22 Δεκεμβρίου, 2024

Τελευταια Νεα

Μητροπολίτης

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος (κατά κόσμο Παναγιώτης) Γεωργακόπουλος γεννήθηκε στην Αθήνα το 1956. Σπούδασε στην Θεολογική Σχολή του Πανεπιστημίου Αθηνών, ενώ χειροτονήθηκε διάκονος το 1976 και πρεσβύτερος το 1983, λαμβάνοντας το οφφίκιο του Αρχιμανδρίτη από τον Σεβ. Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Καλλίνικο. Από το 1984 μέχρι της εκλογής του ως Μητροπολίτου Δημητριάδος το 1998 διετέλεσε πρωτοσύγκελλος της Ιεράς Μητροπόλεως Πειραιώς.

Εργάστηκε ιδιαίτερα με τους νέους. Οργάνωσε και διηύθυνε το Γραφείο Νεότητος της Μητροπόλεως Πειραιώς, ανέπτυξε κατασκηνωτικά και άλλα ποιμαντικά προγράμματα για τη νεολαία, ενώ διετέλεσε Αντιπρόεδρος του «Συνδέσμου», της παγκόσμιας αδελφότητας Ορθοδόξων Νεολαιών.

Βοήθησε στο άνοιγμα της Εκκλησίας στο χώρο των ΜΜΕ, με την έκδοση των περιοδικών ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ και ΕΛΠΙΔΟΦΟΡΑ ΝΕΙΑΤΑ, την οργάνωση και διεύθυνση του ραδιοσταθμού ΠΕΙΡΑΪΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ 91,2 FM, και με την τηλεοπτική εκπομπή της ΕΤ1 ΑΡΧΟΝΤΑΡΙΚΙ, την οποία παρουσιάζει από το 1992 μέχρι και σήμερα. Παράλληλα, για πέντε χρόνια επιμελήθηκε εκπομπή της ΕΡΑ -5 για τους απόδημους Έλληνες σε όλο τον κόσμο. Διετέλεσε εκπρόσωπος τύπου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου.

Άνθρωπος με ιδιαίτερο ενδιαφέρον για τη σχέση της Εκκλησίας με την κοινωνία και την επιστήμη, διετέλεσε μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Μεταμοσχεύσεων, συμμετείχε σε ιατρικά και επιστημονικά συνέδρια, καταθέτοντας τις απόψεις της Ορθόδοξης Θεολογίας, ενώ υπήρξε ιδρυτικό μέλος του Συνδέσμου Επιστημόνων Πειραιώς.

Στις 10 Οκτωβρίου 1998 χειροτονήθηκε Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού από τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών κυρό Χριστόδουλο και ενθρονίστηκε στις 14 Νοεμβρίου 1998. Από την στιγμή που εξελέγη Μητροπολίτης Δημητριάδος συνέχισε το μεγάλο έργο του Αρχιεπισκόπου Χριστοδούλου στο Βόλο στον νεανικό, φιλανθρωπικό και ιεραποστολικό τομέα, αναλαμβάνοντας και μία σειρά από νέες πρωτοβουλίες, οι οποίες συνέβαλαν στον γόνιμο διάλογο της Εκκλησίας με την τοπική κοινωνία.

Χαρακτηριστικά αναφέρουμε:

– Την ίδρυση εκπαιδευτηρίων, που περιλαμβάνουν Βρεφονηπιακό Σταθμό, Νηπιαγωγείο, Δημοτικό, Γυμνάσιο και Λύκειο, με την επωνυμία ΑΓΙΟΣ ΑΠΟΣΤΟΛΟΣ Ο ΝΕΟΣ. Η Εκκλησία κατέθεσε έτσι την δική της πρόταση παιδείας στη νεολαία μας, συνδυάζοντας το πρόγραμμα της πολιτείας με το ήθος της παράδοσής μας.

– Την ίδρυση του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας.

– Την Μη Κυβερνητική Οργάνωση ΛΕΙΤΟΥΡΓΟΙ ΥΓΕΙΑΣ ΤΗΣ ΑΓΑΠΗΣ, η οποία διοργανώνει ιατρικά και κοινωνικά προγράμματα σε συνδυασμό με τις Ορθόδοξες Εκκλησίες των Βαλκανίων, της Ανατολικής Ευρώπης και της Αφρικής. Γιατροί, νοσηλευτές και κληρικοί προσφέρουν εθελοντικά υπηρεσίες σε ανθρώπους που έχουν ανάγκη, δείχνοντας την ευαισθησία της Εκκλησίας η οποία αγκαλιάζει τον άνθρωπο σε όλο τον κόσμο.

– Την Ακαδημία Θεολογικών Σπουδών, η οποία βοηθά στην κατάθεση της μαρτυρίας της ορθόδοξης θεολογίας στο σύγχρονο κόσμο, χωρίς φόβο, αλλά με επίγνωση της αλήθειας της πίστης μας.

– Την λειτουργία επιμορφωτικών προγραμμάτων για τον ιερό κλήρο, τα στελέχη της Εκκλησίας, τους γονείς, τους εκπαιδευτικούς, με σκοπό την πνευματική καλλιέργεια και την δυναμική παρουσία των χριστιανών στο σύγχρονο κόσμο.

– Τη συμπαράσταση σε ειδικές κατηγορίες συνανθρώπων μας με την λειτουργία του Σπιτιού για ασθενείς με ALZHEIMER, το πρόγραμμα σίτισης ΔΟΣ ΗΜΙΝ ΣΗΜΕΡΟΝ, την συμβολή στην ενσωμάτωση των οικονομικών μεταναστών.

– Την καλλιέργεια του εθελοντισμού και της δραστηριοποίησης του λαϊκού στοιχείου στη ζωή της τοπικής Εκκλησίας.

Παράλληλα, είναι πρόεδρος της Ελληνικής Βιβλικής Εταιρίας, Αντιπρόεδρος των Βιβλικών Εταιριών του Κόσμου, ενώ είναι μέλος στη Συνοδική Επιτροπή Διορθοδόξων και Διαχριστιανικών Σχέσεων, όπως και μέλος του Εθνικού Συμβουλίου Παιδείας, ως εκπρόσωπος της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Related posts