30 Σεπτεμβρίου, 2023

Ο Επιτάφιος Θρήνος – Ο Επιτάφιος στα δύο Κοιμητήρια

 

 

Την Μεγάλη Παρασκευή η Εκκλησία μας παρουσιάζει τη Θεόσωμο Ταφή του Χριστού.  Μπροστά στον Επιτάφιο, ψέλνουμε τα εγκώμια. Δεν θρηνούμε έναν νεκρό. Η πηγή της ζωής δεν είναι δυνατόν να δεσμευθεί από τον θάνατο. Θρηνούμε τον δικό μας πνευματικό θάνατο. Θρηνούμε τη δική μας ανικανότητα να αγαπήσουμε τον Θεό. Θρηνούμε για την ανυπακοή και τις αμαρτίες μας και παρακαλούμε το Θεάνθρωπο Λυτρωτή μας να μάς σώσει και να μάς λυτρώσει από αυτήν την τραγική μοίρα.

 

Την Μεγάλη Παρασκευή ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος θα τελέσει την Ακολουθία του Επιταφίου Θρήνου στο Διαδημοτικό Κοιμητήριο, στη 1.30 μ.μ. Η περιφορά του Επιταφίου στο παλαιό Κοιμητήριο της Νέας Ιωνίας θα πραγματοποιηθεί στις 6 μ.μ.

Νωρίτερα, στις 3 μ.μ. θα τελεστεί η Αποκαθήλωση στον Λόφο της Παναγίας Ξενιάς, από τον Σεβ. Ποιμενάρχη μας κ. Ιγνάτιο.

 

Στις 7.30 μ.μ. ο Σεβασμιώτατος θα χοροστατήσει στην Ακολουθία του Επιταφίου στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου. Τα εγκώμια θα ψάλει Βυζαντινός χορός, υπό τη δ/νση του Πρωτοψάλτου της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος κ. Μιχαήλ Μελέτη.

Στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Νέας Ιωνίας θα χοροστατήσει ο Σεβ. Μητροπολίτης Βρεσθένης κ. Θεόκλητος.

 

Στις 9.30 μ.μ. θα πραγματοποιηθεί η έξοδος και η λιτάνευση του Επιταφίου προς την παραλία του Βόλου, όπου θα συναντηθούν οι Επιτάφιοι των Ιερών Ναών Αγίου Νικολάου, Αναλήψεως, Αγίων Κωνσταντίνου & Ελένης και Μεταμορφώσεως Βόλου. Επί της εξέδρας ο Σεβασμιώτατος θα ομιλήσει επικαίρως.

Related posts