28 Απριλίου, 2024

Παρουσίαση της Επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου  2020 «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος – Λαϊκή αρχιτεκτονική και φυσικό περιβάλλον» από την Μαγνήτων Κιβωτό 

Παρουσίαση  της Επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου  2020  «Πέτρινα τοξωτά γεφύρια του Πηλίου και της Όθρυος – Λαϊκή αρχιτεκτονική και φυσικό περιβάλλον»  από την Μαγνήτων Κιβωτό 

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», παρουσιάζει την Επετειακή έκδοση – Ημερολόγιο 2020, την Δευτέρα 16/12,  στο «Κτίριο Τσικρίκη» του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας. Η παρούσα αποτελεί την έκτη κατά σειρά θεματική έκδοση – ημερολόγιο, που προσπαθεί να επιτύχει την καταγραφή και την ανάδειξη του πολιτιστικού αποθέματος της περιοχής μας. Φέτος η επιλογή του θέματος της έκδοσης, αλλά και του λογότυπου του θεματικού έτους, συνδυάζει το συμβολισμό για το φυσικό περιβάλλον, αλλά και τα επιτεύγματα και την παρέμβαση του ανθρώπου μέσα στη φύση με το παραδοσιακό γεφύρι (συνδυασμός υλικών της φύσης  όπως το ξύλο και η πέτρα) με την τέχνη και την τεχνολογία (ιδιαίτερη τεχνική κατασκευής γεφυριού). Επίσης, το παραδοσιακό γεφύρι είναι μια γέφυρα ανάμεσα στο φυσικό και πολιτιστικό περιβάλλον.

Το κεντρικό κείμενο της Επετειακής έκδοσης – Ημερολόγιο του 2020, έχει συγγράψει ο Δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», ενώ την συνολική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Γενικός Γραμματέας του φορέα, Νίκος Τσούκας.

Η παρουσίαση της Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολογίου 2020 θα ξεκινήσει Προβολή ολιγόλεπτης ψηφιακής απεικόνισης, από τον Θοδωρή Σδρούλια, Αρχιτέκτονα-Δημοσιογράφο.

Ο Αρχιτέκτονας Δημήτρης Φιλιππιτζής, και ο Γιώργος Γκράσσος, Εκπαιδευτικός, Διευθυντής 14ου Δημοτικού Σχολείου Βόλου, θα αναφερθούν στο περιεχόμενο της Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολογίου 2020.

Η τελική τοποθέτηση – κλείσιμο της εκδήλωσης θα γίνει από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Πρόεδρο της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιο, ο οποίος θα κάνει και την Απονομή Τιμητικής Διάκρισης στις κόρες του Αείμνηστου Νίκου Χαρατσή,  Ιφιγένεια και Ελένη, για την πολυετή προσφορά του πατέρα τους στην προστασία του Φυσικού περιβάλλοντος, την καταγραφή και διάσωση των παραδοσιακών Καλντεριμιών και των  Πέτρινων Τοξωτών Γεφυριών.

Related posts