29 Μαρτίου, 2024

«ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ» – Άρθρο Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος στα ΝΕΑ 04/11/2020

«ΝΑ ΜΗΝ ΟΔΗΓΗΘΟΥΜΕ ΣΕ ΕΝΑΝ ΚΡΥΠΤΟΧΡΙΣΤΙΑΝΙΣΜΟ» – Άρθρο Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος στα ΝΕΑ 04/11/2020

Σε σχετικό μήνυμά μας που αναγνώστηκε την Κυριακή στους Ιερούς Ναούς αναφέραμε μεταξύ άλλων τα εξής. Από την αρχή αυτής της πρωτοφανούς κατάστασης που δημιούργησε η νόσος covid-19 χαρακτηρίσαμε προσωπικά την πανδημία ως παιδαγωγία Θεού. Για εμάς τους χριστιανούς, όλα συμβαίνουν, είτε επειδή τα θέλει ο Θεός, είτε επειδή τα επιτρέπει. Αναμφισβήτητα, ο Θεός επέτρεψε αυτήν την πολύπλευρη συλλογική δοκιμασία. Η παιδαγωγία Θεού έχει πάντοτε έναν και μοναδικό σκοπό: την μετάνοιά μας. Δηλαδή, την συνειδητοποίηση των λαθών μας, των προσωπικών και των συλλογικών, την διόρθωσή μας, την επιστροφή μας στον Θεό.

Δυστυχώς, όμως, ο Πονηρός θέλει, όπως πάντοτε, να απομακρύνει τον άνθρωπο από το δρόμο της μετάνοιας. Έτσι, αντί να δούμε εποικοδομητικά την περιπέτεια αυτή, μας βάζει να αναλωνόμαστε σε θεωρίες συνωμοσίας και, το χειρότερο, μας οδηγεί σε διχασμό γύρω από το αν πρέπει η όχι να φοράμε μάσκα. Αντί με ταπείνωση να ακούσουμε τους αντικειμενικά ειδήμονες και να υπακούσουμε στις οδηγίες τους, μας πείθει ότι εμείς μόνοι ξέρουμε το σωστό και την πραγματική αλήθεια που μας κρύβουν και μας καλεί σε ανυπακοή.

Καθ’ όλο αυτό το διάστημα, προσπαθήσαμε ως εκκλησιαστικοί ταγοί να σταθούμε στο ύψος των περιστάσεων, με αίσθημα σοβαρότητος, αλήθειας και ευθύνης. Με πνευματική διάκριση, το σύνολο των επισκόπων της Εκκλησίας μας προέκρινε την προστασία του αγαθού της υγείας και της ζωής. Για τον λόγο αυτά δεχθήκαμε τα επώδυνα μέτρα που επιβλήθηκαν. Μιλώ συχνά για την αξία της εμπιστοσύνης. Θεωρώ ότι ορθά εμπιστευτήκαμε τους επιστήμονες και συμμορφωθήκαμε στους κανόνες των αρμοδίων. Ωστόσο, με παρρησία διακηρύξαμε ότι το Μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας δεν τίθεται σε διάλογο επιστημονικό· για εμάς είναι ζήτημα πίστεως. Βέβαια, το κλείσιμο των ναών μας την περίοδο του Πάσχα μας πλήγωσε βαθιά. Δεν θα συναινέσουμε, όμως, επ’ ουδενί λόγω σε ένα νέο κλείσιμο των Ναών και σε καθολική απαγόρευση της τέλεσης της Θείας Λατρείας. Οι ιερείς, εν ανάγκη έστω και μόνοι τους, πρέπει να συνεχίσουν τελούν την Θεία Λειτουργία που προσφέρεται «υπέρ πάντων». Να μην οδηγηθούμε σε έναν «κρυπτοχριστιανισμό» που θα έχει απρόσμενες και δυσάρεστες συνέπειες.

Καθώς βρισκόμαστε και πάλι σε κρίσιμη φάση συστήσαμε στους εκκλησιαζομένους μας αυστηρή τήρηση των μέτρων προστασίας και ακολουθούμε τις υποδείξεις των ειδικών. Η στοχοποίηση, δυστυχώς, της Εκκλησίας μας εκ μέρους όσων δεν μοιράζονται μαζί μας το δώρο της πίστης και στέκονται πάντοτε επικριτικά και με προκαταλήψεις και ιδεολογικές αγκυλώσεις απέναντί μας δεν πρέπει βέβαια να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι τα μέτρα στρέφονται κατά της Εκκλησίας μας.

Παράλληλα, καλέσαμε τους πιστούς να αξιοποιήσουν τα πνευματικά όπλα της πίστης μας και στην μάχη κατά του κορωνοϊού: την νηστεία και την προσευχή. Διότι το πιστεύουμε ότι, μαζί με τα έγκαιρα μέτρα της πολιτείας, το έλεος του Θεού και οι πρεσβείες της Παναγίας μας και των Αγίων μας φύλαξαν, ώστε στην πατρίδα μας η πανδημία να μην έχει λάβει μέχρι τώρα ανεξέλεγκτες διαστάσεις.

Τέλος, μία χριστιανική στάση μπροστά στην δοκιμασία αυτή δεν μπορεί παρά να διέπεται από το τρίπτυχο: ενότητα, ελπίδα, αλληλεγγύη. Η δοκιμασία της πανδημίας, που επέτρεψε ο Θεός να έλθει στην ζωή μας, αργά η γρήγορα θα περάσει. Αν όμως σταθούμε με ελπίδα στον Θεό, με ενότητα και με αλληλεγγύη μεταξύ μας, σίγουρα θα εξέλθουμε πνευματικά κερδισμένοι.

Related posts