29 Μαρτίου, 2024

Νέος Διάκονος στην Ιερά Μητρόπολη Δημητριάδος

 Με κατάνυξη, λαμπρότητα και ιεροπρέπεια η Τοπική μας Εκκλησία εόρτασε σήμερα, Κυριακή των Βαΐων, την είσοδο του Κυρίου στα Ιεροσόλυμα, εισάγοντας, έτσι, όλους μας στα Άγια των Αγίων της πίστεως, την Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα.

Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος λειτούργησε στον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστού Βόλου, εν μέσω μεγάλου πλήθους πιστών και τέλεσε την εις Διάκονον Χειροτονία του π. Σταύρου Κελέση, εγγάμου, 28 ετών, πτυχιούχου του Τμήματος Ποιμαντικής και Κοινωνικής Θεολογίας της Θεολογικής Σχολής του Α.Π.Θ., πτυχιούχου Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Θεσσαλονίκης και – έως πρότινος – Λαμπαδαρίου του Ιερού Ναού Αγίου Γεωργίου Βόλου.

Στην ομιλία του ο Σεβασμιώτατος εξέφρασε την χαρά του και της Τοπικής μας Εκκλησίας για την απόφαση ενός νέου ανθρώπου να εισέλθει στον Ιερό Κλήρο: «τον τελευταίο καιρό, όσα παιδιά μας γίνονται κληρικοί έχουν μεγαλώσει στα χέρια μας, όπως συμβαίνει και με τον νέο, οσονούπω, Διάκονό μας, που ανατράφηκε στην Εκκλησία, έχοντας υπόδειγμα ευλαβέστατους ιερείς, μετέχοντας ενεργά στο νεανικό έργο της Μητροπόλεώς μας…».

Ο κ. Ιγνάτιος κάλεσε τον χειροτονούμενο να μην ξεχάσει ποτέ ότι γίνεται Διάκονος των Μυστηρίων του ταπεινού μας Χριστού: «ουδέποτε πρέπει να ξεχάσουμε, όποια θέση κι αν έχουμε στην Εκκλησία, ότι λειτουργούμε ως Διάκονοι του λαού του Θεού. Και η διακονία αυτή προϋποθέτει άκρα ταπείνωση, πνεύμα θυσίας, μίμηση Χριστού, που αν και Θεάνθρωπος, έφθασε στο έσχατο σημείο της ανθρώπινης ταπείνωσης, στον Σταυρό. Ο Χριστός έζησε βασιλική υποδοχή στα Ιεροσόλυμα. Μόνο ο Ίδιος ήξερε, όμως, τί τον περιμένει. Εισήλθε στα Ιεροσόλυμα, για να φθάσει εκουσίως μέχρι τον Γολγοθά. Γνώριζε την επιπόλαιη στάση του λαού, που σύντομα θα ανατρεπόταν, αφού ανάμεσά τους υπήρχαν πάντοτε οι Φαρισαίοι, που έβλεπαν τα συμφέροντά τους να θίγονται από τον ταπεινό Ιησού και δεν άντεξαν την αλήθεια Του. Έτσι λειτουργεί, όμως, μέχρι και σήμερα η Εκκλησία μας. Εν δόξη εισέρχεσαι σήμερα. Πλήθος λαού θα φωνάξει το «Άξιος!». Εντούτοις, οφείλω να σου υπενθυμίσω, ότι θα έρθουν και οι δύσκολες στιγμές, από τις οποίες ουδείς εξαιρείται. Το δεχθήκαμε όταν είπαμε το «ναι» στην κλήση. Σε καλώ, απέναντι στη βία, τον χλευασμό και την ειρωνία, να αντιτάσσεις την ταπεινή αγάπη. Αυτή πάντοτε νικά. Όχι η βία και η εξουσία, αλλά η αλήθεια και η ταπείνωση. Αυτό διασώζουμε στην Εκκλησία μας. Αυτό θα διδαχθούμε στην Μεγάλη Εβδομάδα. Θα δούμε τον Νυμφίο να συγχωρεί τους πιο αμαρτωλούς των ανθρώπων και να κατακεραυνώνει τους Φαρισαίους. Θα δεις τον Ιησού να πλένει τα πόδια των Μαθητών του και να γίνεται υπόδειγμα αληθινής ταπείνωσης. Θα Τον δεις να εγκαταλείπεται από όλους. Κι όταν βρεθείς στην ίδια θέση, να γνωρίζεις κι εσύ και όσοι νιώθουν απελπισία και μοναξιά, ότι ο Χριστός είναι μαζί μας! Μόνο όταν βαδίζεις τον δρόμο του Γολγοθά, θα μπορείς να κηρύττεις την Ανάσταση…».

Ο Σεβασμιώτατος ζήτησε τις προσευχές του λαού να στηρίζει ο Θεός τους Κληρικούς μας και θύμισε την άρνηση και αδυναμία του Κράτους να αντεπεξέλθει στις διαχρονικές υποχρεώσεις του έναντι του ιερού Κλήρου. Ευχαρίστησε τον λαό μας, γιατί στηρίζει τους νέους, αμίσθους Κληρικούς μας, προκειμένου να μη μένει νεκρό ούτε ένα Θυσιαστήριο. Κάλεσε, εκ νέου σε ενότητα, για να αντιμετωπίσουμε τις νέες εθνικές μας κρίσεις, θυμίζοντας ότι η ενοποιός μας δύναμη είναι η Ορθόδοξη πίστη μας και η εκκλησιαστική ζωή.

Related posts