29 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Κανείς δεν καταδιώκει την πίστη μας» – Με λαμπρότητα η Εκκλησία της Δημητριάδος γιόρτασε το Πάσχα του Καλοκαιριού

Με την δέουσα λαμπρότητα, η Τοπική Εκκλησία της Δημητριάδος εόρτασε και φέτος το Πάσχα του Καλοκαιριού, την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου, λαμβάνοντας όλα τα απαραίτητα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Επίκεντρο του εορτασμού ήταν ο Ιερός Ναός Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, όπου την παραμονή της εορτής τελέστηκε υπαιθρίως, στο προαύλιο του Ναού, ο Μέγας Πανηγυρικός Εσπερινός, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, τον οποίο πλαισίωσαν πολλοί Κληρικοί μας. Παρέστησαν, επίσης, ο Βουλευτής Μαγνησίας Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος και πλήθος πιστών, οι οποίοι, κρατώντας τις απαραίτητες αποστάσεις, απλώθηκαν στην μεγάλη έκταση της κεντρικής πλατείας της πόλης.

Στο κήρυγμά του ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «τούτος ο Αύγουστος είναι διαφορετικός, καθώς νιώθουμε πόση ανάγκη έχουμε από το έλεος του Θεού και την προστασία της Παναγίας. Η πανδημία, που ενέκυψε στον κόσμο, είναι μια μοναδική παιδαγωγία. Οι κατακτήσεις και οι επιτυχίες του ανθρώπου σε όλους τους τομείς του επιστητού, τον έκαναν υπερφίαλο και εγωιστή, να νομίζει ότι μπορεί να πάρει την θέση του Θεού. Νομίσαμε ότι λύσαμε όλα τα προβλήματά μας, αλλά αρκούσε μια στιγμή, για να εμφανιστεί ένας αόρατος εχθρός, να καταλύσει τα πάντα και να φέρει πόνο και απόγνωση σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Πρόκειται για παιδαγωγία του Θεού, για να ταπεινωθούμε και να μετανοήσουμε, αλλά μάς καλεί με σύνεση να την αντιμετωπίσουμε. Η Εκκλησία μάς κάλεσε όλους, από κοινού, να αντιμετωπίσουμε την πανδημία, υπό τις οδηγίες των ειδικών, με πολύ πόνο και πνεύμα οικονομίας, για να υπερασπιστούμε την ζωή του κάθε ανθρώπου. Όμως, ακόμα δεν φτάσαμε στο τέλος. Πρέπει να συνεχίσουμε τον αγώνα, για να υπερασπιστούμε το δώρο του Θεού, που είναι η ζωή μας. Η Παναγιά μας μάς καλεί να είμαστε σώφρονες, αρνούμενοι τις θεωρίες συνωμοσίας. Κανείς δεν καταδιώκει την πίστη μας. Κανείς δεν επιδιώκει την κατάλυση της Εκκλησιαστικής μας ζωής. Ένα πράγμα υπερασπιζόμαστε όλοι, την υγεία και την ζωή όλων μας, για να μπορούμε να λατρεύουμε τον ζωντανό Θεό. Κρατήστε την σωφροσύνη σας, γιατί κάποιοι επιτήδειοι διαβάλλουν την αλήθεια και οξύνουν τον φόβο…».

Ο κ. Ιγνάτιος, σε άλλο σημείο της ομιλίας του, τόνισε ότι «τούτο τον καιρό βρισκόμαστε σε ετοιμότητα, καθώς οι γείτονές μας επιβουλεύονται την ελευθερία και προσβάλλουν τα Άγια των Αγίων μας, καταλύοντας τον Καθεδρικό Ναό της Ορθοδοξίας μας, οι τοίχοι του οποίου είναι κτισμένοι με λείψανα Μαρτύρων, μέσα στον οποίο δεσπόζουν οι μορφές του Κυρίου, της Παναγίας και των Αγίων Αγγέλων. Αν ο κατακτητής νομίζει ότι μπορεί έτσι να δείξει την δύναμή του, κατά βάθος γνωρίζει ότι η Αγιά Σοφιά δεν του ανήκει. Κι εμείς γνωρίζουμε ότι ζει Κύριος ο Θεός και μέσα σ’ αυτό το Ναό ζει η Ορθοδοξία και η Ρωμηοσύνη…».

Ο Σεβασμιώτατος αναφέρθηκε και στους ανθρώπους εκείνους που στο άμεσο μέλλον θα πληγούν εντονότερα από τις συνέπειες της πανδημίας: «φαίνεται πως θα κληθούμε και πάλι να δώσουμε μια ακόμα μάχη, για να μη χαθεί η ελπίδα και να φανούμε αντάξιοι των περιστάσεων. Από την Παναγία μας θα αντλήσουμε την δύναμη και την ελπίδα ότι θα περάσει το κακό, γιατί, αν δοκιμαζόμαστε, είναι για να φωνάξουμε ακόμα πιο δυνατά στην Παναγία, ότι είναι η Μάνα μας, που ξέρει τις ανάγκες μας και θα πρεσβεύσει και πάλι στον Της, για να λήξει και αυτή η οδυνηρή εμπειρία. Είναι η Υπέρμαχος Στρατηγός μας, που θα σταθεί και πάλι στις δυσκολίες του Γένους μας, αρκεί να διατηρήσουμε την ενότητα μαζί Της και μεταξύ μας. Με την δική Της σκέπη και προστασία, θα ενώσουμε τις δυνάμεις μας, για να μη μείνει κανείς μόνος και απροστάτευτος, τούτο τον καιρό. Ας κρατήσουμε ενωμένες τις ψυχές μας, στην ανυπέρβλητη πίστη μας, την Ορθοδοξία, στην αγάπη για την πατρίδα μας, στην αλληλεγγύη προς όλους, για να βγούμε νικητές από την δοκιμασία…».

Ανήμερα της εορτής, ο Σεβασμιώτατος λειτούργησε υπαιθρίως στην πανηγυρίζουσα Ιερά Μονή Παναγίας Άνω Ξενιάς, παρουσία πολλών ευλαβών προσκυνητών. Κατά την διάρκεια της Θείας Λειτουργίας, αναγνώστηκε το εόρτιο Μήνυμά του, για την Κοίμηση της Υπεραγίας Θεοτόκου.

Related posts