28 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ 2019-2020

ΜΗΝΥΜΑ ΣΕΒ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ 2019-2020

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΓΙΑ ΤΗΝ ΕΝΑΡΞΗ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2019- 2020

 

Αγαπητοί μου πατέρες και αδελφοί, παιδιά μου εν Κυρίω αγαπημένα,

 

Ο μήνας Οκτώβριος σηματοδοτεί την επανεκκίνηση όλων των ιεραποστολικών δραστηριοτήτων της τοπικής μας Εκκλησίας. Σήμερα, πρώτη Κυριακή του Οκτωβρίου, πραγματοποιείται σε όλη την Ιερά Μητρόπολή μας η Έναρξη της λειτουργίας των Κατηχητικών Σχολείων και των Νεανικών Συντροφιών. Με αυτή την ευκαιρία σας απευθύνομαι σήμερα, για να σας υπενθυμίσω την τεράστια σημασία των κατηχητικών μας δράσεων και να σας καλέσω να συνδράμετε στην επιτυχία τους.

Η Ιερά Μητρόπολή μας, σε πείσμα των καιρών και όσων έχουν διαχρονικά υποτιμήσει και υποβαθμίσει στη συλλογική συνείδηση τα Κατηχητικά Σχολεία, συνεχίζει να ετοιμάζει με επιμέλεια και πολλή αγάπη για τα παιδιά τις κατηχητικές δράσεις που θα λειτουργήσουν και φέτος σε όλες τις Ενορίες της Μητροπολιτικής μας Περιφέρειας.

Τί είναι το κατηχητικό Σχολείο; Μπορεί η λέξη σχολείο να ακούγεται κάπως βαριά, όμως στην ουσία πρόκειται για χαρούμενες συντροφιές παιδιών κάθε ηλικίας, που συγκεντρώνονται κάθε εβδομάδα στο Ναό της Ενορίας τους, για να γνωρίσουν και να ζήσουν την χριστιανική πίστη τους και να περάσουν με δημιουργικό και εποικοδομητικό τρόπο λίγο από τον χρόνο τους. Οι συντροφιές αυτές είναι χωρισμένες σε βαθμίδες ανάλογα με την ηλικία των παιδιών. Στις περισσότερες Ενορίες μας λειτουργούν Τμήματα προσχολικής και πρώτης σχολικής ηλικίας, Τμήματα για αγόρια και κορίτσια Δημοτικού και Τμήματα για μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου. Σε πολλές Ενορίες λειτουργούν, παράλληλα, δημιουργικά εργαστήρια, χορευτικά σύνολα, χορωδίες ή θεατρικές ομάδες κ.άλ. Σε επίπεδο Ιεράς Μητροπόλεως, διοργανώνονται κάθε χρόνο Πρωταθλήματα αθλητικών παιχνιδιών, πολιτιστικές Εκδηλώσεις, Εκδρομές, Συνεστιάσεις για τα μεγαλύτερα παιδιά και άλλες πρωτότυπες δραστηριότητες.

Ποιοί είναι υπεύθυνοι στα Κατηχητικά μας Σχολεία; Πρόκειται για νεότερα ή μεγαλύτερα στελέχη των Ενοριών μας που έχουν τις αναγκαίες προϋποθέσεις και κυρίως αγάπη για τα παιδιά. Οι Κατηχητές επιλέγονται με πολλή προσοχή από τον Ιερέα-Υπεύθυνο Νεότητος κάθε Ενορίας, επιμορφώνονται σε τακτά διαστήματα και διορίζονται από την Ιερά Μητρόπολη. Κριτήρια είναι ο ιεραποστολικός ζήλος, η διάθεση μετάδοσης της πίστης στα παιδιά, η τυχόν παιδαγωγική τους εμπειρία. Οι κατηχητές μας προσφέρουν εθελοντικά και ανιδιοτελώς το χρόνο τους και ένα μέρος του εαυτού τους. Είναι γι’ αυτό αξιέπαινοι. Είναι πρόσωπα στα οποία μπορούμε να εμπιστευτούμε τα παιδιά μας.

Στην εκπαιδευτική διαδικασία των Κατηχητικών μας Σχολείων, η Ιερά Μητρόπολή μας έχει τα τελευταία χρόνια αναπτύξει μία καινοτομία που την καθιστά μία πρωτοποριακή Μητρόπολη στην Ελλάδα. Αναφερόμαστε στα σύγχρονα κατηχητικά βοηθήματα που έχει εκδώσει η τοπική μας Εκκλησία, γραμμένα από ειδική επιστημονική ομάδα και με βάση τις σύγχρονες παιδαγωγικές αρχές. Μάλιστα, το κατηχητικό αυτό βιβλίο διανέμεται δωρεάν στο κάθε παιδί, το οποίο το έχει ως εργαλείο και σύντροφο τόσο στο κατηχητικό όσο και στο σπίτι. Ήδη πολλές Μητροπόλεις της Ελλάδος προμηθεύονται τα κατηχητικά βοηθήματά μας, γεγονός που βεβαιώνει την ευμενή και επιτυχή αποδοχή τους.

Τί προσφέρει το Κατηχητικό σήμερα; Από πολλούς το κατηχητικό Σχολείο θεωρείται παρωχημένος θεσμός, πρακτική μιας άλλης εποχής που δεν ανταποκρίνεται στις νέες γενιές και σιγά-σιγά εκλείπει. Παρότι η προσέλευση παιδιών στα κατηχητικά δεν είναι εντυπωσιακή, η εμπειρία μας, μαζί με τα παιδιά που έρχονται, μας πείθει για την ανάγκη να συνεχίζουμε την προσπάθειά μας. Σε μία εποχή που η πίστη στο Θεό εξαφανίζεται, εάν δεν λοιδορείται, τόσο στο δημόσιο χώρο, όσο και στις οικογένειες, το Κατηχητικό Σχολείο εισάγει το παιδί στο χώρο της πίστης, τού μαθαίνει τα βασικά στοιχεία της ελληνορθόδοξης παράδοσής μας, ικανοποιεί τις ψυχικές και πνευματικές του ανάγκες. Συγχρόνως, μέσα από τις δραστηριότητες των κατηχητικών μας, τα παιδιά θα γνωρίσουν βιωματικά τα ήθη και τα έθιμα της πατρίδος μας και την ιστορία του τόπου μας. Πάνω από όλα, όμως, τα παιδιά στις κατηχητικές συντροφιές διδάσκονται να σέβονται, να αγαπούν, να συνυπάρχουν, να ελπίζουν και να ονειρεύονται. Η εμπειρία των παιδιών μας μέσα στην Εκκλησία κάτω από την σκέπη του Θεού και την ευλογία των Αγίων είναι ό,τι πιο ιερό και πολύτιμο θα κρατήσουν στην ψυχή τους και το οποίο θα ανασύρουν, όταν οι σειρήνες των πειρασμών θα ταρακουνήσουν την ύπαρξή τους.

Αγαπητοί μου αδελφοί,

Η καλύτερη επένδυση που μπορούμε να κάνουμε για το μέλλον των παιδιών μας είναι να τα προτρέψουμε να μαθητεύσουν στο Κατηχητικό Σχολείο. Μια χαρούμενη συντροφιά και μία ζεστή αγκαλιά τα περιμένει σε κάθε Ενορία. Στις μέρες μας, γονείς και παππούδες φροντίζουν να προσφέρουν στα παιδιά και τα εγγόνια τους χίλιες δυό ευκαιρίες μάθησης, άθλησης και ευχάριστων δραστηριοτήτων. Όλα αυτά είναι πολύ καλά και ετοιμάζουν το νου και την κοινωνική ζωή του παιδιού. Οι Κατηχητικές συντροφιές, όμως, είναι κάτι άλλο. Είναι ο μοναδικός χώρος που μέσα από την πίστη και τη λατρεία του δημιουργού μας Θεού θα μιλήσει στην ψυχή των παιδιών και θα τους δώσει θεμέλια, ώστε, ως ολοκληρωμένες προσωπικότητες, ως άνθρωποι με σώμα και ψυχή, να πορευτούν αληθινά χαρούμενοι στη ζωή τους, έχοντας νόημα ζωής και πνευματικά αντισώματα στο κακό. Αν πράγματι πιστεύουμε ότι τα παιδιά μας, εκτός από σώμα, έχουν και ψυχή, εάν θέλουμε να τα δούμε όχι μόνο πετυχημένα άτομα αλλά χαρούμενα πρόσωπα μιας καλύτερης κοινωνίας, ανθρώπους ελεύθερους από κάθε είδους εξαρτήσεις, τότε ας ενθαρρύνουμε τα παιδιά μας να έλθουν στο Κατηχητικό Σχολείο. Από εμάς εξαρτάται! Όπως τα οδηγούμε, για το συμφέρον τους, στο σχολείο και σε άλλες δραστηριότητες, έτσι και να τα φέρουμε στην Ενορία μας.

Ο Χριστός παροτρύνει και εμάς σήμερα: «Άφετε τα παιδία ελθείν προς με». Σας παρακαλώ πατρικά όλους, γονείς και μη, να συντελέσετε ώστε να μη στερήσουμε από τα παιδιά αυτήν την εμπειρία ζωής. Τουλάχιστον όσοι βρισκόμαστε εδώ, τα συνειδητά μέλη της τοπικής μας Εκκλησίας, ας δώσουμε τον αγώνα μας, ώστε όσο γίνεται περισσότερα παιδιά να πυκνώσουν φέτος τις κατηχητικές συντροφιές. Έτσι θα αποδείξουμε πράγματι ότι αγαπάμε τα παιδιά μας.

 

 Καλή κατηχητική χρονιά στα παιδιά μας!

Με όλη μου την αγάπη,

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ 

† Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ

Related posts