29 Μαρτίου, 2024

Εγκαίνια Φωτογραφικής Έκθεσης στο πλαίσιο της Ναυτικής Εβδομάδας

 

Συνεχίζονται οι δράσεις και εκδηλώσεις της «Ναυτικής Εβδομάδας 2018», στον Βόλο με τιμώμενη Μεσογειακή πόλη της εφετινής διοργάνωσης την Μασσαλία. Οι φετινές εορταστικές εκδηλώσεις, ξεκίνησαν με τον καλύτερο τρόπο την Δευτέρα 11/6 και θα συνεχίζονται καθόλη τη διάρκεια της τρέχουσας εβδομάδας.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, Πρόεδρος του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ.Δ. «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση και διάδοση του Πολιτιστικού Αποθέματος», και ο πρόεδρος και Διευθύνων σύμβουλος του Ο.Λ.Β.  Α.Ε. Θρασύβουλος Σταυριδόπουλος, θα τελέσουν τα εγκαίνια της «Φωτογραφικής Διαδραστικής Έκθεσης Λαϊκών Τεχνών από Ελλάδα και άλλες χώρες», και της Έκθεσης- παρουσίασης του Μουσείου Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου, την Παρασκευή 15/6, στις 8μ.μ., στον νέο επιβατηγό σταθμό του λιμένα Βόλου (TERMINAL).

Η «Φωτογραφική Διαδραστική Έκθεση Λαϊκών Τεχνών από Ελλάδα και άλλες χώρες» είναι μια ολοκληρωμένη εργασία της «Φωτογραφικής Ομάδας του Αργύρη Ζαφειρίδη», η οποία με τον τρόπο αυτό συμμετέχει  στην «Ναυτική Εβδομάδα στον Βόλο 2018».

Η δραστηριότητα αυτή, αποτέλεσε «προκαταρκτική εκδήλωση» της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2018», και ξεκίνησε να λειτουργεί και να την επισκέπτεται το κοινό από την περασμένη Τετάρτη 6/6, με το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό ότι επιπλέον εντάσσεται και στο «Θεματικό Έτος Πολιτισμού», «Μαγνήτων Τέχνες Λαϊκές».

Φιλοξενεί φωτογραφίες από λαϊκούς τεχνίτες, εργαστήρια και αντικείμενα που παράγονται σε διάφορες χώρες, εκτός της Ελλάδος, όπως από την Σουηδία, Ρουμανία, Τουρκία, Λίβανο, Αίγυπτο, Κένυα και την μακρινή Γουατεμάλα.

Τα εκθέματα είναι ευγενική προσφορά ντόπιων καλλιτεχνών και συλλεκτών, όπως η συλλογή παλαιού φωτογραφικού εξοπλισμού και φωτογραφιών του Στάθη Ζαφραντζά.

Η έκθεση θα λειτουργήσει και πέραν της Ναυτικής Εβδομάδας, καθόλη τη διάρκεια του καλοκαιριού, προκειμένου να έχουν την δυνατότητα να την  επισκεφθούν και οι χιλιάδες καλοκαιρινοί επισκέπτες και επιβάτες κρουαζιερόπλοιων της πόλης μας.

Προγραμματίζονται και θα  δρομολογηθούν παρουσιάσεις και σεμινάρια, στα οποία το κοινό θα έχει την ευκαιρία να παρακολουθήσει βιωματικά την εργασία τοπικών λαϊκών τεχνιτών και καλλιτεχνών, οι οποίοι θα δείξουν πώς κατασκευάζονται τα έργα τους.

Η έκθεση φιλοδοξεί να προσεγγίσει τους επισκέπτες και να τους μυήσει στα μυστικά των λαϊκών τεχνών και ν’ αποτελέσει έναυσμα για την διάσωση τους.

Θα διαρκέσει μέχρι τέλους Σεπτεμβρίου, ώστε να δοθεί επιπλέον  η ευκαιρία να την προσεγγίσουν και οι μαθητές με την έναρξη των μαθημάτων της νέας σχολικής χρονιάς 2018 – 2019.

Το Μουσείο Ναυτικής και Πολιτιστικής Παράδοσης Σκιάθου ιδρύθηκε το 2015 και στεγάζεται στο Πολιτιστικό Κέντρο Μπούρτζι του Δήμου Σκιάθου. Μέσα από τις συλλογές του αφηγείται και ταξιδεύει τους επισκέπτες του στην δύο αιώνων Ναυπηγική και Ναυτική Ιστορία της Σκιάθου.

Τα εκθέματα αφηγούνται τη μακρόχρονη ναυπηγική παράδοση των Σκιαθίτικων ταρσανάδων που βοήθησε στην ανάπτυξη της Σκιαθίτικης ιστιοφόρου ναυτιλίας μέχρι το 19ο αιώνα, όπως και τη μετεξέλιξή της στην ατμήρη ωκεανοπλόο ναυτιλία.

Η μόνιμη συλλογή απαρτίζεται από εξακόσια και πλέον εκθέματα, μεταξύ αυτών, ναυπηγικά εργαλεία, σχέδια και κατάστιχα κατασκευής ιστιοφόρων στους Σκιαθίτικους ταρσανάδες, αναπαράσταση παραδοσιακής κοπής ναυπηγικής ξυλείας, μια σπάνια συλλογή Μικροναυπηγικής όπως και πίνακες ζωγραφικής (τέλη 19ου αιώνα) Σκιαθίτικων ιστιοφόρων.

Η πρόταση της παρουσίασης είναι της Υπευθύνου Σχολικών Εκδηλώσεων της Β/βάθμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας,  Σοφίας Κανταράκη, η οποία και θα ομιλήσει στα εγκαίνια, όπου θα προβληθεί και ολιγόλεπτο ντοκιμαντέρ.  Παρουσιάζεται στο πλαίσιο της «Ναυτικής Εβδομάδας στον Βόλο 2018» και  υπάρχει  το εποπτικό υλικό μέσα από το οποίο μπορεί να δει ο επισκέπτης αρχεία που αφηγούνται τη ναυπηγική, την ιστιοφόρο και την ποντοπόρο ιστορία της Σκιάθου.

Θα είναι επισκέψιμες  καθημερινά εκτός Κυριακής, από 11.00 έως 13.00 και  18.00 έως 21.00, το απόγευμα. Κατ’ εξαίρεση θα δέχεται  οργανωμένες ομάδες επισκεπτών και εκτός Βόλου κατόπιν συνεννόησης.

Related posts