15 Ιανουαρίου, 2025

Τελευταια Νεα

Μελωδικά ολοκληρώθηκε η χρονιά στην Σχολή Βυζαντινής Μουσικής της Ι.Μ. Δημητριάδος (φωτο+video)

Με απόλυτη επιτυχία και σύμφωνα με τα οριζόμενα από τον Κανονισμό του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού, πραγματοποιήθηκαν στον Βόλο, το Σάββατο 22/6, οι Απολυτήριες Εξετάσεις της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, για το τρέχον Σχ. Έτος 2018-2019.

Οι εξετάσεις πραγματοποιήθηκαν ενώπιον εξεταστικής Επιτροπής, την οποία απάρτιζαν οι κάτωθι Διπλωματούχοι – Καθηγητές Βυζαντινής Μουσικής:

Α. Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, Δ/ντής της Σχολής, Πρόεδρος

Β. Αρχιμ. Ειρηναίος Νάκος, Γενικός Δ/ντής το Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών, μέλος

Γ. Δημήτριος Μανώλης, Λαμπαδάριος του Ι. Ν. Αγίας Βαρβάρας Ν. Ιωνίας, μέλος

Δ. Ευάγγελος Παυλίδης, Λαμπαδάριος του Ι.Ν. Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου, μέλος

Ε. Σεβαστή Μαζέρα, Δομεστίκαινα του προτύπου χορού των Ψαλτριών «Αι Άδουσαι», μέλος.

Το Υπουργείο Πολιτισμού και Αθλητισμού εκπροσώπησε η Καθηγήτρια Μουσικής στο Μουσικό Σχολείο Βόλου κ. Μαρία – Δέσποινα Λουκίδου.

 

Μετά την προβλεπόμενη ακροαματική διαδικασία, άξιοι για την απόκτηση Πτυχίου Βυζαντινής Μουσικής κρίθηκαν οι κάτωθι σπουδαστές:

Αλεξίου Δημήτριος, Αλευράς Κων/νος, Καραμανλάκης Ιωάννης, Κουταντέλια Ιωάννα, Μάρκος Σωκράτης, Μαυροειδής Νικόλαος, Πολύζος Αλέξανδρος, Στηργιάρης Γεώργιος και Χαλιάσα Σοφία. Άξιοι για την απόκτηση Διπλώματος Βυζ. Μουσικής κρίθηκαν οι σπουδαστές Μελέτης Μιχάλης, και Χατζηγεωργίου Ιωάννης.

Ειδικό βραβείο εξαιρετικής απόδοσης, με την επωνυμία «Πρωτοψάλτης Μιχαήλ Μελέτης» αποφασίστηκε να απονεμηθεί στον Διπλωματούχο σπουδαστή Μιχάλη Μελέτη.

Στο τέλος της διαδικασίας, ο Δ/ντής της Σχολής συνεχάρη και εκ μέρους του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, τους νέους πτυχιούχους και Διπλωματούχους για την επιτυχία τους, αλλά και για σύνολη την πενταετή φοίτησή τους στην Σχολή, κατά την οποία διακρίθηκαν για την συνέπεια, την επιμέλεια και την αγάπης τους για την Βυζ. Μουσική τέχνη και Ψαλτική Παράδοση, την οποία, πλέον και οι ίδιοι καλούνται να διακονήσουν. Αναφέρθηκε στο λειτουργικό ήθος της Μουσικής μας, που την ξεχωρίζει από κάθε άλλη κοσμική τέχνη και την καθιστά ιερή, ο ρόλος της οποίας είναι η ένωση, τόσο του Ιεροψάλτου, όσο και του πιστού, με τον Θεό, μέσα στην εμπειρία της Θείας Λατρείας. Κάλεσε δε τους αποφοίτους να εκφράζουν πάντοτε τον σεβασμό και την αγάπη τους προς τους εκλεκτούς δασκάλους τους, οι οποίοι αναλίσκονται με αυταπάρνηση στην διδασκαλία της ιεράς τέχνης του Δαμασκηνού, αλλά και στην διά βίου διακονία του ιερού αναλογίου.

 

Εκδήλωση λήξης Σχ. Έτους 2018-2019

 

Την Κυριακή 23/6, στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, πραγματοποιήθηκε η εκδήλωση λήξης του Σχ. Έτους 2018 – 2019 της Σχολής μας, παρουσία του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου, του Γενικού Δ/ντού του Ιδρύματος Βυζαντινής και Παραδοσιακής Μουσικής της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αθηνών Αρχιμ. Ειρηναίου Νάκου, των Καθηγητών και μαθητών της Σχολής και πλήθους μουσικοφίλων.

Την εκδήλωση άνοιξε ο Δ/ντής της Σχολής Αρχιμ. Επιφάνιος Οικονόμου, ο οποίος αναφέρθηκε, εν συντομία, στο έργο που επιτελέστηκε στην Σχολή κατά το εκπνεύσαν Σχ. Έτος, στην φοίτηση 220 μαθητών στα τέσσερα κέντρα της Σχολής στον Βόλο, στον Αλμυρό, στην Αγιά και στην Αγριά και στο έργο που επετέλεσαν οι άξιοι καθηγητές, που για ακόμη μία χρονιά αναλώθηκαν στην διδασκαλία και στην προσφορά της ιεράς Ψαλτικής τέχνης. Ο π. Επιφάνιος αναφέρθηκε στα πρόσωπα που θεμελίωσαν την Σχολή και συνέδεσαν την ζωή και το όνομά τους με την ιστορία της, όπως οι αείμνηστοι Πρωτοψάλτες και προκάτοχοί του Μανώλης Χατζημάρκος και Μιχάλης Μελέτης, επισημαίνοντας ότι «το έργο τους παραμένει αξεπέραστο και θα διατηρείται πάντοτε αναλλοίωτο στον χρόνο, με σεβασμό στην μνήμη τους και στις πολύτιμες παρακαταθήκες τους».

Ο Δ/ντής της Σχολής ευχαρίστησε τους πολυπληθείς μαθητές για την εμπιστοσύνη τους στο έργο της Σχολής, για την επιμέλεια και την φιλομάθειά τους. Τέλος, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του προς τον Σεβ. Μητροπολίτη μας κ. Ιγνάτιο, για την έμπρακτη και πολυμερώς εκφραζόμενη εμπιστοσύνη του, γεγονός, που, όπως τόνισε, «συνιστά κινητήρια δύναμη, τόσο για τον Δ/ντή, όσο και για τους Καθηγητές, που έχουν σήμερα στα χέρια τους τις τύχες της Σχολής». Δε παρέλειψε, δε να ευχαριστήσει από καρδιάς και τον Πρωτοσύγκελλο της Ιεράς Μητροπόλεως Αρχιμ. Δαμασκηνό Κιαμέτη, για την φροντίδα του, ώστε οι κτηριακές εγκαταστάσεις, στις οποίες στεγάζεται η Σχολή να είναι σε εξαιρετική κατάσταση και να πληρούν τις σύγχρονες προδιαγραφές στέγασης και λειτουργίας της Σχολής μας.

Το μουσικό πρόγραμμα της εκδήλωσης άνοιξε η Χορωδία της Σχολής, υπό την Δ/νση του Καθηγητού κ. Ιωάννου Σχώρη, Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Μεταμορφώσεως του Σωτήρος Βόλου. Ακολούθησαν μεμονωμένοι μαθητές από όλες τις τάξεις και τα Παραρτήματα, που απέδωσαν εξαιρετικά μουσικά μέλη, υπό την καθοδήγηση των δασκάλων τους, ενώ το Μουσικό μέρος ολοκληρώθηκε με την Χορωδία του Παραρτήματος της Αγιάς, υπό την δ/νση του Καθηγητού κ. Γεωργίου Λεμονόπουλου, Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αγίου Δημητρίου Ελασσώνος.

Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος εξέφρασε την χαρά του για την πραγματοποίηση της εκδήλωσης και την ικανοποίησή του για το έργο που επιτελούν στην Σχολή πρόσωπα που εμπιστεύθηκε, επισημαίνοντας ότι «ο π. Επιφάνιος πατά γερά πάνω σε όσα παρέλαβε κα διδάχθηκε από τον αείμνηστο δάσκαλό του Μιχάλη Μελέτη, αλλά έδωσε και νέα πνοή στο έργο της Σχολής και στην διακονία αυτής της ιερής τέχνης και επιστήμης. Χαίρομαι και αγάλλομαι, γιατί η Σχολή μας δεν διδάσκει μόνο τα μυστικά αυτής της τέχνης, αλλά και το ύφος και το ήθος της, που είναι λειτουργικό και προσευχητικό». Αναφέρθηκε στα πολλαπλά οφέλη που αποκομίζουν όσοι σπουδάζουν στην Σχολή και κυρίως τα νέα παιδιά, όπως είναι η γνώση της αυθεντικής Ελληνικής γλώσσας, του Έλληνος λόγου, τον οποίο επενδύει η μουσική. «Πρόκειται για έναν πολύτιμο θησαυρό, που η Εκκλησία μας κρατά ζωντανό, όπως τον παρέλαβε από τους πατέρες μας». Ο Σεβασμιώτατος ευχαρίστησε τους δασκάλους της Σχολής, εξήρε το έργο που επιτελείται και στα Παραρτήματα, και κάλεσε όλους να προτρέψουν και άλλα παιδιά να ενταχθούν στην Σχολή, ώστε να γίνουν μέτοχοι των πνευματικών και καλλιτεχνικών αγαθών, που προσφέρει.

 

Related posts