22 Φεβρουαρίου, 2024

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Ο Μοναχισμός είναι η ραχοκοκαλιά της Εκκλησίας» – Νέος Μοναχός στην Ιερά Μονή Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς

Ένας νέος Μοναχός προστέθηκε στην χορεία των μοναστών της Τοπικής μας Εκκλησίας και στην Αδελφότητα της Ιεράς Μονής Αγίου Παντελεήμονος Αγιάς. Πρόκειται για τον π. Δαβίδ, κατά κόσμον Βασίλειο Δεληγιάννη, 32 ετών, με καταγωγή από το Ελευθέριο Λαρίσης, την Ρασοφορία του οποίου τέλεσε το Σάββατο 8/8 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, παρουσία αντιπροσωπειών Ιερών Μονών της Τοπικής μας Εκκλησίας και ικανού αριθμού προσκυνητών, στο πλαίσιο των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος χαρακτήρισε την Ρασοφορία ενός νέου Μοναχού «μεταμόρφωση. Ο Χριστός μάς έδειξε την Θεία Του φύση, διδάσκοντας ότι και εμείς είμαστε κατά χάριν Θεοί, πλασμένοι για το φως και την χαρά. Οι Μοναχοί μας είναι εκείνοι που ανεβαίνουν στο όρος Θαβώρ και βιώνουν την Μεταμόρφωση του Χριστού και επιζητούν, όπως οι Μαθητές, να μείνουν εκεί, γιατί το κάθε μοναστήρι είναι μια κορυφή του Θαβώρ, όπου επιτυγχάνεται η κοινωνία με τον Θεό…».

Ο κ. Ιγνάτιος επεσήμανε, επίσης, «ότι οι Μοναχοί μας είναι μιμητές της Παναγίας μας, καθώς, όπως κι Εκείνη, δηλώνουν διαρκώς και ελευθέρως την υπακοή τους στο θέλημα του Θεού. Βιώνουν την εμπειρία της ζωντανής προσευχής και συγκροτούν κοινότητα, μέσα στην οποία εφαρμόζουν την παρθενία, την ακτημοσύνη, την ομόνοια και την αγάπη, στηρίζοντας ο ένας τον άλλον. Οι Μοναχοί βιώνουν από κοινού την εμπειρία του θαύματος της ολοκληρωτικής αφιερώσεως, όμως, δεν απομονώνονται, παρά μόνον για την προσευχή. Γίνονται λαμπάδες που καίγονται για όλους τους ανθρώπους. Στην εποχή μας, τα Μοναστήρια γίνονται σταθμοί πνευματικού ανεφοδιασμού, δυνάμεως και στηριγμού για κάθε αναγκεμένο και κουρασμένο άνθρωπο…».

Ο Σεβασμιώτατος, στην συνέχεια, αναφέρθηκε στην αναγέννηση της μοναστικής ζωής στην επαρχία της Αγιάς, στην οποία καταλυτικά συνέβαλαν ο Ηγούμενος της Μονής Αρχιμ. Αιμιλιανός και ο πρώτος συμμοναστής του π. Νικόδημος, με τους οποίους δημιουργήθηκε σχέση αμοιβαίας εμπιστοσύνης, η οποία αποδίδει ευκλεείς καρπούς: «πλέον, συγκροτείται μια Αδελφότητα, που κοσμεί την μοναστική ζωή της Τοπικής μας Εκκλησίας. Τα Μοναστήρια μας περιτοιχίζουν την Μητρόπολή μας, ενώ ταυτόχρονα, δημιουργούνται οι συνθήκες ανασυγκροτήσεως παλαιών και εγκαταλειμμένων Μονών, γεγονός που ιδιαιτέρως μας χαροποιεί, γιατί ο Μοναχισμός είναι η ραχοκοκαλιά της Εκκλησίας μας, το θερμόμετρο της ζωντανής πίστης… Ο νέος Μοναχός αναλαμβάνει την ευθύνη να συνεχίσει την παράδοση, με ταπείνωση και υπακοή, αναλαμβάνοντας νέους αγώνες και μάχες πνευματικές, έχοντας στο πλάι του συναγωνιστές τους συμμοναστές του και την προστασία της Παναγίας μας». Τέλος, ο Σεβασμιώτατος επαίνεσε τους γονείς του νέου Μοναχού, που έδωσαν την ευχή τους και επικρότησαν την απόφαση του παιδιού τους και ευχήθηκε στην Αδελφότητα κάθε ευλογία και πνευματική πρόοδο.

 

Related posts