21 Φεβρουαρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Η ΜΕΓΑΛΗ ΕΒΔΟΜΑΔΑ ΚΑΙ ΤΟ ΑΓΙΟ ΠΑΣΧΑ ΣΤΗΝ ΣΜΥΡΝΗ (ΦΩΤΟ)

Η Αγία και Μεγάλη Εβδομάδα και το Πάσχα στην Σμύρνη 
Σε κλίμα ιδιαίτερης κατάνυξης αλλά και συγκίνησης εόρτασαν το Άγιον Πάσχα οι Ορθόδοξοι Χριστιανοί της Σμύρνης μαζί με τον Ποιμενάρχη τους, Σεβ. Μητροπολίτη Σμύρνης κ. Βαρθολομαίο.
Οι ιερές ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος ετελέσθησαν τόσον στον Ι. Ναό της Αγ. Φωτεινής (μέχρι πρωΐας Μ. Πέμπτης), όσον και στον ιστορικόν Ιερό Ναό του Αγίου Βουκόλου, πρώτου Επισκόπου Σμύρνης, (από εσπέρας Μ. Πέμπτης μέχρι Κυριακής του Πάσχα), ο οποίος είναι ένας από τους ολίγους διασωθέντες στην ευρύτερη περιοχή της Ιωνίας Ρωμαιορθοδόξους Ναούς. Ως γνωστόν ο Ναός αυτός συντηρήθηκε από τις αρμόδιες Τουρκικές Αρχές, στην ιδιοκτησία των οποίων ευρίσκεται, χρησιμοποιείται ως χώρος εκδηλώσεων, και ευχαρίστως παραχωρείται στην Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης για την τέλεση ιερών ακολουθιών, κυρίως την ημέρα της μνήμης του Αγίου καί σε μεγάλες εορτές της πίστεώς μας. Ο Μητροπολίτης Σμύρνης είχε την ευκαιρία να λειτουργήσει στο ναό αυτό κατά την εορτή των Θεοφανείων, στη μνήμη του Αγίου και τις ημέρες αυτές.
Στις ακολουθίες της Μεγάλης Εβδομάδος και του Αγίου Πάσχα εκκλησιάσθησαν εκτός από τους πάσης καταγωγής -ρωμηούς, ρώσσους, ουκρανούς, γεωργιανούς και λοιπούς- μονίμους κατοίκους της Σμύρνης Ορθοδόξους Χριστιανούς και ολίγοι προσκυνητές από το εξωτερικό, η Γενική Πρόξενος της Ελλάδος στη Σμύρνη κ. Αργυρώ Παπούλια, το προσωπικό του Γενικού Προξενείου και Έλληνες Αξιωματικοί που μετέχουν στην στρατιωτική αποστολή του ΝΑΤΟ στη Σμύρνη.
Κατά τις Ιερές Ακολουθίες των ημερών τούτων ο Μητροπολίτης Σμύρνης είχε συμπαραστάτες τον τακτικό εφημέριο της Ορθοδόξου Κοινότητος Σμύρνης, Πρωτοπρεσβύτερο π. Αθανάσιο Κατζιγκά, τον διάκονο Σταύρο Σωτηρόπουλο, κληρικό της Ι. Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού, ο οποίος προφρόνως απεστάλη, μαζί με ιεροψάλτη, από τον Ποιμενάρχη του, Σεβ. Μητροπολίτη κ. Ιγνάτιο, τον διακρινόμενο για την αγάπη του προς τα όσια και τα ιερά του ευσεβούς ημών Γένους στην καθ᾿ ημάς Ανατολή, να έλθουν αρωγοί στην επιτέλεση του λατρευτικού προγράμματος των ευλογημένων αυτών ημερών στην αγιοβάδιστο Σμύρνη, αλλά και τα μέλη της υπό την προεδρίαν του κ. Γεωργίου Θεοδωρίδη Εκκλησιαστικής Επιτροπής της Κοινότητος και του Ρωμαίηκου Μορφωτικού και Πολιτιστικού Συλλόγου Σμύρνης.
Από την Ορθόδοξη Κοινότητα Σμύρνης
Αναδημοσίευση από το fanarion.blogspot.gr

Related posts