17 Απριλίου, 2024

Τελευταια Νεα

Παρουσίαση της έκδοσης: «Τέμπλον. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης. 20ός και 21ος αιώνας» στο Βόλο.

Η Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών Βόλου-Τομέας Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων, η Διεύθυνση Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου και η MVN Consultants σας προσκαλούν στην παρουσίαση της έκδοσης «Τέμπλον. Άγιες μορφές, αόρατες πύλες πίστης. 20ός και 21ος αιώνας», σε εκδήλωση που θα πραγματοποιηθεί τη Δευτέρα 14 Μαΐου και ώρα 19.30 στο Κέντρο Τέχνης Τζιόρτζιο ντε Κίρικο.

Πρόκειται για ένα συλλογικό έργο, έκδοση του Ιδρύματος Αικατερίνης Λασκαρίδη, το οποίο πραγματεύεται το «τέμπλο» ως διαχρονικό αρχιτεκτονικό στοιχείο που κοσμεί το εσωτερικό του χριστιανικού ναού, όριο φυσικό του αισθητού και νοητού κόσμου, του γήινου και του επουράνιου.  Ο πολυτελής τόμος σχεδιάστηκε για να συνοδεύσει την ομότιτλη  Έκθεση που προσφάτως φιλοξενήθηκε στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού στη Θεσσαλονίκη και στην οποία παρουσιάστηκαν ενενήντα επτά εκθέματα άρρηκτα συνδεδεμένα με το «Τέμπλο», όπως βημόθυρα και θύρες παραβημάτων, δεσποτικές εικόνες και εικόνες επιστυλίου, αντίστοιχα σχέδια και ανθίβολα, συχνά σε διάλογο με τα πραγματικά έργα, όλα δημιουργίες καταξιωμένων καλλιτεχνών, όπως του Κ. Αρτέμη, του Δ. Πελεκάση, του Κ. Παρθένη, του Φ. Κόντογλου, του Ν. Εγγονόπουλου, του Σπ. Βασιλείου, του Ρ. Κοψίδη κ.ά.

Ο μνημειώδης τόμος περιλαμβάνει συνοπτικό κατάλογο των εκθεμάτων της Έκθεσης, καθώς και τριάντα συνολικά μελέτες έγκριτων επιστημόνων, τα εύληπτα κείμενα των οποίων προσεγγίζουν τους σύνθετους συμβολισμούς, τη μορφή και την εξέλιξη του τέμπλου από τους πρώτους χριστιανικούς αιώνες έως τη νεότερη και σύγχρονη περίοδο. Πρωτότυπα αρχιτεκτονικά σχέδια ξυλόγλυπτων και μαρμάρινων τέμπλων ή και τμημάτων αυτών, καθώς και σπάνιες φωτογραφίες εικόνων και σχεδίων-ανθιβόλων κοσμούν την έκδοση, καθιστώντας τον τόμο χρήσιμο εγχειρίδιο για τον ειδικό ερευνητή αλλά και τον απλό φιλότεχνο.

Τον τόμο θα παρουσιάσουν οι: Μαρία Νάνου, ΜΑ Ιστορίας της βυζαντινής τέχνης, Διευθύντρια του Τομέα Βυζαντινών και Μεταβυζαντινών Μνημείων και Κειμηλίων της Ακαδημίας Θεολογικών Σπουδών Βόλου και οι υπεύθυνοι της Εταιρείας Πολιτισμού MVN Consultants, κ.κ. Χρήστος Φ. Μαργαρίτης, Μηχανικός Παραγωγής ΕΜΠ, ιστοριοδίφης, επιμελητής της έκδοσης και Αλέξανδρος Γ. Μακρής, Οικονομολόγος, συλλέκτης έργων τέχνης. Την παρουσίαση του τόμου θα πλαισιώσει προβολή από την ομότιτλη έκθεση στο Μουσείο Βυζαντινού Πολιτισμού Θεσσαλονίκης. Την όλη εκδήλωση θα συντονίσει η κ. Χρύσα Δραντάκη, Δρ Κοινωνιολογίας της Τέχνης, Προϊσταμένη της Διεύθυνσης Πολιτισμού Δ.Ο.Ε.Π.Α.Π.-ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. του Δήμου Βόλου.

Related posts