23 Σεπτεμβρίου, 2023

Μεγάλη Τρίτη – Το Τροπάριο της Κασσιανής

Μεγάλη Τρίτη – Το Τροπάριο της Κασσιανής

Την Μεγάλη Τρίτη το βράδυ, όπου στους Ιερούς Ναούς ψάλλεται ο Όρθρος της Μεγάλης Τετάρτης, η Εκκλησία μας παρουσιάζει την μετάνοια της αμαρτωλής γυναίκας και την προδοσία του Ιούδα. Εντυπωσιακή η αντίθεση! Από τη μια μεριά, μια γυναίκα βυθισμένη στη λάσπη της αμαρτίας συναισθάνεται την αμαρτωλότητά της και, με δάκρυα συντριβής, μετανοεί και ζητά συγχώρεση από τον Κύριο. Από την άλλη, ένας μαθητής του Χριστού, ένας από τους Δώδεκα που καθημερινά είχε την μεγάλη ευλογία να ζει κοντά στον Κύριο, υποκύπτει στο πάθος της φιλαργυρίας και προδίδει τον δάσκαλό του, αυτόν τον ίδιο τον Θεό. Προσέξτε, μάς επισημαίνει η Εκκλησία. Αυτός που πραγματικά αγαπά τον Ιησού, δεν εμπιστεύεται τα πάθη του, δεν Τον προδίδει με τις πράξεις της ζωής του, αλλά με συντριβή πλησιάζει κοντά Του και ζητά το έλεος και την ευσπλαχνία Του.

Κατά την βραδινή Ακολουθία της Μεγάλης Τρίτης, ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα χοροστατήσει, στις 7.30 μ.μ.  και θα ομιλήσει στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας.

Το περίφημο Τροπάριο της Κασσιανής, στο οποίο περιγράφεται, με μοναδικό ποιητικό και λυρικό τρόπο, η μετάνοια της αμαρτωλής γυναίκας, θα αποδοθεί: 1. Στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, από πολυμελή Βυζαντινή Χορωδία, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος κ. Ευσταθίου Γραμμένου, 2. Στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης Βόλου, από την Πολυφωνική Χορωδία του Δήμου Βόλου, υπό τη διεύθυνση του μαέστρου κ. Ιωάννου Καρκάλα και 3. Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Ν. Ιωνίας, από την Χορωδία «Αι Άδουσαι», υπό τη διεύθυνση της Δομεστίκαινας κ. Σέβης Μαζέρα.

2η Ακολουθία του Νυμφίου θα ψαλεί στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, στις 9.15μ.μ. Το Τροπάριο της Κασσιανής θα ψάλει κλιμάκιο της Χορωδίας του Συνδέσμου Ιεροψαλτών «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου κ. Δημητρίου Χατζηγεωργίου.

Related posts