29 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΟ Η΄ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με θέμα: «Οι μεγάλες Προσωπικότητες της Ελληνικής Επαναστάσεως Ομοψυχία και διχόνοια κατά την Επανάσταση»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒ. ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΟ Η΄ΔΙΕΘΝΕΣ ΣΥΝΕΔΡΙΟ με θέμα: «Οι μεγάλες Προσωπικότητες της Ελληνικής Επαναστάσεως Ομοψυχία και διχόνοια κατά την Επανάσταση»

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΠΡΟΕΔΡΟΥ ΤΗΣ ΕΙΔΙΚΗΣ ΣΥΝΟΔΙΚΗΣ ΕΠΙΤΡΟΠΗΣ ΠΟΛΙΤΙΣΤΙΚΗΣ ΤΑΥΤΟΤΗΤΟΣ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

 

Αθήνα, 18 Οκτωβρίου 2019

 

Πανοσιολογιώτατε Άγιε Πρωτοσύγκελλε της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών κ. Βαρνάβα, Εκπρόσωπε του Μακαριωτάτου Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερωνύμου,

Σεβασμιώτατοι και Θεοφιλέστατοι Ιεράρχες,

Αξιότιμη κυρία Γενική Γραμματεύ,

Αξιότιμοι εκπρόσωποι του Ελληνικού Κοινοβουλίου,

 

Πατέρες και Αδελφοί,

Ελλογιμώτατοι Σύνεδροι,

Το θέμα του Η΄ Διεθνούς Επιστημονικού Συνεδρίου αφορά στις μεγάλες Προσωπικότητες της Ελληνικής Επαναστάσεως, καθώς και στην ομοψυχία και στην διχόνοια κατά την Επανάσταση του 1821.

 

Με χαρά και εφέτος χαιρετίζω την έναρξη του Συνεδρίου, το οποίο αποτελεί συνδετικό κρίκο στην πορεία των δέκα (10) Διεθνών Επιστημονικών Συνεδρίων, που οραματίστηκε ο Μακαριώτατος Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος και με την ευλογία του Θεού και των Ιεραρχών της Εκκλησίας της Ελλάδος, υλοποιούν τα Μέλη της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής Πολιτιστικής Ταυτότητος, της οποίας έχω την εξαιρετική τιμή να προΐσταμαι, με αίσθημα σεβασμού και επίγνωση της υψηλής ευθύνης της ιστορικής αυτής αποστολής.

Οι μεγάλες προσωπικότητες του επαναστατικού αγώνα του 1821 ενσάρκωσαν τις ιδέες και τα ιδανικά της πίστεως στον Χριστό, της ελευθερίας, της φιλοπατρίας και παρήγαγαν τα γεγονότα, για τα οποία θα μας ομιλήσουν οι αξιόλογοι Εισηγητές του Συνεδρίου μας.

Η γνώση των γεγονότων αυτών, τα ψυχικά χαρακτηριστικά των μεγάλων μορφών της Εθνικής Παλιγγενεσίας, οι βαθύτερες επιθυμίες και οι επιδιώξεις που αναδύθηκαν μετά την έναρξη του Απελευθερωτικού Αγώνος, μας προσφέρονται σήμερα, λίγο πριν από την λαμπρή επέτειο της συμπληρώσεως των διακοσίων (200) ετών από το ιστορικό γεγονός του 1821, ως δωρεά αλλά και ως ευθύνη εθνικής αυτοσυνειδησίας.

Είναι εξαιρετικά σημαντικό να αγαπούμε τις αξίες οι οποίες διατήρησαν αδούλωτο το φρόνημα των ηρώων προγόνων μας και δημιούργησαν το κριτήριο της επιλογής ανάμεσα στην ζωή και στον θάνατο, ανάμεσα στην ελευθερία ή την δουλεία. Αυτό το κριτήριο της επιλογής, το οποίο θέτει την τιμή πάνω από την ζωή, είναι η δύναμη της υπερβάσεως, της ηρωϊκής και της μαρτυρικής υπερβάσεως, όπου η θυσία γίνεται χαρά στο όνομα των βαθύτερων αξιώσεων και απαιτήσεων του περιεχομένου της ζωής.

Εύχομαι καλή επιτυχία σε όλους τους Εισηγητές, οι οποίοι συμμετέχουν στο εφετεινό Η΄ Διεθνές Επιστημονικό Συνέδριο!

 

 

Ο Πρόεδρος

της Ειδικής Συνοδικής Επιτροπής

† Ο Δημητριάδος και Αλμυρού ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Related posts