20 Απριλίου, 2024

Παρουσίαση της Επετειακής έκδοσης – Ημερολογίου 2019 – “Οι θησαυροί της Μακρινίτσας”

Ο φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», παρουσιάζει την Επετειακή έκδοση – Ημερολόγιο του 2019, που είναι αφιερωμένη στο Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού «Η Οξεία Επίσκεψις», της Μακρινίτσας Πηλίου. Με την έκδοση αυτή καταβάλλεται προσπάθεια ανάδειξης της Εκκλησιαστικής Λαϊκής Τέχνης, όπως αυτή παρουσιάζεται μέσα από τα εκθέματα του νέου Μουσείου της Μακρινίτσας.

Το θαυμάσιο Ημερολόγιο περιλαμβάνει χαιρετισμούς του Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος και Προέδρου του φορέα, κ. Ιγνατίου, του εμπνευστού του Μουσείου, Αρχιμ. π. Δαμασκηνού Κιαμέτη, Πρωτοσυγκέλλου της Ι.Μ.Δ. και του Περιφερειάρχου Θεσσαλίας Κώστα Αγοραστού. Στη συνέχεια, ο επίτιμος Διευθυντής Αρχαιοτήτων και πρώην προϊστάμενος της 7ης Ε.Β.Α. Λάζαρος Δεριζιώτης, αναπτύσσει το επιστημονικό και εμπεριστατωμένο σημείωμα με θέμα: «Η συνέχιση της παραδόσεως». Το κεντρικό κείμενο της Επετειακής έκδοσης – Ημερολόγιο του 2019, έχει συγγράψει ο Δρ. Αλέξανδρος Καπανιάρης, Οργανωτικός Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού, ενώ την συνολική επιμέλεια της έκδοσης είχε ο Γενικός Γραμματέας του φορέα, Νίκος Τσούκας.

Την παρουσίαση της Συλλεκτικής έκδοσης – Ημερολογίου για το 2019 θα κάνουν ο παλιός γνώριμος της περιοχής μας, Πρωτ. Θωμάς Συνοδινός, προϊστάμενος του Καθεδρικού Ναού των Αθηνών, και επίσης ιδρυτής του Εκκλησιαστικού Μουσείου Αμοργού “Αρχιεπίσκοπος Χριστόδουλος”, ο κ. Εμμανουήλ Βαρβούνης, Καθηγητής Λαογραφίας και Πρόεδρος του Τμήματος Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης και η κ. Αθηνά Μαχά – Μπιζούμη, Δρ. Λαογραφίας, Διδάσκουσα στο Τμήμα Ιστορίας και Εθνολογίας του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου Θράκης.

Η τελική τοποθέτηση θα γίνει από τον Σεβ. Μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο, ενώ χαιρετισμό θα απευθύνει στην έναρξη της εκδήλωσης και ο Αρχιμ. Δαμασκηνός Κιαμέτης, Πρωτοσύγκελος της Ι.Μ.Δ.

Με αυτή την παρουσίαση, που θα γίνει στο Αμφιθέατρο του Τ.Ε.Ε. – Παράρτημα Μαγνησίας, (2ας Νοεμβρίου & Ξενοφώντος, Στοά Ηλία Καραπατή), την Τετάρτη 6/2, στις 7μ.μ. η «Μαγνήτων Κιβωτός» θα  παραδώσει, δωρεάν σε όσους παρευρεθούν, τους «Θησαυρούς της Μακρινίτσας», με την προτροπή να συμβάλουν στην προσπάθεια να γίνει γνωστό στο πανελλήνιο το «Μουσείο Βυζαντινής Τέχνης και Πολιτισμού, Μήτηρ Θεού, η Οξεία Επίσκεψις» της Μακρινίτσας.

Related posts