25 Ιουνίου, 2024

Τελευταια Νεα

Η ακολουθία της Τριθέκτης τελέστηκε στο Βόλο

 Η λησμονημένη Ακολουθία της Τριθέκτης, του Βυζαντινού Ασματικού Τυπικού, το οποίο εγκαταλείφθηκε στην Ορθόδοξη Λατρευτική πράξη, μετά την Άλωση της Κωνσταντινουπόλεως, τελέστηκε σήμερα στον Ιερό Ναό Μεταμορφώσεως Βόλου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου.

Στην Ακολουθία έψαλε η Χορωδία του Συνδέσμου Ιεροψαλτών Βόλου, υπό τη δ/νση του κ. Δημητρίου Κατσικλή, Πρωτοψάλτου, Καθηγητού Βυζ. Μουσικής.

Στο τέλος της Ακολουθίας ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «στην Τοπική μας Εκκλησία προετοιμαζόμαστε και μ’ αυτόν τον τρόπο για την μεγάλη εορτή, που προσεγγίζει. Και καλούμαστε κι εμείς, όπως οι Μάγοι από την Ανατολή, να προσφέρουμε τις αρετές μας στον Χριστό, ως άλλο χρυσάφι, τον καλό μας εαυτό, την αγάπη, την προσφορά μας, την θυσία, την συγχωρητικότητα. Ζητά την ζωντανή προσευχή μας, ως άλλο λιβάνι. Όταν η προσευχή είναι ζωντανή, σώζει τον κόσμο. Ζητά να καταθέσουμε, ως άλλη σμύρνα, τις αμαρτίες μας, που μας χωρίζουν από τον Θεό και τους ανθρώπους. Αυτά τα δώρα νοηματοδοτούν τη γιορτή».

Αξίζει να σημειωθεί ότι την αποκατάσταση της Ακολουθίας της Τριθέκτης, για λατρευτική χρήση, την μελοποίηση των υμνογραφικών κειμένων της και την έντυπη έκδοσή της πραγματοποίησε το 2000 ο Ομότιμος Καθηγητής Βυζαντινής Μουσικολογίας του Πανεπιστημίου Αθηνών κ. Γρηγόριος Στάθης, με την σύμφωνη γνώμη και προτροπή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου. Έκτοτε η Ακολουθία τελείται σε πολλούς Ναούς των Αθηνών και άλλων πόλεων της Ελλάδος και του εξωτερικού.

 

Related posts