29 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

«Λαϊκή Τέχνη νήσου Σκοπέλου. Από το παρελθόν στο σήμερα και στο μέλλον»

 

Συνεχίζονται οι δράσεις για την ανάδειξη της Λαϊκής Τέχνης στην περιοχή μας στο πλαίσιο του Θεματικού έτους Πολιτισμού 2018 – 2019  με τίτλο: «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές», που διοργανώνει ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος  «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος».

Σε συνεργασία με το Κέντρο Μελετών Νήσου Σκοπέλου, θα πραγματοποιηθεί Έκθεση ιστορικής αναφοράς, γνωριμίας και παρουσίασης των Σύγχρονων Σκοπελιτών Λαϊκών Τεχνιτών, με τίτλο: «Λαϊκή Τέχνη νήσου Σκοπέλου. Από το παρελθόν στο σήμερα και στο μέλλον». Η Έκθεση θα εγκαινιαστεί την Δευτέρα 13/5, στις 8μ.μ., στον Νέο επιβατηγό σταθμός του Λιμένα Βόλου (TERMINAL), και  θα λειτουργεί καθημερινά, από τις 10π.μ. έως 8μ.μ., ενώ θα διαρκέσει έως την Κυριακή 19/5.

Οι Σκοπελίτες Λαϊκοί τεχνίτες που θα εκθέσουν είναι οι:

Νίκος Ρόδιος, Αγγειοπλάστης

Μάγδα Ροδίου, Κεραμίστρια

Βιολέτα Σοφικίτου, Ζωγράφος

Χαράλαμπος Κοχύλης, Ξυλογλύπτης

Ουρανία Καλλιανού – Γιακείμ, κεντήτρια παραδοσιακής φορεσιάς

Αντώνης Αμπελάκιας, Μαχαιράς

Παναγιώτα Κεχριώτη, Υφάντρια

Κωνσταντίνος Κοσύφης, Ναυπηγός

Το πρόγραμμα της εκδήλωσης περιλαμβάνει χαιρετισμό του Δημάρχου Σκοπέλου Χρήστου Βασιλούδη, και της Αντιπροέδρου Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου, Αικατερίνης Προβιά.

Την Κεντρική ομιλία, με θέμα:  «Η λαϊκή τέχνη στη Σκόπελο ως φορέας πολιτισμού και οικονομικής δραστηριότητας», θα κάνει ο  Πρόεδρος Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου, Κωνσταντίνος Ιω. Σύρος, Καθηγητής Θεολογίας.

Σύντομη παρουσίαση των τεχνιτών που εργάζονται σήμερα στο νησί της Σκοπέλου, θα κάνουν τα  μέλη του Κέντρου Μελετών Νήσου Σκοπέλου, Ελένη Σπηλιώτη και Ρηγίνα Κασσανδριανού.

Το σύνολο των δράσεων αυτών και η έκθεση θα παρουσιαστούν στην Σκόπελο, στον «Κινηματογράφο ΟΡΦΕΑ», από 20 έως 30 Ιουλίου 2019.

Την καταληκτική παρέμβαση θα κάνει ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος.

Related posts