04 Μαΐου, 2024

Στον Ιερό Ναό όπου υπήρξε Εφημέριος ο πατέρας του – Αναδημοσίευση από ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

 

Αναδημοσίευση από ΠΡΑΚΤΟΡΕΙΟ «ΟΡΘΟΔΟΞΙΑ»

ΡΕΠΟΡΤΑΖ: ΓΙΩΡΓΟΣ ΦΕΡΔΗΣ

 

Στον Ιερό Ναό του Αγίου Γεωργίου στην Ακαδημία Πλάτωνος κατόπιν αδείας του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και Πάσης Ελλάδος Ιερωνύμου προεξήρχε της Πανηγυρικής Θείας Λειτουργίας σήμερα Κυριακή 3 Νοεμβρίου, επ΄ ευκαιρία της εορτής της ανακομιδής των Ιερών Λειψάνων του Αγίου Γεωργίου του τροπαιοφόρου, ο Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος, ο οποίος έχει πνευματικούς δεσμούς με το Ναό. Ο μακαριστός πατέρας του, π. Μαρίνος, υπήρξε εφημέριος του Αγίου Γεωργίου στα πρώτα χρόνια της ιερωσύνης του και ο ίδιος διατηρεί ισχυρές παιδικές μνήμες.

Πριν το τέλος της Θείας Λειτουργίας, ο προϊστάμενος και εφημέριος του Ναού Πανοσιολογιώτατος Αρχιμανδρίτης π. Χριστόδουλος Κατσαντωνόπουλος καλωσόρισε τον φιλοξενούμενο Αρχιερέα λέγοντας μεταξύ άλλων και τα εξής:

«Με αισθήματα χαράς και σεβασμού Σας καλωσορίζουμε σήμερα στον Ιερό μας Ναό και στην ενορία του Αγίου Γεωργίου της Ακαδημίας Πλάτωνος. Είναι αλήθεια Σεβασμιώτατε ότι πολύ συχνά αναφέρατε σε κάθε συνάντηση μας πως επιθυμούσατε να έρθετε να επισκεφθείτε το Ναό μας, για να τελέσετε την Θεία Λειτουργία.

Είμαστε σίγουροι ότι απ’ την ώρα που περάσατε το κατώφλι του Ιερού μας Ναού, ανακαλέσατε στη μνήμη Σας τα πρώτα παιδικά Σας χρόνια, όπου στην τρυφερή προσχολική ηλικία, βρισκόσαστε μέσα σ’ αυτόν τον ιερό χώρο κοντά στον πατέρα Μαρίνο τον ιερέα πατέρα Σας και στην πρεσβυτέρα μητέρα Σας Θεοδώρα, οι οποίοι βρέθηκαν στο Ναό του Αγίου Γεωργίου για τρία περίπου χρόνια και αναλώθηκαν μαζί και οι δύο για την δόξα του Αγίου ονόματος του Θεού αλλά και της Αγίας Του Εκκλησίας»

Και συνέχισε λέγοντας ότι: «Ο π. Μαρίνος αδελφοί μου, από την νεανική του ηλικία μέχρι το βαθύ του γήρας, υπήρξε πρότυπο ιερέως. Όπως κι εδώ τα πρώτα χρόνια της ιερωσύνης του, έτσι και στον Άγιο Δημήτριο Μπραχαμίου, αλλά και στην Ευαγγελίστρια του Πειραιά αναλώθηκε με όλες τις ψυχικές και σωματικές του δυνάμεις για τον πνευματικό καταρτισμό των ενοριτών του και την ανακούφιση των πασχόντων αδελφών του, εφαρμόζοντας καινοτόμες πρακτικές και ιδέες για την εκπλήρωση όλων των αγαθών σκοπών του. Κάτι το οποίο πράττετε κι εσείς Σεβασμιώτατε Άγιε Δημητριάδος από τα πρώτα Σας ιερατικά βήματα και περισσότερο στα 21 χρόνια της Αρχιεροσύνης Σας και ο αδελφός Σας ο π. Γεώργιος ο οποίος διαδέχθηκε τον μακαριστό πατέρα Σας στην Ευαγγελίστρια την οποία κατέστησε ενορία πρότυπο κι ήρθε κι εκείνος σήμερα κοντά μας, αλλά και ο ανιψιός Σας και υιός του π. Γεωργίου, π. Καλλίνικος, στο Ναό του Αγίου Κωνσταντίνου Βόλου. Τρείς γενιές ιερέων σε μια οικογένεια! Πόσο όμορφο και ευλογημένο από τον Θεό αδελφοί μου, να έχεις αφιερώσει τη ζωή σου στον Χριστό και την εκκλησία Του.

Κοντολογίς αδελφοί, ο π. Μαρίνος έζησε μια ζωή Χριστοκεντρική αλλά και συνάμα ανθρωποκεντρική, έχοντας κέντρο της ζωής του τον Χριστό και τον άνθρωπο.

Γι’ αυτό σ’ ένδειξη τιμής και ευγνωμοσύνης για όσα πρόσφερε και στην ενορία μας και γενικά στην Εκκλησία είχαμε την επιθυμία να τελέσουμε και το μνημόσυνο του σήμερα για την συμπλήρωση δέκα χρόνων από την κοίμηση του, φέρνοντας ταυτόχρονα στην σκέψη μας την στιγμή αυτή κι όσους άλλους ιερείς εφημέρευσαν στο Ναό μας μαζί με τις πρεσβυτέρες συζύγους που συνέβαλαν στο ενοριακό τους έργο…»

Κατά την αντιφώνηση του, ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τον Μακαριωτάτο Αρχιεπίσκοπο κ. Ιερώνυμο για την άδεια και τον π.Χριστόδουλο για την όμορφη και συγκινητική προσφώνηση και αναφέρθηκε στα χρόνια εκείνα λέγοντας χαρακτηριστικά, ότι:

«Ο κάθε άνθρωπος διατηρεί μέσα του εικόνες από την ζωή του, και ειδικά αυτές που έχει κρατήσει μέσα του από την παιδική του ηλικία με τις οποίες πορεύεται σ’ όλη του την ζωή. Έτσι κι εγώ με συγκίνηση θυμάμαι τον εαυτό μου μικρό παιδί να περιφέρομαι σ’ αυτή την περιοχή κοντά στους γονείς μου και να μεγαλώνω σιγά σιγά εδώ μέσα στο Ναό του Αγίου Γεωργίου, κάτι που τα αισθάνομαι πολύ έντονα μέσα μου και γι’ αυτό τον λόγο είχα πράγματι την επιθυμία να έρθω να Λειτουργήσω κοντά σας. Να βρεθούμε και να επι- κοινωνήσουμε όλοι μαζί ζώντες και τεθνεώτες, γιατί όλοι μας είμαστε μια κοινωνία ανθρώπων και όσοι βρισκόμαστε ακόμη εδώ και όσοι βρίσκονται στην αιώνια ζωή. Μια κοινωνία ανθρώπων όλοι μαζί, η οποία διατηρεί αυτούς τους άρρηκτους δεσμούς μόνο μέσα στη ζωή της Εκκλησίας.

Σας ευχαριστώ για την πρόσκληση και την συμμετοχή σας σήμερα σ’ αυτή την εορτή του Αγίου Γεωργίου που ήταν μια πολύ καλή ευκαιρία συνάντησης θέλοντας να γνωρίζετε ότι τους ενορίτες του Αγίου Γεωργίου παλαιούς και νέους σας έχω πολύ συχνά στην σκέψη μου. Όπως ευχαριστώ και τον π. Χριστόδουλο για την πρωτοβουλία του σχετικά με το Μνημόσυνο του μακαριστού π. Μαρίνου, που στο πρόσωπο του πράγματι μνημονεύονται και όλοι εκείνοι οι ιερείς που προηγήθηκαν από εμάς, των οποίων η μνήμη ευχόμαστε να είναι ζωντανή και αιωνία.»

Στο τέλος, τελέστηκε το 10ετές Ιερό Μνημόσυνο του π. Μαρίνου και διανεμήθηκε το αντίδωρο από τον Σεβασμιώτατο στους πιστούς, οι οποίοι περιχαρείς και ευχαριστώντας για την τιμή, δέχονταν την ευλογία του.

Related posts