29 Μαρτίου, 2024

Χαιρετισμός του Μητροπολίτου μας στην Ημερίδα – Κοινό Σχολικό Συμβούλιο

Στην Ημερίδα – Κοινό Σχολικό Συμβούλιο μαθητών Λυκείου και Πολιτειακών θεσμών, που διοργάνωσε η Δ/νση Β/θμιας Εκπαίδευσης Ν. Μαγνησίας, με θέμα «Η Πολιτεία αφουγκράζεται τους μαθητές», παραβρέθηκε σήμερα ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, ο οποίος αποδέχθηκε σχετική πρόσκληση του Δ/ντού Β/θμιας Εκπαίδευσης κ. Σωκράτη Σαβελίδη.

Στον Χαιρετισμό του ο Σεβασμιώτατος ευχήθηκε καλή επιτυχία στον νέο αυτό θεσμό και τόνισε πόσο σημαντικός είναι ο διάλογος, που ξεκινά η Πολιτεία με τους μαθητές: «ο διάλογος πρέπει να έχει συνέπεια, να γίνεται με επιχειρήματα, να ζητάει αυτό που πραγματικά έχει ανάγκη και να μπορεί να συνομιλεί για να φτάνει στην αλήθεια. Θέλω στα παιδιά να πω, κρατήστε αυτή τη δίψα της αλήθειας, αμφισβητήστε, ρωτήστε, γνωρίστε, διαβάστε, μελετήστε, ψάξτε την αλήθεια, όχι μόνο στο επίπεδο των γνώσεων, αλλά και την αλήθεια για το υπαρξιακό πρόβλημα, από που ερχόμαστε και από που πηγαίνουμε τί ήμαστε; Γιατί υπάρχουμε; τί είναι αυτό που νοηματοδοτεί τη ζωή μας; Βάλτε αυτά τα ερωτήματα, για να δώσετε νόημα στη ζωή σας και για να είστε ελεύθεροι, γιατί μόνο η αλήθεια ελευθερώνει… αποκτήστε γνώσεις για να είσθε ελεύθεροι στο πνεύμα, στην ψυχή και τότε θα είστε άνθρωποι και τότε θα βρείτε αυτό που είναι όντως η ελευθερία, γιατί μόνο ένας άνθρωπος που διψά για την αλήθεια την γνωρίζει, τελικά, ελευθερώνεται ψυχικά  και γίνεται όντως άνθρωπος, που σημαίνει δίκαιος, αλληλέγγυος, αγαπητικός, που βλέπει στον άλλον την  ζωντανή εικόνα του Θεού, που μπορεί να συναντήσει τον συνάνθρωπο και να λειτουργήσει στο εμείς, γιατί, δυστυχώς, εμείς οι ίδιοι σας οδηγούμε σε έναν ατομισμό που αποτέλεσμα έχει την κρίση της εποχής, όπου η ατομοκρατία μάς στέρησε το πνεύμα της κοινότητας».

Ο κ. Ιγνάτιος συνεχάρη τους γονείς για το ενδιαφέρον που επιδεικνύουν για τα εκπαιδευτικά μας πράγματα, αλλά και τους εκπαιδευτικούς, για το υπεύθυνο έργο που επιτελούν και κατέληξε ως εξής: «Σε ό,τι μας αφορά, είμαστε κοντά σας. Το κάθε σχολείο έχει εντεταλμένο ιερέα, όχι μόνο για τις πνευματικές ανάγκες, αλλά και για τις υλικές και δόξα τω Θεώ, συνεργαστήκαμε όλα αυτά τα χρόνια με όλους άψογα. Υποδεχθήκαμε τους ξένους, τους πρόσφυγες, έχουμε ασχοληθεί με τις ομάδες των Ρομά. Είμαστε όλοι μαζί σε μια κοινωνία που την θέλουμε ενωμένη, στο κοινό μεγάλο μας αγαθό, την Ορθόδοξη πίστη μας, την παράδοση, την μεγάλη μας ιστορία. Η Εκκλησία, ως Μητέρα, θα παραμείνει ενοποιός, θα είναι μαζί με όλους, δεν θα ξεχωρίζει ποτέ κανέναν και εμείς και εγώ σαν Πατέρας σας θα χαίρομαι να σας βλέπω να προοδεύετε να μεγαλώνετε και να παίρνετε τις ευθύνες που σας αναλογούν…».

Related posts