23 Ιανουαρίου, 2025

Στο Βένετο ο Μητροπολίτης μας

Στο Βένετο ο Μητροπολίτης μας

Στον Ιερό Ναό Υπαπαντής του Χριστού Βενέτου θα λειτουργήσει και θα ομιλήσει την Κυριακή 20/8 ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος, στην κορύφωση των εορτασμών για τα 250 χρόνια ιστορίας του.

Σύμφωνα με το πρόγραμμα των εκδηλώσεων, μετά την Θεία Λειτουργία, στο προαύλιο του Ναού θ’ ακολουθήσει εορταστική εκδήλωση, κατά την οποία Χαιρετισμό θα απευθύνουν ο Δήμαρχος Ρήγα Φεραίου κ. Δημήτριος Νασίκας, ο Σεβ. Μητροπολίτης μας κ. Ιγνάτιος και εκπρόσωποι των Αρχών.

Την Επετειακή ομιλία θα εκφωνήσει ο Πρόεδρος της Ενοριακής Επιτροπής, Χρήστος Γαλάτος.

Θα επακολουθήσει παραδοσιακό κέρασμα στην πλατεία του Βενέτου και μουσικοχορευτική εκδήλωση.

 

Ιερός Ναός Υπαπαντής του Χριστού Βενέτου

Ο Ιερός Ναός χτίστηκε περί το 1750 – 1760, χρόνια δύσκολα για τους Έλληνες και την Ορθοδοξία. Τότε, όλα τα «έσκιαζε η φοβέρα και τα πλάκωνε η σκλαβιά».

Τα Θυρανοίξια του Ναού έγιναν πριν από 250 χρόνια, στις 14 Σεπτεμβρίου 1767, όπως αναγράφει εντοιχισμένη λιθανάγλυφη πλάκα στο πίσω μέρος του Ιερού.

Ο Ναός έχει χαρακτηριστεί ιστορικό διατηρητέο μνημείο, (Φ.Ε.Κ. 1080/τεύχος δεύτερο/31 12 1982), ως χαρακτηριστικό δείγμα Πηλιορείτικης αρχιτεκτονικής.

Διαθέτει λιθανάγλυφα κοσμήματα, εντοιχισμένα πινάκια, στέγη με σχιστόπλακες, τέμπλο ξυλόγλυπτο σπάνιας λαϊκής τέχνης, το οποίο καλύπτει όλη την επιφάνεια του Ιερού, ξυλόγλυπτο μεγάλο σταυρό στο κέντρο του τέμπλου, Ιερό Ευαγγέλιο χρυσόδετο, χειρόγραφο, με διαμαντένιες πέτρες, που στο εξώφυλλό του απεικονίζονται  θρησκευτικές παραστάσεις της Εκκλησίας μας, και αποτελεί Ιερό Κειμήλιο ανεκτίμητης αξίας, όπως και πολλά άλλα ιερά σκεύη, Άγιο Ποτήριο, βιβλία και εικόνες μεγάλης αρχαιολογικής αξίας, πίνακες του 18ου αι. ακόμη και στέφανα για τους μελλόνυμφους.

Οι δυόμιση αιώνες που πέρασαν, αλλά και οι καταστροφές που έγιναν στο χωριό, κυρίως από τους βομβαρδισμούς, τα έτη 1940-43, είχαν αφήσει έντονα τα σημάδια τους. Ο βόρειος τοίχος ήταν έτοιμος να πέσει, η οροφή είχε χαλάσει και η στέγη δεν κρατούσε την βροχή.

Με τις ενέργειες των φορέων, Συλλόγου και Εκκλησιαστικού Συμβουλίου, προπάντων, όμως, με προσωπική εργασία των κατοίκων και από το υστέρημά τους εξοικονομήθηκαν χρήματα και άρχισαν οι επισκευές. Οι μελέτες και οι εργασίες πραγματοποιούνταν πάντα υπό την επίβλεψη της 7ης Εφορείας Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, με επικεφαλής προϊστάμενο τον κ. Λάζαρο Δεριζιώτη και αρχιτέκτονα – μηχανικό τον κ. Αχιλλέα Τζίκα. Μεγάλη, επίσης, ήταν η συμβολή του Βενετιώτη αρχιτέκτονα – μηχανικού κ. Ιωάννου Ευθυμίου, ο οποίος συνέταξε τα σχέδια και τις μελέτες και ήταν παρών σε όλες τις εργασίες, άνευ αμοιβής.

Η καταγραφή των εικόνων έγινε από την προϊσταμένη της υπηρεσίας, κ.  Γιαλούρη, αλλά θα πρέπει να γίνει άμεσα ο προγραμματισμός για την συντήρηση του ξυλόγλυπτου τέμπλου και των εικόνων.

Κατά την επισκευή στο εσωτερικό το Ναού, βγήκαν στην επιφάνεια σημαντικά έργα τέχνης, τα οποία ήταν καλυμμένα με σοβά και ασβέστη, όπως οι 10 σκαλιστές ξύλινες κολόνες (κίονες) από το δάπεδο μέχρι την οροφή, τέχνη την οποία δεν συναντάμε σε καμία εκκλησία της εποχής εκείνης μέχρι σήμερα.

Related posts