24 Ιουνίου, 2024

Τελευταια Νεα

Έναρξη του Φροντιστηρίου Λειτουργικής Γλώσσης και της Σχολής Γονέων του Αγίου Νικολάου

 Για έκτη συνεχή χρονιά, ξεκίνησε σήμερα την λειτουργία του το Φροντιστήριο Λειτουργικής Γλώσσης της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, με τον Αγιασμό που τέλεσε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, στον Ιερό Ναό Αγίων Θεοδώρων Βόλου.

Σκοπός του Σεμιναρίου είναι η προσοικείωση των πιστών με τα λειτουργικά κείμενα, με τη βοήθεια της Μοναχής Λαυρεντίας, αδελφής της Ιεράς Μονής Αγίου Λαυρεντίου Πηλίου, Φιλόλογο – Θεολόγο, η οποία εφέτος θα αναλύσει τα αναγνώσματα της Παλαιάς Διαθήκης, των Μεγάλων Πανηγυρικών Εσπερινών.

Απευθυνόμενος στους πολυπληθείς συμμετέχοντες του Φροντιστηρίου, ο Σεβασμιώτατος επεσήμανε ότι «η πρωτοβουλία αυτή σφραγίζει το λειτουργικό έργο της Τοπικής μας Εκκλησίας, καθώς διασώζει την εμπειρία της γλώσσας, που είναι διαχρονική, παρά τον ευτελισμό και την μετάλλαξή της μέσα στο χρόνο, που έχει σαν αποτέλεσμα οι νεοέλληνες να δυσκολεύονται να διαβάζουν και να κατανοούν κείμενα στο πρωτότυπο». Ο κ. Ιγνάτιος εξήρε το έργο της αδελφής Λαυρεντίας, «η οποία δεν περιορίζεται μόνο στην ερμηνεία των κειμένων, αλλά προχωρά και στην θεολογική τους προσέγγιση». Ομιλώντας περί της Παλαιάς Διαθήκης, επεσήμανε ότι «καταξιώνεται μόνο στο πρόσωπο του Χριστού. Σ’ αυτήν, ο Μεσσίας έρχεται, στην Καινή Διαθήκη ήρθε και στην Αποκάλυψη θα ξαναέρθει». Τέλος, ο κ. Ιγνάτιος τόνισε ότι και αυτή η προσπάθεια «συμβάλλει στο να ενισχύσουμε την λογική μας Λατρεία και να μετέχουμε επαρκώς στην ζωή της Εκκλησίας μας…».

Το Φροντιστήριο θα λειτουργεί κάθε Δευτέρα στις 8μ.μ.

 

Σχολή Γονέων Αγίου Νικολάου

 

Νωρίτερα, τα μέλη της Ενοριακής Σχολής Γονέων του Μητροπολιτικού Ι. Ν. Αγίου Νικολάου Βόλου, υποδέχθηκαν θερμά τον Σεβασμιώτατο, ο οποίος συμμετείχε στην ακολουθία της Ι. Παρακλήσεως στον Άγιο Λουκά, Αρχιεπίσκοπο Συμφερουπόλεως και Κριμαίας, που τελέστηκε στο Παρεκκλήσιο του Αγίου Κοσμά του Αιτωλού της «ΚΑΤΑΚΟΜΒΗΣ». Ακολούθως, τέλεσε αγιασμό, επ’ ευκαιρία της έναρξης εβδομαδιαίων μαθημάτων της Σχολής Γονέων και μίλησε στους δεκάδες συμμετέχοντες,  με θέμα: «ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΚΑΙ ΘΕΙΑ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑ».

 

Related posts