Στο πλαίσιο της βιωματικής προσέγγισης της επικειμένης Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, της πλέον κατανυκτικής και εσωστρεφούς περιόδου του εκκλ/κού έτους, αναβιώνει και πάλι στην Τοπική μας Εκκλησία η λησμονημένη Ακολουθία της Ιεράς Παννυχίδος.
Η Παννυχίδα είναι παλαιά Ακολουθία του ενοριακού-ασματικού τυπικού, που τελούνταν στην Κωνσταντινούπολη έως το 1204 και στη Θεσσαλονίκη έως την εποχή του Αγίου Συμεών Αρχιεπισκόπου Θεσσαλονίκης (†1429), κατά τη διάρκεια της Μεγάλης Τεσσαρακοστής, στη θέση του σημερινού Μοναχικού Αποδείπνου. Είναι δομημένη σε τρία ψαλμικά αντίφωνα, με εφύμνιο μετά από κάθε στίχο. Επίσης, περιλαμβάνει Ευαγγελική περικοπή, με κυρίαρχο θέμα την προσευχή. Οι ευχές της Παννυχίδος είναι κατανυκτικότατες. Στο τέλος ψάλλεται ο αρχαίος δεκαπεντασύλλαβος ύμνος «Η ασώματος φύσις», κατ’ επίδραση από το Μοναχικό Απόδειπνο. Είναι χαρακτηριστικό ότι οι, κατά τα Απόδειπνα των ημερών της Α΄ Εβδομάδος των Νηστειών, αναγιγνωσκόμενες σήμερα ευαγγελικές περικοπές είναι κατάλοιπο της παλαιάς Ασματικής Παννυχίδος.
Η Ακολουθία της Παννυχίδος θα ψαλεί την Τρίτη 28/2, στις 6.00 μ.μ., στον Ιερό Ναό Αγίου Δημητρίου Βόλου, χοροστατούντος του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου. Τα Ιεροψαλτικά αναλόγια θα στελεχώσει ο Χορός του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ι.Μ.Δ., υπό την δ/νση του κ. Δημητρίου Κατσικλή, Πρωτοψάλτου του Ιερού Ναού Αναλήψεως του Χριστού Βόλου και του κ. Ευσταθίου Γραμμένου, Λαμπαδαρίου του Μητροπολιτικού Ιερού Ναού Αγίου Νικολάου Βόλου και Προέδρου του Συνδέσμου.