24 Απριλίου, 2024

Τελευταια Νεα

«ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΗΜΕΡΑ» – Τιμητική Εκδήλωση – Τετάρτη 29 Μαΐου 2019, ώρα 20.00 στο Πνευματικό Κέντρο ΙΜΔ

Βυζαντινό Ορατόριο σε Λυρική Τριλογία (Μελούργημα)

Τετάρτη 29 Μαΐου 2019,  ώρα 20.00, Πνευματικό Κέντρο Ι. Μ. Δημητριάδος (Κ.Καρτάλη-Ανθ.Γαζή),

 

Ποιητικό κείμενο: ΘΑΝΑΣΗΣ ΕΥΣΤΑΘΙΟΥ, Ποιητής – Συγγραφέας

Μουσική σύνθεση: ΚΥΡΙΑΖΗΣ (ΖΑΧΟΣ) ΝΙΚΟΛΕΡΗΣ, Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος τ. Μ. τ. Χ. Ε.

Θεολογική επιμέλεια: π. ΘΩΜΑΣ ΣΥΝΟΔΙΝΟΣ, Πρωτοπρεσβύτερος, Προϊστάμενος Καθεδρικού Ναού Αθηνών

 

Το βυζαντινό ορατόριο «ΒΥΖΑΝΤΙΝΗ ΗΜΕΡΑ», του οποίου το ποιητικό κείμενο έχει συγγράψει ο Θανάσης Ευσταθίου, Ποιητής – Συγγραφέας, και η Μουσική σύνθεση του Άρχοντος Μουσικοδιδάσκαλου της Μ.τ.Χ.Ε. Κυριαζή (Ζάχου) Νικολέρη, η δε Θεολογική επιμέλεια του Πρωτοπρεσβύτερου π. Θωμά Συνοδινού, Προϊσταμένου του Καθεδρικού Ναού Αθηνών, είναι μια μουσικοποιητική θρησκευτική σύνθεση με λυρικό χαρακτήρα. Στις γενικές του γραμμές ακολουθεί την τεχνική του τύπου του ορατορίου, που καλλιεργήθηκε κυρίως από τον Χαίντελ, χωρίς βεβαίως, δυωδίες, τριωδίες ή μουσικά όργανα. Υπάρχουν σ’ αυτό τμήματα απαγγελλόμενα και τμήματα ψαλλόμενα, σύμφωνα με την αυστηρή παράδοση της Ελληνικής Εκκλησιαστικής Μουσικής.

Είναι η δεύτερη φορά που παρουσιάζεται το Ορατόριο «Βυζαντινή Ημέρα». Πρωτοπαρουσιάστηκε το 1998 στην Ευαγγελίστρια της Νέας Ιωνίας, από τα μέλη του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ι.Μ.Δ. της εποχής εκείνης. Τώρα στην εμπειρία του συνθέτη, έρχεται να προστεθεί το επίπεδο γνώσεων των νέων Ιεροψαλτών, καθώς του Βυζαντινού χορού Ψαλτριών «Αι Άδουσαι».

Συντελεστές του Ορατορίου «Βυζαντινή Ημέρα», είναι:

Χορωδίες:

Βυζαντινός χορός Ιεροψαλτών Ι.Μ. Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης» – Χοράρχης: Δημήτριος  Ανδ. Χατζηγεωργίου, Θεολόγος – Πρωτοψάλτης

Βυζαντινός χορός ψαλτριών “Αι Άδουσαι” – Χοράρχης: Δομεστίκαινα Δρ. Σέβη Μαζέρα-Μάμαλη, Διδάκτορας Βυζαντινής Μουσικολογίας

Μονωδία: Ράνια Σταματίου

Τα παιδιά: Λαΐνας Γιάννης, Μακεδών Αλέξανδρος, Χατζηγεωργίου Γιώργος.

 

Απαγγελία Αποστολικού αναγνώσματος: Ευστάθιος Δ. Γραμμένος

Απαγγελία Ευαγγελικού αναγνώσματος: Αρχιμ. Σεραφείμ Κοντακτσής

Αφηγητές:

Κατερίνα Αντωνακάκη, Ηθοποιός

Ευθύμιος Παπαγεωργίου, MSc Μεσαιωνικής Φιλολογίας Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης, Λαμπαδάριος Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγ. Νικολάου Βόλου.

Related posts