28 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

Δυο εξαμηνιαία μαθήματα για την επιστήμη της λαογραφίας μέσω e-learning

από την Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας

 

Ψηφιακή Λαογραφία Ε΄ εξάμηνο, (α κύκλος)

Λαϊκός Πολιτισμός και Τοπική Πολιτιστική / Τουριστική Ανάπτυξη (ΣΤ’ εξάμηνο, α’ κύκλος)

Η Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας, τμήμα του Φορέα Πολιτισμού της Ιεράς Μητρόπολης Δημητριάδος & Αλμυρού, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη Διάσωση του Πολιτιστικού Αποθέματος», συνεχίζει την λειτουργία της, παρά την αναστολή λειτουργίας των Πολιτιστικών δραστηριοτήτων ένεκα των προληπτικών, ειδικών μέτρων του Υπουργείου Υγείας, για τον περιορισμό της πιθανότητας εξάπλωσης της επιδημίας κορωνοϊού στη χώρα μας.

Πρόκειται για το μάθημα της Ψηφιακής Λαογραφίας του Ε’ εξαμήνου (α’ κύκλος) που άρχισε από 9 Μαρτίου 2020 και πραγματοποιούνται με εξ αποστάσεως πρόγραμμα (e-learning).

Το μάθημα διερευνά ένα καινούργιο ερευνητικό πεδίο της λαογραφίας, αυτό της ψηφιακής λαογραφίας (e-folklore ή digital folklore) σε σχέση με την εκπαίδευση και την παραγωγή ψηφιακού εκπαιδευτικού υλικού. Οι Τεχνολογίες Πληροφορίας και Επικοινωνιών, τα διαδραστικά μέσα του  διαδικτύου και οι εμπλουτισμένες ψηφιακές διδασκαλίες αποτελούν βασικά στοιχεία αυτής της νέας προσέγγισης.

Επιστημονικός Υπεύθυνος του μαθήματος είναι ο Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», Δρ Αλέξανδρος Γ. Καπανιάρης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Ξεκίνησαν οι εγγραφές στην Ακαδημία Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας (http://learn.cultureacademy.gr/)  για τα εξ αποστάσεως (e-learning) μαθήματα του τριετούς προγράμματος «Εισαγωγή στην Επιστήμη του Λαϊκού Πολιτισμού». Ειδικότερα στο Χειμερινό Εξάμηνο (2020-21) θα ξανά προσφερθεί το μάθημα Ψηφιακή Λαογραφία (Ε’ εξάμηνο, β’ κύκλος) με επιστημονικό υπεύθυνο τον Αλέξανδρο Καπανιάρη, Δρ Ψηφιακής Λαογραφίας, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή του Τ.Ι.Ε. Δ.Π.Θ, Διδάσκων στο Ε.Α.Π..

Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ενημερωθούν το πρόγραμμα σπουδών μπορούν να επισκεφθούν το σύνδεσμο: http://learn.cultureacademy.gr/pluginfile.php/4776/mod_page/content/13/programma-spoudwn-psifiaki-laografia-2020-21.pdf

Για την εγγραφή στο μάθημα: http://learn.cultureacademy.gr/login/index.php

 

Το δεύτερο μάθημα που θα προσφερθεί στο Χειμερινό Εξάμηνο (2020-21) έχει τίτλο: Λαϊκός Πολιτισμός και Τοπική Πολιτιστική / Τουριστική Ανάπτυξη (ΣΤ’ εξάμηνο, α’ κύκλος) με επιστημονικούς υπεύθυνους: Μ. Γ. Βαρβούνη, Καθηγητή Λαογραφίας και Πρόεδρο του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., Μαρία Γκασούκα, Ομότιμη Καθηγήτρια του Τμήματος Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νάντια Μαχά – Μπιζούμη, Επίκουρη Καθηγήτρια Λαογραφίας στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ., και τον Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη, Μεταδιδακτορικό Ερευνητή Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας Δ.Π.Θ., Διδάσκων στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο.

Οι ενδιαφερόμενοι προκειμένου να ενημερωθούν το πρόγραμμα σπουδών μπορούν να επισκεφθούν το σύνδεσμο: http://learn.cultureacademy.gr/pluginfile.php/4775/mod_page/content/12/programma-spoudwn-laikos-politismos-2020-21.pdf

Για την εγγραφή  στο μάθημα: http://learn.cultureacademy.gr/login/index.php

Τα μαθήματα γίνονται σε συνεργασία με το Εργαστήριο Λαογραφίας & Κοινωνικής Ανθρωπολογίας του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δ.Π.Θ. και το Τμήμα Επιστημών Προσχολικής Αγωγής και Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού του Πανεπιστημίου Αιγαίου.

Related posts