19 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

Αγιασμός στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος

Με ελπίδα και αισιοδοξία, ξεκίνησε η νέα χρονιά στην Σχολή Βυζ. Μουσικής της Τοπικής μας Εκκλησίας. Χθες, τελέστηκε ο ανεπίσημος Αγιασμός από τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνό Κιαμέτη, παρουσία του Δ/ντού, των Καθηγητών και των Μαθητών της Σχολής, στο «Αρχονταρίκι» της Αναλήψεως.

Ο π. Δαμασκηνός εξήρε τον πόθο όλων για την διατήρηση και την εκμάθηση της Ιεράς Τέχνης της Βυζ. Μουσικής. Αναφέρθηκε στην ανατροπή που επέφερε στην λειτουργία της Σχολής, όσο και συνολικά στο έργο της Τοπικής μας Εκκλησίας, την περασμένη Άνοιξη, η πανδημία και στα μέτρα που είμαστε υποχρεωμένοι να τηρήσουμε για την εύρυθμη λειτουργία της. Κάλεσε όλους σε δυνατή προσευχή προς τον Θεό, για να αποσοβηθεί κάθε κίνδυνος και κάθε κακό. Ο π. Δαμασκηνός επεσήμανε ότι «παρά τις δυσκολίες δεν κάμφθηκε η επιθυμία της σπουδής εκ μέρους των μαθητών, ενώ θα περίμενε κανείς να ελαττωθούν οι σπουδαστές λόγω της πανδημίας. Όμως, αυτό δεν συνέβη, γεγονός που μαρτυρεί ότι η επιθυμία είναι μεγαλύτερη από τον φόβο».

Ο Πρωτοσύγκελλος ευχήθηκε στους καθηγητές δύναμη και ευλογία, για ν’ ανταποκριθούν στα καθήκοντά τους την νέα χρονιά, ενώ εξήρε τις γνώσεις, το μεράκι και τις σπουδαίες δυνατότητες που διακρίνουν άπαντες. Τόνισε τον ζήλο, την αγάπη και την αγωνία του Δ/ντού της Σχολής για την εύρυθμη λειτουργία της «και μακάρι ο Άγιος Θεός να τον ανταμείβει για όλους τους κόπους που καταβάλλει και στο συνολικό έργο του στην τοπική μας Εκκλησία, όσο και στην Σχολή». Τέλος, ο π. Δαμασκηνός ευχήθηκε σε όλους υγεία και δύναμη, «να μελετάτε, να ακούτε τους δασκάλους σας και πάνω απ’ όλα, εκτός της μουσικής σας προόδου, να συναισθάνεστε, μέρα την ημέρα, όσο πλησιέστερα έρχεται αυτή η ιερά τέχνη στην καρδιά σας, να μεταμορφώνει την πνευματική σας πορεία και το χριστιανικό σας ήθος. Οι νότες πρέπει να αγγίζουν κυρίως την καρδιά και την ψυχή σας και μέσα από την μουσική να εισέρχεστε στο βαθύτερο νόημα της Θείας Λατρείας».

Τον λόγο έλαβε, στη συνέχεια, ο Δ/ντής της Σχολής Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος μετέφερε τις ευχές του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου και ευχαρίστησε τον π. Δαμασκηνό, γιατί δέχθηκε να ευλογήσει το νέο ξεκίνημα, όσο και για σύνολη την φροντίδα του για την εξασφάλιση και την βελτίωση των απαραίτητων υποδομών για την λειτουργία της Σχολής. Στην συνέχεια, καλωσόρισε τους μαθητές και παρουσίασε στο εκπαιδευτικό προσωπικό της Σχολής, τονίζοντας ότι «όλοι είναι σάρκα από την σάρκα της, που κοσμούν τα κορυφαία ιεροψαλτικά αναλόγια της Τοπικής μας Εκκλησίας και είναι η ζωντανή απόδειξη του έργου που επιτελεί διαχρονικά η Σχολή μας». Ο π. Επιφάνιος περιέγραψε το νέο περιβάλλον στο οποίο είναι υποχρεωμένη να προσαρμοστεί και να λειτουργήσει η Σχολής και στους όρους που επιβάλλει ο κίνδυνος της πανδημίας και επισήμανε πως, εφόσον οι όροι τηρούνται ευλαβικά, δεν θα υπάρξει το παραμικρό πρόβλημα. Παρουσίασε στους μαθητές τις νέες πρωτοβουλίες που αναλαμβάνονται στην φετινή χρονιά, όπως το Τμήμα Φωνητικής και Ορθοφωνίας, καθώς και το νεοσύστατο Σεμινάριο Τυπικού. Αμφότερες έρχονται να εμπλουτίσουν το πρόγραμμα σπουδών της Σχολής και απευθύνονται στους μαθητές, αποφοίτους, εν ενεργεία Ιεροψάλτες και Κληρικούς και θα ξεκινήσουν την λειτουργία τους την πρώτη εβδομάδα του Οκτωβρίου.

Τέλος, ο π. Επιφάνιος ανακοίνωσε ότι ο επίσημος Αγιασμός της νέας χρονιάς θα τελεστεί από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο την Κυριακή 4/10, στις 6μ.μ. στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, στο πλαίσιο του εορτασμού του Προστάτου του Ιεροψαλτικού κόσμου της Τοπικής μας Εκκλησίας Οσίου Ιωάννου του Κουκουζέλους. Στο τέλος του Εσπερινού ο Σεβασμιώτατος θα απονείμει τους τίτλους σπουδών τους περσινούς αποφοιτήσαντες.

Περισσότερες πληροφορίες για το πρόγραμμα σπουδών, την ιστορία, το έργο και την Ψαλτική τέχνη οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να λαμβάνουν στην ιστοσελίδα της Σχολής www.sxolibmimd.gr, καθώς και στα τηλέφωνα 24210 93510-517 και 24210 40440.

Related posts