19 Μαρτίου, 2024

1o Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία»

1o Συμπόσιο Ψαλτριών & 1ο Φεστιβάλ Γυναικείων Βυζαντινών Χορών «Η Αγία Καικιλία»

Ι.Μ. ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ & ΑΛΜΥΡΟΥ

ΑΚΑΔΗΜΙΑ ΘΕΟΛΟΓΙΚΩΝ ΣΠΟΥΔΩΝ ΒΟΛΟΥ

ΒΥΖΑΝΤΙΝΟΣ ΧΟΡΟΣ ΨΑΛΤΡΙΩΝ ‘ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ’

Βόλος, 22 – 24 Νοεμβρίου 2019

Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας – Μελισσάτικα, Βόλος

«Γυναίκες Ψάλτριες Βυζαντινής & Εκκλησιαστικής Μουσικής»

«Διδασκαλία και διεύθυνση γυναικείου Χορού Ψαλτριών»

ΑΝΑΓΓΕΛΙΑ ΣΥΜΠΟΣΙΟΥ & ΦΕΣΤΙΒΑΛ

Τα μελοποιήματα – συνθέσεις της εκκλησιαστικής μουσικής του ανατολικού ορθόδοξου βυζαντινού μέλους είναι γραμμένα από άνδρες μελουργούς και απευθύνονται σε άνδρες ψάλτες. Κατά την διάρκεια των τελευταίων δεκαετιών μεγάλος αριθμός γυναικών έχουν σπουδάσει Βυζαντινή & εκκλησιαστική Μουσική τόσο σε Ωδεία και Σχολές Βυζαντινής Μουσικής των Ιερών Μητροπόλεων όσο και στα Μουσικά Σχολεία όπου το μάθημα της Βυζαντινής και παραδοσιακής μουσικής είναι υποχρεωτικό στο αναλυτικό πρόγραμμα των έξι τάξεων της δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης. Μεγάλος είναι και ο αριθμός των γυναικών που έχουν ήδη πάρει το Πτυχίο και το Δίπλωμα της Βυζαντινής Μουσικής. Η ανάγκη της παρουσίας ψαλτριών σε ιερούς ναούς προκειμένου να αναπληρώσουν ένα άδειο αναλόγιο λόγω της έλλειψης ικανού αριθμού ψαλτών είναι ένα σημάδι της εποχής μας. Η επανεμφάνιση πολλών ανδρικών χορών ψαλτών κατά το παλαιό βυζαντινό τυπικό, η μελέτη και η παρουσίαση μελών εκ του ρεπερτορίου των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών, δημιούργησαν την αντίστοιχη τάση σε ψάλτριες να οργανώνονται σε χορούς, να μελετούν τα βυζαντινά μέλη και να συμμετέχουν σε εκκλησιαστικές ακολουθίες του νυχθημέρου και να παρουσιάζονται σε συναυλίες εκκλησιαστικών μελών.

Το 1ο Συμπόσιο Ψαλτριών του ορθόδοξου ανατολικού μέλους και το 1ο Φεστιβάλ Χορών Ψαλτριών ‘Αγία Καικιλία’ προσδοκά να δώσει την δυνατότητα σε γυναίκες ψάλτριες να ανταμώσουν, να γνωριστούν και να συζητήσουν θέματα όπως το χόρδισμα και οι βάσεις στη γυναικείας φωνής, το ισοκράτημα σε γυναικείους χορούς ψαλτριών, η προθέρμανση της φωνής, το ρεπερτόριο κ.α. Η καλλιτεχνική διευθύντρια δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη και οι διοργανωτές καλούν ψάλτριες ανατολικού ορθοδόξου μέλους που επιθυμούν να μάθουν περισσότερα σχετικά με την ιστορία της ελληνικής ορθόδοξης Ψαλτικής Τέχνης, την πλειάδα των βυζαντινών και μεταβυζαντινών μελουργών να συμμετάσχουν στην πρώτη συνάντηση στον Βόλο.

Το Συμπόσιο θα περιλαμβάνει:

Επιστημονικές εισηγήσεις

Εργαστήρια Ψαλτικής

Συναυλίες
Συμμετοχή σε αρχιερατική Ιερή Ακολουθία Όρθρου & Θείας Λειτουργίας.
Επισκέψεις σε Εκκλησιαστικά Μνημεία και Θησαυρούς της Εκκλησιαστικής Τέχνης.

Το συμπόσιο και το φεστιβάλ είναι αφιερωμένα στην αγία παρθενομάρτυρα Καικιλία. Η Αγία σχετίσθηκε με την μουσική και την εξύψωσή της σε θρησκευτική τέχνη και έκτοτε θεωρήθηκε προστάτιδά της. Η μνήμη της τιμάται και από τις δύο Εκκλησίες, την 22α Νοεμβρίου εκάστου έτους ομού μετά των τριών συμμαρτυρησάντων με αυτήν Αγίων Βαλεριανού, Τιβουρτίου και Μαξίμου

Δυνατότητα ενεργής συμμετοχής έχουν ψάλτριες όλων των τάξεων και επιπέδων της Βυζαντινής και Εκκλησιαστικής Μουσικής (Ιερών Μητροπόλεων και Ωδείων της Ελλάδας και εξωτερικού), σπουδάστριες των Τμημάτων Μουσικών Σπουδών της Ελλάδας και του Εξωτερικού, φοιτήτριες των Τμημάτων Ψαλτικής των Ανωτάτων Εκκλησιαστικών Ακαδημιών Ιωαννίνων και Κρήτης, μοναχές, χοροί ψαλτριών, καθώς και κάθε γυναίκα που εκτιμά και αγαπά την Ψαλτική Τέχνη.

Δικαίωμα συμμετοχής ως ακροατές έχουν άπαντες ενδιαφερόμενοι για τα θέματα και τις συναυλίες της διοργάνωσης.

Καλλιτεχνική διεύθυνση:

Δρ. Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη

Μουσικολόγος Α.Π.Θ. Διδάκτωρ Βυζαντινής Μουσικολογίας Ε.Κ.Π.Α

τ. ΔιδάσκουσαΑνωτάτη Εκκλησιαστική Ακαδημία «Βελλάς» Ιωαννίνων

Ιδρύτρια – Δομεστίκαινα του Χορού Ψαλτριών «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ» (2012)

Εκπαιδευτικός Μουσικής ΥΠΕΠΘ

Καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικής

Σολίστ Πιάνου

Διπλωματούχος Ανωτέρων Θεωρητικών

Θέματα Συμποσίου

Οργάνωση – σχεδιασμός

Το Συμπόσιο θα πραγματοποιηθεί στον Βόλοστο Συνεδριακό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού (Μελισσιάτικα Βόλου) το τριήμερο 22 έως 24 Νοεμβρίου 2019. Οι βραδινές ψαλτικές εκδηλώσεις του Φεστιβάλ θα πραγματοποιηθούν την Παρασκευή 22/11 και το Σάββατο 23/11.

Ο γενικός σχεδιασμός είναι ο ακόλουθος:

Παρασκευή 22 Νοεμβρίου (εορτή της αγίας παρθενομάρτυρος Καικιλίας)

– Απόγευμα: έναρξη – προσφωνήσεις – χαιρετισμοί

– Κεντρική εισήγηση της καλλιτεχνικής διευθύντριας του Φεστιβάλ, ιδρύτριας και δομεστίκαινας δρ. Σέβης Μαζέρα – Μάμαλη

– Ψαλτική εκδήλωση (Χορός Ψαλτριών ‘Αι Άδουσαι’)

Σάββατο 23 Νοεμβρίου 2019

– Πρωί: επιστημονικές ανακοινώσεις

– Μεσημέρι : εργαστήρι ψαλτικής

– Απόγευμα: κοινή πρόβα όλων των ψαλτικών χορών

– Βράδυ: Ψαλτική εκδήλωση (συμμετέχοντες Χοροί Ψαλτριών)

– Τελετή λήξης με κοινή εμφάνιση όλων των συμμετεχόντων Χορών των Ψαλτριών

– απονομή αναμνηστικών και διπλωμάτων

Κυριακή 24 Νοεμβρίου

– Πρωί: Όρθρος και Θεία Λειτουργία, με τη συμμετοχή των Χορών Ψαλτριών και (προαιρετικά) των συμμετεχουσών ψαλτριών στο Συμπόσιο.

ΕΚΔΡΟΜΗ:

Επίσκεψη στο Μουσείο Εκκλησιαστικών Κειμηλίων στην Μακρινίτσα Πηλίου, στην Ι.Μ.Ταξιαρχών Πηλίου (παρακολούθηση εσπερινού από τον Χορό Μοναζουσών Ψαλτριών της Ι.Μ.Παμμεγίστων Ταξιαρχών Αγίου Γεωργίου Νηλείας Πηλίου).

ΠΡΟΣΚΛΗΣΗ

Καλούνται επιστημόνισσες & ερευνήτριες της Θεωρίας και της Πράξης, της Ιστορίας και Μορφολογίας της Ψαλτικής Τέχνης (Μουσικολόγοι, πανεπιστημιακές καθηγήτριες, διδακτόρισσες, υποψήφιες διδακτόρισσες) που ασχολούνται με κάποια πτυχή του θέματος του Συμποσίου ή γενικότερα με την Ψαλτική Τέχνη, να συμμετάσχουν στο Συμπόσιο.

Καλούνται Χοροί Ψαλτριών από την Ελλάδα και το εξωτερικό να παρουσιάσουν πρόγραμμα αυστηρά με εκκλησιαστικά μέλη της ανατολικής ορθόδοξης ψαλτικής Τέχνης. (ελάχιστος αριθμός χορωδών 10 άτομα).

ΣΥΜΜΕΤΟΧΗ – ΑΙΤΗΣΕΙΣ

Η συμμετοχή αφορά:

– σε επιστημονικές εισηγήσεις διάρκειας 15-20 λεπτών της ώρας – αίτηση εδώ

– σε ολιγόλεπτες παρουσιάσεις 10 λεπτών της ώρας σύντομων ανακοινώσεων σχετικών με τις θεματικές του Συμποσίου – αίτηση εδώ .

– στην παρακολούθηση όλων των εργασιών του Συμποσίου, στην ενεργή συμμετοχή στα σεμιναριακά μαθήματα Ψαλτικής και εργαστήρια καθώς και των επιστημονικών εισηγήσεων – αίτηση εδώ .

– Αίτηση για τις χοράρχες των χορωδιών εδώ

Ζητείται η συμμετοχή Ψαλτριών και ακροατών και πάντων των όσων ενδιαφέρονται για την γυναικεία Ψαλτική και για τις θεματικές του Συμποσίου και τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ.

Για όλες τις περιπτώσεις συμμετοχής χρειάζεται να υποβληθεί δήλωση συμμετοχής με την αντίστοιχη φόρμα μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου 2019 .

Το αναλυτικό πρόγραμμα του Συμποσίου και του Φεστιβάλ θα ανακοινωθεί την 1 η Νοεμβρίου 2019.

ΚΟΣΤΟΣ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ

Το κόστος συμμετοχής για κάθε ενεργή συμμετέχουσα στο συμπόσιο (ομιλήτρια, ψάλτρια, μέλος χορού, ακροάτρια/της) στα 50 ευρώ. Στο ποσόν αυτό περιλαμβάνονται ο φάκελος με το υλικό του Συμποσίου, οι καφέδες, τα κεράσματα, το δείπνο της Παρασκευής και τα γεύματα του Σαββάτου.

Η συμμετοχή στην εξόρμηση της Κυριακής είναι προαιρετική. Τα έξοδα της εκδρομής της Κυριακής βαρύνουν ατομικά τους συμμετέχοντες (θα ανακοινωθεί προσεχώς το ακριβές αντίτιμο το οποίο θα εξαρτηθεί από τον αριθμό των συμμετεχόντων).

Η Οργανωτική επιτροπή αδυνατεί να καλύψει οποιαδήποτε περαιτέρω έξοδα, θα προτείνει όμως πιθανές επιλογές διαμονής σε ειδικές για τις συνέδρους τιμές.

ΤΡΟΠΟΣ ΠΛΗΡΩΜΗΣ

Το κόστος συμμετοχής θα καταβληθεί σε τραπεζικό λογαριασμό, ο οποίος σημειώνεται στον ιστοχωρο (παρακαλείστε όπως αναγράφετε τα πλήρη ατομικά σας στοιχεία στην κατάθεση του ποσού).

Η εγγραφή είναι ολοκληρωμένη με την κατάθεση της συμμετοχής.
Οργανωτική Επιτροπή

Παντελής Καλαϊτζίδης , Δρ. Θεολογίας – Διευθυντής Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου

Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη , καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ – δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας – Δομεστίκαινα Χορού Ψαλτριών «Αι ΄Αδουσαι» – Πιανίστα

Βασιλική Γούση, Μουσικολόγος ΕΚΠΑ, Δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας – Μουσικοπαιδαγωγικής, κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Ειδίκευσης στη Βυζαντινή Μουσικολογία και Ψαλτική Τέχνη ΑΠΘ, σολίστ πιάνου, εκπαιδευτικός μουσικής, μέλος της ερευνητικής ομάδας του Τομέα Ψαλτικής Τέχνης και Μουσικολογίας της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου, μέλος του Χορού Ψαλτριών «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ»

Δέσποινα Λουκίδου , Μουσικολόγος ΑΠΘ, υποψ.διδάκτωρ Μουσικολογίας ΑΠΘ, Διπλωματούχος Βυζαντινής Μουσικής, Πιανίστα, Εκπαιδευτικός Μουσικής, Μουσικό Σχολείο Βόλου, Μέλος Χορού Ψαλτριών «ΑΙ ΑΔΟΥΣΑΙ»

Αντιγόνη Σδρόλια , Πτυχιούχος Ελληνικής Φιλολογίας με ειδίκευση στη Βυζαντινή και Νεοελληνική φιλολογία (Ε.Κ.Π.Α), Πτυχιούχος Ιταλικής Γλώσσας και Λογοτεχνίας (Α.Π.Θ), κάτοχος Μεταπτυχιακού διπλώματος στα Παιδαγωγικά (Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας), συγγραφέας, καθηγήτρια φιλόλογος στο Μουσικό Σχολείο Βόλου.

Επιστημονική Επιτροπή

Μαρία Αλεξάνδρου , Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Βυζαντινής Μουσικολογίας, Τμήματος μουσικών Σπουδών Α.Π.Θ.Εκπρόσωπος του Τμήματος στην Επιτροπή Κοινωνικής Πολιτικής Α.Π.Θ.

Φλώρα Κρητικού, Επίκουρη Καθηγήτρια Ε.Κ.Π.Α. δρ.Bυζαντινής Μουσικολογίας Ε.Κ.Π.Α, Doctoratd’Etat (EcolePratiquedesHautesEtudes – Sorbonne, Paris, France)

Ευαγγελία Σπυράκου, Ειδικό Εκπαιδευτικό Προσωπικό (Ε.Ε.Π.) Τμήμα Μουσικής Επιστήμης & Τέχνης ‘Ιστορία Βυζαντινής Μουσικής’ ΠΑ.ΜΑΚ., τ. Διευθύντρια Μουσικού Σχολείου Δράμας, δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας Ε.Κ.Π.Α.

Μαρία Αργυρίου, Δρ, Εργαστηριακό Διδακτικό Προσωπικό (Ε.ΔΙ.Π.) – Εφαρμοσμένη Μουσική Παιδαγωγική, Τμήμα Επιστημών της Προσχολικής Αγωγής & του Εκπαιδευτικού Σχεδιασμού, Πανεπιστήμιο Αιγαίου, Ρόδος

Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη , καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ – δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Δομεστίκαινα Χορού Ψαλτριών «Αι Άδουσαι» – Πιανίστα.

Καλλιτεχνική επιτροπή

Σέβη Μαζέρα – Μάμαλη , καλλιτεχνική διευθύντρια του Φεστιβάλ – δρ. Βυζαντινής Μουσικολογίας Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών – Δομεστίκαινα Χορού Ψαλτριών «Αι Άδουσαι» – Πιανίστα.

Νεκταρία Καραντζή , Δρ Νομικής, με μεταπτυχιακιακές ειδικεύσεις σε Ποινικό Δίκαιο – Εγκληματολογία και Εκκλησιαστικό Δίκαιο, πρόεδρος της Μητροπολιτικής Συμφωνικής Ορχήστρας Αθηνών που τελεί υπό την αιγίδα του Μακαριωτάτου, επ. πρόεδρος του Πανελληνίου Συνδέσμου Ψαλτριών, ψάλτρια και ερμηνεύτρια παραδοσιακής μουσικής.

Αυγουστίνα Καποτή , Αρχιμουσικός (»Orchestral and Choral Conductor»), Πτυχιούχος Μουσικολογίας Ε.Κ.Π.Α., Master of Arts in Orchestral and Choral (Bard Conservatory New York U.S.A.), Master of Arts in Choral Conducting (University of Birmingham U.K.)

Ερατώ Αλακιοζίδου , Σολίστ πιάνου, καθηγήτρια Κρατικού Ωδείου Θεσσαλονίκης (IRC) International relations coordinator, καθηγήτρια Ωδείου Αθηνών, Καλλιτεχνική Διευθύντρια διεθνούς φεστιβάλ “Music Diaries” workshop festival & “Ideefixe Ensemble”, general manager “be artive”
Γραμματεία, Συντονιστική – Εκτελεστική

Βαλίλα Γιαννουτάκη, Master Θεολογίας

Τηλ: 2421093553

Website: www.acadimia.org

E-mail: [email protected]

Παρακαλείστε για οποιαδήποτε απορία ή ερώτηση μπορείτε να επικοινωνείτε με το τμήμα της γραμματείας κυρίως ηλεκτρονικά ή 10.00 – 13.00 τις εργάσιμες ώρες και μέρες.

Related posts