28 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Η εμπειρία των Χριστουγέννων μας δίνει δύναμη για όσα μας περιμένουν» – Με χαρά και ελπίδα τα Χριστούγεννα στον Βόλο

 

Με αισθήματα χαράς, ελπίδας και αισιοδοξίας εορτάστηκε στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος η «Μητρόπολις των εορτών», τα Χριστούγεννα, τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας. Τα φετινά Χριστούγεννα λειτούργησαν ως το απαραίτητο πνευματικό οξυγόνο, για να μπορέσουμε να συνεχίσουμε τον αγώνα κατά της πανδημίας, με ανανεωμένες δυνάμεις από την εμπειρία της Γεννήσεως του Θεανθρώπου στην ζωή μας.

Ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός τελέστηκε την παραμονή της εορτής, στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, κεκλεισμένων των θυρών, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, ο οποίος κήρυξε τον Θείο Λόγο. Ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «καλούμεθα όλοι να βιώσουμε το Μέγα Μυστήριο της Ενανθρωπήσεως του Κυρίου, έργο δύσκολο. Ο Θεός γίνεται άνθρωπος, ο Δημιουργός δημιούργημα, ο αιώνιος εισέρχεται στην ιστορία, με απόλυτη ταπείνωση, στο πιο ταπεινό σπήλαιο του κόσμου… Η Εκκλησία μάς καλεί κάθε φορά, εδώ και τώρα να βιώσουμε το Μυστήριο της σωτηρίας μας. Όμως, όπως και τότε, έτσι και τώρα, σκοτάδι επικρατεί σ’ ολόκληρο τον κόσμο. Ένα ερωτηματικό αναδύεται, τί συμβαίνει, τί είναι αυτό που βιώνουμε; Παρά, ταύτα, η Εκκλησία μας διδάσκει ότι και πάλι Χριστός γεννάται εκ Παρθένου. Ελάτε να βιώσουμε το Μυστήριο που αρνήθηκαν οι Βηθλεεμήτες, όπως δυστυχώς, αρνούνται και πολλοί τούτες τις μέρες. Αλλά το Μυστήριο αυτό απαιτεί σιωπή, σαν κι αυτή του Ιωσήφ, χρειάζεται την  ψυχή και όχι τον νου και την λογική μας. Θέλει, επίσης και απλότητα, σαν κι αυτή των βοσκών της Βηθλεέμ, που είχαν ανοικτές καρδιές και περίμεναν την στιγμή. Γι’ αυτό, ακούν τους Αγγέλους και μαζί τους γίνονται οι πρώτοι προσκυνητές του νεογέννητου Χριστού. Όμως, το Μυστήριο αυτό δεν αφορά μόνο απλότητα και σιωπή, αλλά αποκαλύπτεται και στους σοφούς και στους πλουσίους, αρκεί να θέλουν να το ζήσουν, όπως οι τρεις Μάγοι, που ήρθαν από την Ανατολή. Ο Θεός ομιλεί σ’ αυτούς με την δική τους γλώσσα. Με εφόδιο την σοφία και τον πλούτο τους, ακολουθούν τον αστέρα, με επιμονή και ελπίδα και φθάνουν στον Σωτήρα. Η Εκκλησία μάς καλεί σήμερα να γίνουμε αυτό που υπήρξε στο Μυστήριο η Παναγία μας. Να γίνουμε ένα με τον Χριστό, όπως και Εκείνη έγινε ένα μαζί Του. Μπορούμε να κοινωνήσουμε με την παρουσία Του και να ενωθούμε μαζί Του, κοινωνώντας το Σώμα και το Αίμα Του….».

Σε άλλο σημείο της ομιλίας του, ο Σεβασμιώτατος τόνισε ότι «η εποχή μας μοιάζει με εκείνη. Και τότε οι λίγοι έζησαν το Μυστήριο και κοντά τους υπήρχε και ο Ηρώδης. Πάντα υπάρχει και ένας Ηρώδης και αυτοί που συμπράττουν με τον Ηρώδη, πιστεύοντας ότι μπορούν να νικήσουν το Παιδίον. Όμως, το Παιδίο δεν χάθηκε. Το σχέδιο του Θεού παρέμεινε και παραμένει ως σήμερα. Μπορεί πρόσφυγας να έγινε, αλλά διεσώθη, για να σώσει ολόκληρο τον κόσμο. Να, γιατί, σήμερα πρέπει ν’ αφήσουμε στην άκρη αυτά που μας πόνεσαν και μας πονάνε. Να κρατήσουμε μόνο την ουσία του Μυστηρίου, την χαρά της παρουσίας του Χριστού στη ζωή μας. Βέβαια, ο καθένας θα την βιώσει με τον δικό του τρόπο. Κάποιοι θα πονέσουν που τούτη την ημέρα δεν θα είναι κοντά μας. Παρακαλώ για την υπομονή και την καρτερία τους. Αλλά και όσοι καταφέρουμε να βρεθούμε στις Εκκλησιές μας, να έχουμε την συνείδηση ότι μαζί μας κουβαλούμε και όλους τους άλλους. Τελικά, όλοι να αναλογιστούμε την παιδαγωγία που ζούμε. Μήπως ήρθε ο καιρός όλοι να διψάσουμε για τον Σαρκωθέντα Θεό; Τα φετινά Χριστούγεννα είναι μοναδικά και πρέπει να τα ζήσουμε με ταπείνωση, απλότητα πίστεως, ενότητα. Την εμπειρία των Χριστουγέννων ας την κάνουμε δύναμη για όσα μας περιμένουν από δω και πέρα. Η παιδαγωγία θα μας οδηγήσει σε δρόμο λυτρωτικό και σωτήριο. Θα αντέξουμε, γιατί ζει Κύριος ο Θεός και παραμένει ο Σωτήρας και Λυτρωτής μας».

Ανήμερα της εορτής, τελέστηκε η Πανηγυρική Θεία Λειτουργία, ιερουργούντος του Σεβ. κ. Ιγνατίου, παρουσία του προβλεπόμενου αριθμού εκκλησιαζομένων. Κατά την Θεία Λειτουργία αναγνώσθηκε το Χριστουγεννιάτικο Μήνυμα του Σεβασμιωτάτου, ο οποίος στο τέλος ευχαρίστησε όλους για την εύτακτη παρουσία και ευχήθηκε του χρόνου να είμαστε όλοι μαζί: «κανείς να μην αποκάμει, να μη γονατίσει, να μην απελπιστεί. Ας πουν ό,τι θέλουν. Ο Χριστός γεννήθηκε για όλους μας και θα συνεχίσει να μας δίδει χαρά, ελπίδα και δύναμη, για να είμαστε νικητές με το δικό Του φως και την δική Του αλήθεια». Τόνισε επίσης ότι «έχουμε μαζί μας και όσους απουσιάζουν και μας παρακολουθούν. Είμαστε ένα, μαζί θα συνεχίσουμε με πίστη και ελπίδα…».

Τέλος, ευχαρίστησε τον τηλεοπτικό Σταθμό Astra για την απ’ ευθείας μετάδοση του Εσπερινού και της Θείας Λειτουργίας των Χριστουγέννων.

Related posts