20 Απριλίου, 2024

Η συνάντηση των Επιταφίων στην παραλία του Βόλου (φωτο + video)

 

Με βαθειά συγκίνηση και κατάνυξη τελέστηκε απόψε η ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου, στους Ιερούς Ναούς και στις Ιερές Μονές της Τοπικής μας Εκκλησίας. Ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, παρουσία του Αντιπεριφερειάρχου Θεσσαλίας κ. Κώστα Αγοραστού, του Δημάρχου Βόλου κ. Αχιλλέα Μπέου, των Βουλευτών Μαγνησίας κ.κ. Σταύρου Μπαλή και Χρήστου Μπουκώρου, της ηγεσίας των Στρατιωτικών, Αστυνομικών, Λιμενικών και Πυροσβεστικών Σωμάτων και πλήθους κόσμου.

Στο τέλος της Ακολουθίας έγινε η λιτάνευση του Επιταφίου, υπό τους πένθιμους ήχους της Φιλαρμονικής του Δήμου Βόλου, με κατεύθυνση την παραλία, όπου συναντήθηκαν οι Επιτάφιοι των ενοριών Αγίου Νικολάου, Αναλήψεως, Μεταμορφώσεως και Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, παρουσία χιλιάδων πιστών που κατέκλυσαν το ομορφότερο σημείο της πόλης.

Μετά την σύντομη δέηση, ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος απηύθυνε τον καθιερωμένο εόρτιο χαιρετισμό, όπου επεσήμανε ότι «δεν μπορεί να υπάρξει νεκρός Θεός, γιατί είναι η πηγή της ζωής, είναι Αυτός, που γεννήθηκε ταπεινός, για να διδάξει ότι και οι πιο ταπεινοί έχουν αξία, είναι Αυτός που θεράπευσε παραλύτους, έδωσε φως στους τυφλούς, κήρυξε την αλήθεια. Τί κι αν προέβλεψαν πολλοί ότι ο Ιησούς θα τελείωνε στον Γολγοθά. 2000 χρόνια τώρα παραμένει ο Βασιλεύς των καρδιών μας, ο αληθινός ελευθερωτής, ο όντως ειρηνοποιός, η ζωή των ανθρώπων. Η πάνδημη παρουσία όλων σας είναι τρανότερη απόδειξη ότι ζει Κύριος ο Θεός. Όλοι μας πιστεύουμε ότι Αυτός που έφθασε μέχρι τον Γολγοθά, το έκανε για να δώσει αξία στον κάθε άνθρωπο, που είναι η ζωντανή εικόνα του Θεού. Είναι Αυτός, που με τον θάνατό Του μας έδωσε την αιωνιότητα Αυτός που μας ενώνει τούτη την βραδυά και μας καλεί να κρατήσουμε αναμμένες τις λαμπάδες της πίστης, ζωντανή την ελπίδα και την ακλόνητη βεβαιότητα της Ανατάσεως, για να ζήσουμε μαζί Του την κληρονομιά των ουρανών. Τούτες τις κρίσιμες ώρες, που η αγωνία του λαού μας είναι εμφανής, γιατί ζούμε σε μια ταραγμένη εποχή, πιστεύουμε στην ειρήνη, αλλά είμαστε κραταιοί και δυνατοί, γιατί έχουμε πίστη που μας ενώνει. Αυτή η ενότητα είναι το όπλο που μας διέσωζε από τόσους κινδύνους αιώνες τώρα, που μας χάρισε ελεύθερο Κράτος. Η πίστη μας, από την οποία πάντοτε αντλούμε την δύναμη, δεν μας επιτρέπει να φοβηθούμε, γιατί νικήσαμε τον θάνατο χάρη στον Χριστό, τον Αναστάντα και Λυτρωτή. Όποιος πιστεύει στην Ανάσταση, δεν φοβάται και αποδεικνύει ότι η ταπεινή αγάπη υπερισχύει στον κόσμο».

Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος εξέφρασε την ευαρέσκειά του για την πληθωρική παρουσία του λαού μας στους Ναούς μας, καθόλη την Μεγάλη Εβδομάδα και κάλεσε όλους να κρατήσουν αναμμένες τις λαμπάδες της πίστης και της αγάπης.

Related posts