26 Απριλίου, 2024

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ Σεβ.Δημητριάδος κ.Ιγνατίου προς την ΑΘΜ τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο τον Β’ κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Αναλήψεως 05/06/2019

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ Σεβ.Δημητριάδος κ.Ιγνατίου προς την ΑΘΜ τον Πατριάρχη Αλεξανδρείας κ.κ. Θεόδωρο τον Β’ κατά τον Πανηγυρικό Εσπερινό της Αναλήψεως 05/06/2019

ΠΡΟΣΦΩΝΗΣΗ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ

ΠΡΟΣ ΤΗΝ Α. Θ. ΜΑΚΑΡΙΟΤΗΤΑ, ΤΟΝ ΠΑΠΑ ΚΑΙ ΠΑΤΡΙΑΡΧΗ ΑΛΕΞΑΝΔΡΕΙΑΣ ΚΑΙ ΠΑΣΗΣ ΑΦΡΙΚΗΣ κ. κ. ΘΕΟΔΩΡΟΝ ΤΟΝ Β΄

ΚΑΤΑ ΤΟΝ ΠΑΝΗΓΥΡΙΚΟ ΕΣΠΕΡΙΝΟ ΤΗΣ ΕΟΡΤΗΣ ΤΗΣ ΑΝΑΛΗΨΕΩΣ

Ιερός Ναός Αναλήψεως του Χριστού Βόλου – 5 Ιουνίου 2019

 

Μακαριώτατε Πάπα και Πατριάρχα

Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής

κύριε Θεόδωρε,

 

Με αισθήματα βαθυτάτου σεβασμού, τιμής και χαράς Σας υποδεχθήκαμε σήμερα στην τοπική μας Εκκλησία. Η τιμή που περιποιεί στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος και στην πόλη του Βόλου η επίσκεψη του δευτέρου τη τάξει Προκαθημένου της Ορθοδόξου Εκκλησίας είναι μεγίστη. Σας ευχαριστούμε εκ μέσης καρδίας, διότι αποδεχθήκατε την πρόσκλησή μας να επισκεφθείτε επισήμως την κατά Δημητριάδα Εκκλησία, ώστε να κηρύξετε αύριο την Έναρξη της Ναυτικής Εβδομάδος 2019, η οποία διοργανώνεται για πέμπτη συνεχή χρονιά, με ευθύνη του πολιτιστικού φορέα της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», καθώς η Ναυτική Εβδομάδα είναι εφέτος αφιερωμένη στην έδρα Σας, στην μεγάλη και ιστορική πόλη της Μεσογείου, την Αλεξάνδρεια.

Η ευλογητή έλευσή Σας συμπίπτει με την μεγάλη Δεσποτική Εορτή της Αναλήψεως του Χριστού, κατά την οποία πανηγυρίζει αυτός ο μεγαλοπρεπής, καλλιμάρμαρος και παμμεγέθης Ιερός Ναός της πόλης μας. Με την υψηλή παρουσία Σας, η πνευματική χαρά της μεγίστης εορτής της Αναλήψεως του Κυρίου μας καθίσταται ακόμη μεγαλύτερη για μας σήμερα και η φετινή πανήγυρις υπερέχει σε λαμπρότητα, διότι προεξάρχων είναι ο σεπτός Προκαθήμενος της Δευτερόθρονης Εκκλησίας της Αλεξανδρείας.

Χαιρόμαστε προσωπικά, Μακαριώτατε, ιδιαιτέρως, διότι η προσωπική μας γνωριμία αριθμεί πολλά έτη. Είχαμε την ευλογία να σας γνωρίσουμε από την αρχή της διακονίας μας στην Εκκλησία. Συμμετείχατε στο μυστήριο της εις διάκονον χειροτονίας μας, Σας συναντήσαμε και Σας συναναστραφήκαμε ως Έξαρχο του Πατριαρχείου Αλεξανδρείας στην Οδησσό και σας καλωσορίσαμε ως Επίσκοπο στο Βόλο, συνοδεύοντα τον μακαριστό Πατριάρχη Αλεξανδρείας Πέτρο, το 2001. Είναι, πράγματι, ιστορική αυτή η ημέρα που επισκέπτεστε επισήμως την πόλη μας με την ιδιότητα του Πάπα και Πατριάρχου Αλεξανδρείας. Η καρδιά μας αγάλλεται και Σας ευγνωμονεί.

Όπως, βεβαίως, γνωρίζετε, η Τοπική μας Εκκλησία και η περιοχή μας έχει μακροχρόνιο σύνδεσμο με την Αλεξανδρινή Εκκλησία, γεγονός που διατρανώθηκε με τις εδώ επισκέψεις των δύο αμέσων προκατόχων σας, του απλού και σοφού Παρθενίου και του συνετού και τόσο αδοκήτως κοιμηθέντος Πέτρου. Ο Βόλος και το Πήλιο είναι η πατρίδα πολλών Ελλήνων της Αιγύπτου, όπως του Αλεξάνδρου Αθανασάκη από την Πορταριά και των αδελφών Αχιλλόπουλων από την Τσαγκαράδα, των οποίων οι μεγάλες ευεργεσίες συνιστούν σημαντικό κεφάλαιο της πολιτιστικής κληρονομιάς του τόπου μας και γέφυρα που συνδέει το Πήλιο και την Αίγυπτο.

Επισκέπτεσθε, Μακαριώτατε, έναν τόπο, όπου το μοναδικό φυσικό κάλλος αμιλλάται τα πολιτιστικά επιτεύγματα των κατοίκων του. Έναν τόπο με πλούσια ιστορία και προσφορά στο Έθνος. Σας υποδέχονται σήμερα εδώ οι άρχοντες, οι φορείς και οι κάτοικοι αυτού του τόπου, με ευγνωμοσύνη για την τιμή της επισκέψεώς σας. Σας υποδέχεται, συγχρόνως, ο επίσκοπος, ο ιερός κλήρος και ο λαός μίας, επίσης, ιστορικής τοπικής Εκκλησίας, η οποία αγωνίζεται με αποστολικό φρόνημα να δίδει την μαρτυρία Ιησού Χριστού στον σύγχρονο κόσμο.

Ατενίζουμε, Μακαριώτατε, στο πρόσωπό σας την αποστολική διαδοχή και την πατερική συνέχεια του Αλεξανδρινού Θρόνου που ξεκινά από τον Απόστολο και Ευαγγελιστή Μάρκο. Αναλογιζόμαστε ότι έχουμε εν μέσω ημών τον διάδοχο των μεγάλων Πατέρων της Εκκλησίας και Αγίων Πατριαρχών Αλεξανδρείας, Αθανασίου του Μεγάλου, Κυρίλλου, Ιωάννου του Ελεήμονος. Η Αλεξάνδρεια παρέμεινε διαχρονικά κοιτίδα του Ελληνισμού και ένας από τους κατ’ εξοχήν χώρους της γόνιμης και καρποφόρου συνάντησης της χριστιανικής πίστης και της ελληνικής σκέψης.

Ωστόσο, στο πρόσωπό Σας δεν αναπολούμε θριαμβευτικά το παρελθόν αλλά οραματιζόμαστε προφητικά το μέλλον. Είναι αλήθεια ότι το Πατριαρχείο Αλεξανδρείας και πάσης Αφρικής δεν είναι μόνο η Εκκλησία του ένδοξου πατερικού παρελθόντος αλλά η κατ’ εξοχήν Εκκλησία του μέλλοντος. Και πράγματι, δίχως να αφίστασθε των ιστορικών ορίων της έδρας σας και της ελληνικής Σας καταγωγής, είσθε, Μακαριώτατε, ο Πατριάρχης της Μαύρης ηπείρου, της αχανούς και πολυπρόσωπης Αφρικής. Εάν ο χριστιανισμός συρρικνώνεται σήμερα στην Ευρώπη, στην ήπειρό Σας γνωρίζει αλματώδη διάδοση. Προΐστασθε, Μακαριώτατε, της κατ’ εξοχήν ιεραποστολικής Ορθοδόξου Εκκλησίας που μεταφέρει το μήνυμα της εν Χριστώ σωτηρίας στις ποικιλοτρόπως ταλαιπωρημένες αφρικανικές ψυχές. Παρακολουθούμε μακρόθεν τις ιεραποστολικές πρωτοβουλίες σας, την ίδρυση νέων τοπικών Εκκλησιών και την εγκαθίδρυση νέων επισκόπων, την προσωπική σας μέριμνα όχι μόνο για τις πνευματικές αλλά και τις υλικές ανάγκες του ευρύτερου ποιμνίου σας, τις πολυήμερες ιεραποστολικές περιοδείες σας στις διάφορες χώρες της Αφρικής. Στην Αφρική, όπως και στην Ασία, βρίσκεται το μέλλον του χριστιανισμού και της Ορθοδοξίας. Γνωρίζουμε ότι, έχοντας επίγνωση της σύγχρονης πραγματικότητας, αναλώνετε τις δυνάμεις και τα χαρίσματα με τα οποία Σας έχει προικίσει ο Θεός, κυρίως δε το πράον, μειλίχιον και αγαπητικόν της προσωπικότητός Σας, ώστε να ανταποκριθείτε στο ιστορικό αυτό καθήκον του ευαγγελισμού των αφρικανών αδελφών μας.

Στον αγώνα σας αυτό, παρακαλούμε, Μακαριώτατε, να θεωρήσετε συνοδοιπόρο Σας και την Εκκλησία της Δημητριάδος, η οποία με την προσευχή της θα συνοδεύει την πορεία Σας και με όποια μέσα διαθέτει θα συνδράμει τις προσπάθειές Σας, όπως στο παρελθόν το έχει πράξει, μέσω του φορέα της Μητροπόλεώς μας, «Λειτουργοί υγείας της αγάπης», και όπως και στο μέλλον θα το πράξει μέσω του Κέντρου ιατροκοινωνικής βοήθειας και εκπαίδευσης που οραματίζεσθε.

Για όλους αυτούς του λόγους, αποφασίσαμε να Σας απονείμουμε την ανώτατη τιμητική διάκριση της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, ήτοι τον χρυσούν της σταυρόν μετά Διπλώματος, ως ελάχιστη αναγνώριση των μεγάλων υπηρεσιών που προσφέρετε σε σύνολη την Ορθόδοξη Εκκλησία, ως μικρή αντίδοση της μεγάλης ευλογίας της επισκέψεώς Σας και, τέλος, ως τεκμήριο της ταπεινής συνδρομής της τοπικής μας Εκκλησίας στο τιτάνιο αποστολικό έργο που επιτελείτε στην Αφρικανική ήπειρο.

Σας παρακαλούμε θερμά να δεχθείτε την τιμητική αυτή διάκριση και να καταστέψετε με τις πατριαρχικές ευλογίες της αγαπώσης τους πάντας καρδίας Σας την Ιερά Μητρόπολη και την περιοχή μας.

Ως ευ παρέστητε, Μακαριώτατε!

Related posts