19 Μαρτίου, 2024

«ΚΑΤΩ ΑΠΟ ΤΟ ΧΑΛΙ ΤΗΣ ΙΣΤΟΡΙΑΣ: ΠΩΣ ΓΡΑΦΕΤΑΙ ΚΑΙ ΠΩΣ ΚΡΙΝΕΤΑΙ ΕΝΑ ΙΣΤΟΡΙΚΟ ΕΡΓΟ» Έτος δεύτερο!

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», στο πλαίσιο λειτουργίας της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας διοργανώνει για δεύτερη συνεχή χρονιά δωρεάν Εργαστήριο Ιστορίας για ενήλικες, το οποίο θα διεξάγεται με προσωπική παρουσία, ενώ παράλληλα θα υπάρχει υποστήριξη μέσω ειδικής ιστοσελίδας της Ακαδημίας Λαϊκού Πολιτισμού & Τοπικής Ιστορίας, και ειδικής πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης (moodle).

Έχοντας συσσωρεύσει την εμπειρία της πρώτης χρονιάς και την ανταπόκριση των συμμετεχόντων, το Εργαστήριο Ιστορίας με τίτλο «Κάτω από το χαλί της ιστορίας: Πώς γράφεται και πώς κρίνεται ένα ιστορικό έργο» υλοποιείται, λόγω του μεγάλου ενδιαφέροντος που παρουσίασε για δεύτερη συνεχή χρονιά, και πάλι, με την επιστημονική συνδρομή του Αναπληρωτή Καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας, Ιστορίας της Νεοελληνικής Εκπαίδευσης και Διδακτικής της Ιστορίας του Παιδαγωγικού Τμήματος Δημοτικής Εκπαίδευσης του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας κ. Αντώνη Σμυρναίου και του Επίκουρου Καθηγητή Φυσικής και Συνεργατικών Περιβαλλόντων Μάθησης υποστηριζόμενα από Τ.Π.Ε. κ. Βασίλη Κόλλια του ιδίου Τμήματος.

Τον ψηφιακό σχεδιασμό του εργαστηρίου μέσω της πλατφόρμας τηλεκπαίδευσης έχει αναλάβει ο Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού», Δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, Μεταδιδακτορικός Ερευνητής του Τμήματος Ιστορίας & Εθνολογίας του Δημοκρίτειου Πανεπιστημίου Θράκης.

Στόχος του Εργαστηρίου, το οποίο αποτελεί μια πρωτοποριακή δραστηριότητα για τον εξω-ακαδημαϊκό χώρο στην Ελλάδα, δεν είναι η παρακολούθηση ιστορικών διαλέξεων ή η προσφορά μιας οριστικής ιστορικής αφήγησης, αλλά η μύηση στην ιστορική επιστήμη και η συμμελέτη των διοργανωτών με τους συμμετέχοντες σε αυτό ζητημάτων που αφορούν την εν γένει προσέγγιση ενός ιστορικού θέματος, τη συγκρότηση του ιστορικού λόγου και την ιστορική κριτική. Πρόκειται για ένα περιβάλλον μάθησης ενηλίκων και απευθύνεται σε ανθρώπους που ενδιαφέρονται για την ιστορία/ιστοριογραφία και είναι πρόθυμοι να καταβάλλουν, στο μέτρο του δυνατού, κάποιο χρόνο και κόπο γι’ αυτή τη μύηση. Το κέρδος των συμμετεχόντων αναμένεται να είναι η βαθύτερη και πλατύτερη κατανόηση της ιστορικής/ιστοριογραφικής διαδικασίας, αλλά και των ιστορικών δρώμενων εν γένει, γεγονός το οποίο θα μπορούσε να σταθεί αρωγός και στην κατανόηση της ιστορίας που διαδραματίζεται σήμερα και στο εγγύς μέλλον.

Μέσα στο πλαίσιο λοιπόν αυτό θα εξεταστούν ζητήματα ιστοριογραφικής υποδομής, όπως οι παλαιές και οι σύγχρονες αντιλήψεις για την ιστορία, η συμβολή της φιλοσοφίας της ιστορίας στην ιστοριογραφία, η ιστορική γνώση, το ιστορικό γεγονός και τα κριτήρια επιλογής του, η έννοια της αντικειμενικότητας στην ιστορία, οι ομοιότητες και οι διαφορές της ιστορικής από τη λογοτεχνική αφήγηση, η μελέτη των ιστορικών πηγών και η χρήση τους στην ιστοριογραφία, η «ιστορική ενσυναίσθηση», ο ρόλος του ιστορικού στη συγκρότηση του ιστορικού λόγου, αλλά και ο ρόλος του αναγνώστη στην αποδοχή ή απόρριψή της κ.ά.

Στο Εργαστήριο Ιστορίας, το οποίο θα προσφέρεται δωρεάν, είναι δυνατό να συμμετάσχουν μέχρι 25 ενήλικες πανεπιστημιακής εκπαίδευσης (με βασική γνώση Η/Υ) μετά από αίτησή τους (θα τηρηθεί σειρά προτεραιότητας).

Το Εργαστήριο θα πραγματοποιείται κάθε δεκαπενθήμερο δια ζώσης (και όχι εξ αποστάσεως) και θα διαρκέσει από τα τέλη Οκτωβρίου του 2019 ως το Μάιο του 2020. Στο τέλος θα δοθεί Βεβαίωση Συμμετοχής.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να εγγραφούν μέσω ηλεκτρονικής πλατφόρμας συμπληρώνοντας τα αντίστοιχα πεδία ως την 20ή Οκτωβρίου 2019, στη διεύθυνση http://learn.cultureacademy.gr/   και παράλληλα θα πρέπει να στείλουν ένα σύντομο βιογραφικό στη διεύθυνση [email protected]

Μετά την τελική επιλογή των ενδιαφερομένων, θα σταλεί μήνυμα αποδοχής της εγγραφής καθώς και σχετικές οδηγίες για το Εργαστήριο και την πρόσβαση στην ηλεκτρονική πλατφόρμα.

 

Related posts