15 Μαρτίου, 2024

Ο Ιερέας ως πατέρας, σύζυγος και γονιός στην 2η Ιερατική Σύναξη της Ι.Μ. Δημητριάδος

Η 2η τακτική Γενική Ιερατική Σύναξη της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, για το νέο ιεραποστολικό έτος, πραγματοποιήθηκε σήμερα στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας. Όπως έχει ήδη ανακοινωθεί, οι φετινές Ιερατικές Συνάξεις ασχολούνται με θέματα που αφορούν την ιερατική οικογένεια της Τοπικής μας Εκκλησίας, τα οποία εισηγούνται Κληρικοί και λαϊκοί της Μητροπόλεώς μας.

Ομιλητής της σημερινής Συνάξεως ήταν ο Πρωτ. Βασίλειος Ακριβόπουλος, εκ των παλαιοτέρων και πλέον σεβαστών Κληρικών μας, με θέμα «Ιερείς: Πατέρες του λαού – Σύζυγοι – Γονείς».

Στην 1η ενότητα της εισηγήσεώς του, που αφορούσε τους Ιερείς ως πατέρες του λαού του Θεού, ο π. Βασίλειος τόνισε ότι ο Ιερέας «είναι πατέρας όλων, ποτέ αποκλειστικός, αλλά ένας μοιρασμένος πατέρας, που κατορθώνει να συγκεντρώνει τους πιστούς στον ενοριακό Ναό κάθε Κυριακή, αλλά και σε κάθε ευκαιρία λατρευτική. Ένας πατέρας που έμαθε τα παιδιά του να κοινωνούν τακτικά και να δέχονται συνεχώς την Χάρη του Αγίου Πνεύματος. Ένας πατέρας που διδάσκει στην ενορία του την αγάπη, την ταπείνωση, την συγχωρητικότητα, την πραότητα όλες τις αρετές… Ένας τέτοιος πατέρας αποκτά κύρος και γίνεται αποδεκτός από το ποίμνιό του… Όταν ο Ιερεύς καταξιωθεί στις συνειδήσεις των πιστών, ως πατέρας, τότε το έργο του γίνεται αποδοτικότερο, τα παιδιά του κάνουν υπακοή σ’ αυτόν και οι ατακτούντες συμμορφώνονται. Οι δε αμελείς, ράθυμοι και αδιάφοροι δέχονται τον καλό πατέρα και εγείρονται από την ραστώνη…». Ο ομιλητής κατέστησε σαφές ότι η πατρότητα του Κληρικού δεν περιορίζεται μόνο στην ενορία του: «Ο Ιερέας είναι πατέρας στον Ναό, στην ενορία, στο σπίτι του, στο ταξίδι, στην πόλη, στην συντροφιά, στη άδεια, στην σύνταξή του, σ’ όλη του την ζωή…»

Στο 2ο μέρος της εισηγήσεώς του, που αφορούσε τον Ιερέα ως σύζυγο και πατέρα, ο π. Βασίλειος επεσήμανε την ανάγκη της χρηστής συμπεριφοράς και στάσης ζωής τόσο του ιδίου του Κληρικού, όσο και των μελών της οικογένειάς του: «το αντικληρικό πνεύμα που επικρατεί μεγαλοποιεί και τις μικρές παρεκτροπές των μελών της οικογένειας του Ιερέως. Κανείς δεν μας δικαιολογεί. Πολλοί είναι πρόθυμοι να ρίξουν τον λίθο του αναθέματος. Προ πάντων οι άθεοι, οι άπιστοι, οι χιλιαστές, οι πολέμιοι, γιατί όχι και οι χριστιανοί μας, με την παραμικρή αφορμή … Δυστυχώς, τα λίγα κρούσματα δίνουν αφορμή να εξάγονται άδικα συμπεράσματα…».

Ο έμπειρος ομιλητής αναφέρθηκε και στην ανάγκη ο Ιερεύς να μπορεί να προΐσταται του οίκου του: «Εάν την μικρή οικογένειά του δεν μπορεί να κυβερνήσει συμφωνά με το θέλημα του Θεού, τότε πώς θα κατορθώσει να κυβερνήσει την Εκκλησία του Χριστού, που αποτελείται από πολλές οικογένειες;… Η οικογένειά του πρέπει να είναι το πρότυπο της χριστιανικής οικογένειας…».

Ακολούθησε εκτενής διάλογος επί της εισηγήσεως και η τοποθέτηση του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου, ο οποίος ευχαρίστησε τον ομιλητή για την εκλεκτή εισήγησή του, μετέφερε προσωπικές του εμπειρίες, ως γόνος ιερατικής οικογένειας και προχώρησε σε εκτενή παρουσίαση των εξελίξεων μετά την Ιεραρχία της περασμένης Παρασκευής, καλώντας όλους σε αγωνιστική επαγρύπνηση, σε εντατικοποίηση του ποιμαντικού και κοινωνικού μας έργου, ενώ ανακοίνωσε και την πρωτοβουλία της πενταμελούς Επιτροπής ενημέρωσης να συναντηθεί με τους Βουλευτές της Μαγνησίας, προκειμένου να τους ενημερώσει για τις θέσεις και τις απόψεις του ιερού μας Κλήρου, γύρω από τα ανακύψαντα ζητήματα που τον αφορούν.

Related posts