28 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

Δημητριάδος Ιγνάτιος: «Πρέπει να κρατήσουμε πάση θυσία την ενότητα» – Πραγματοποιήθηκε το 10o Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής στον Βόλο

Με μεγάλη επιτυχία πραγματοποιήθηκε, την Κυριακή 18/11, στο Πνευματικό Κέντρο της Ιεράς Μητροπόλεώς μας, το 10ο Φεστιβάλ Βυζαντινής Μουσικής, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την αιγίδα της Τοπικής μας Εκκλησίας και με την χορηγία της Περιφέρειας Θεσσαλίας.

Στο σπουδαίο αυτό μουσικολογικό γεγονός παρέστησαν η Υφυπουργός Εσωτερικών Μαρίνα Χρυσοβελώνη, η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας και Β. Σποράδων Δωροθέα Κολυνδρίνη, ο Θεματικός Περιφερειάρχης Θεσσαλίας Γεώργιος Καλτσογιάννης και πλήθος φιλόμουσων ακροατών.

Το Φεστιβάλ ήταν αφιερωμένο στην μνήμη του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Αγιωτάτης Αρχιεπισκοπής Κωνσταντινουπόλεως Χρυσάνθου Θεοδοσόπουλου και συμμετείχαν:

Α. Ο Μικρός Βυζαντινός χορός της Ομοσπονδίας Συλλόγων Ιεροψαλτών Ελλάδος, υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Πρωτοψάλτου της Ιεράς Αρχιεπισκοπής Αμερικής κ. Φωτίου Κετσετζή,

Β. Ο Βυζαντινός Χορός του Σωματείου Ιεροψαλτών Θεσσαλονίκης, υπό τη διεύθυνση του Άρχοντος Υμνωδού της Μ.τ.Χ.Ε. κ. Φωτίου Τζανίδη και

Γ. Ο Βυζαντινός Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, υπό τη διεύθυνση του Πρωτοψάλτου του Ι. Ν. Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου και καθηγητού Βυζαντινής Μουσικής κ. Δημητρίου Χατζηγεωργίου.

Όλες οι Χορωδίες απέδωσαν εξαιρετικά, με απόλυτη πιστότητα και συνοχή, ιερά μελωδήματα που συνέθεσε εκτέλεσε, με τον δικό του ιδιαίτερο και ξεχωριστό τρόπο, ο αείμνηστος Πρωτοψάλτης Χρύσανθος Θεοδοσόπουλος και απέσπασαν τον δίκαιο έπαινο και το θερμό χειροκρότημα του κοινού.

Το Φεστιβάλ χαιρέτησαν ο Πρόεδρος του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος κ. Ευστάθιος Γραμμένος, Πρωτοψάλτης του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου και η Αντιπεριφερειάρχης Μαγνησίας κ. Δωροθέα Κολυνδρίνη. Για τον αείμνηστο Χρύσανθο μίλησε από καρδιάς ο Άρχων Μουσικοδιδάσκαλος της Μ.Τ.Χ.Ε. κ. Κυριαζής Νικολέρης. Την εκδήλωση έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος ευχαρίστησε τους συντελεστές του Φεστιβάλ και τόνισε ότι «όλοι μας, ο Επίσκοπος, οι Κληρικοί, οι Ψάλτες, οι άρχοντές μας και ο λαός μας συμμετέχουμε σε μια κοινωνία τέχνης, αλλά και Λατρείας. Ο Ιεροψαλτικός κόσμος εκπροσωπεί όλες τις τάξεις του λαού μας και συνεχίζει την παράδοση με μορφές σαν τον αείμνηστο Χρύσανθο, που σφραγίζουν την εποχή τους, κρατούν ζωντανή την παράδοση, μεταδίδουν το φως στους νεώτερους». Ο Σεβασμιώτατος εξήρε το γεγονός της ενότητας, που προέκυψε και από αυτήν την εκδήλωση, «για την οποία πρέπει, ιδιαίτερα αυτόν τον καιρό, να προσευχόμαστε. Περνάμε σε περίοδο που η ενότητα θα μετρηθεί και να μην ξεχνάμε πως, στον τόπο μας, όταν η διχόνοια εισχώρησε και μάλιστα πρώτα στον χώρο της Εκκλησίας, τότε προέκυψε εθνικός διχασμός. Θα είναι τεράστια η ευθύνη για όποιον πριμοδοτήσει έναν τέτοιο διχασμό, που δεν πρέπει να τον ζήσουμε σε μια τόσο κρίσιμη περίοδο για την πατρίδα μας. Πρέπει να σφυρηλατήσουμε πάση θυσία αυτήν την ενότητα, χωρίς, όμως, να διακυβεύσουμε τίποτα απ’ αυτά που παραλάβαμε και πρέπει να παραδώσουμε στους διαδόχους μας».

Αμέσως μετά, ο Σεβασμιώτατος απένειμε, μετά θάνατον, στον αείμνηστο Πρωτοψάλτη Χρύσανθο Θεοδοσόπουλο, την Ανώτατη Τιμητική Διάκριση της Τοπικής μας Εκκλησίας, τον Χρυσό Σταυρό μετά Διπλώματος, την οποία παρέλαβαν οι δύο εκ των τεσσάρων θυγατέρων του.

Την εκδήλωση παρουσίασε ο Λαμπαδάριος του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου κ. Ευθύμιος Παπαγεωργίου, Φιλόλογος.

Related posts