26 Δεκεμβρίου, 2024

Εκδήλωση του Πολιτιστικού Φορέα Μαγνήτων Κιβωτός με θέμα «Ο θαυμαστός κόσμος των μανιταριών»

Δελτίο Τύπου” Μανγήτων Κιβωτός’

 

Την Τετάρτη 1 Μαρτίου 2017, στις 19:30 στο Συνεδριακό Κέντρο Θεσσαλίας, στις εγκαταστάσεις της  Ι.Μ. Δημητριάδος, στα Μελισσάτικα θα πραγματοποιηθεί ακόμη μια ενδιαφέρουσα εκδήλωση του φορέας πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος και Αλμυρού,

«Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος»,

στο πλαίσιο του θεματικού έτους, «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά.

Αντικείμενο τούτη τη φορά το αυτοφυές μανιτάρι και τίτλος:

«Ο θαυμαστός κόσμος των μανιταριών».

Η εκδήλωση θα περιλαμβάνει ομιλίες, έκθεση βιβλίων και προϊόντων, ντοκιμαντέρ, παρουσίαση τρόπων μαγειρέματος και τέλος απόλαυση μαγειρεμένων μανιταριών.     Ο Γιώργος Κωνσταντινίδης, δάσκαλος, συγγραφέας, μουσικός, βραβευμένος από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα, θα μιλήσει για το πρωτοφανές φαινόμενο Μανιταροφιλίας και Μανιταρογνωσίας, την πολιτισμική και ερευνητική – καταγραφική δραστηριότητα που σημειώνεται τα τελευταία χρόνια με επίκεντρο την περιοχή των Γρεβενών.

    Το 6ο Γυμνάσιο Βόλου, στο πλαίσιο των σχολικών δραστηριοτήτων, εκπονεί  πρόγραμμα Αγωγής και Υγείας με θέμα: «Διατροφή και σωματική άσκηση» με συντονίστρια την κ. Βασιλική Πατσαρούχα, φιλόλογο και συνεργάτιδες την κ. Δήμητρα Κούκιου, Γερμανικής φιλολογίας και Μαρία Γιαννουλή, Γαλλικής φιλολογίας. Στο πλαίσιο του προγράμματος αυτού, συμμετέχει, για μια ακόμη φορά, στις δράσεις κι εκδηλώσεις του φορέα πολιτισμού της Ι.Μ. Δημητριάδος και Αλμυρού «Μαγνήτων Κιβωτός, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», στο πλαίσιο του θεματικού έτους, «Μάγνητες και ο πολιτισμός των γεύσεων», που συνεχίζεται για δεύτερη χρονιά.

Για το σκοπό αυτό, την Κυριακή 5 Φεβρουαρίου, οι μαθητές και οι καθηγήτριες του προγράμματος ταξίδεψαν στα Γρεβενά, για να γνωρίσουν «ιδίοις όμμασι» τους πρωτεργάτες της εκδήλωσης, να πληροφορηθούν απ’ αυτούς  των κύκλο ζωής των μανιταριών και την μεταποίησή τους, να τα γευτούν και τέλος να τους προσκαλέσουν στην πόλη μας.

Η συγκεκριμένη εκδήλωση έχει ως στόχο να γνωρίσει το ευρύ κοινό τα άγρια μανιτάρια, που φύονται και στο βουνό των Κενταύρων, το Πήλιο, να μάθει να τα τρώει άφοβα  και μέσα απ’ αυτή να δοθεί το έναυσμα για μια ήπια τοπική ανάπτυξη σε συνδυασμό και με την  οικονομική δραστηριότητα.

Οι διοργανωτές προσκαλούν το κοινό να τα γνωρίσει και να τα γευτεί, τώρα  στο ξεκίνημα της νηστείας  της μεγάλης Σαρακοστής του Πάσχα.

Μετά το πέρας της ομιλίας και της παρουσίασης του ντοκιμαντέρ, θα ακολουθήσει από τον Μανιταρομάγειρα  Φώτη Παρασκευαΐδη, το «μεγαλύτερο τηγάνι», όπως αποκαλείται, επίδειξη μαγειρέματος μανιταριών, ο οποίος θα ετοιμάσει για τους παρευρισκόμενους εδέσματα με βάση τα άγρια μανιτάρια.

Με όλα αυτά θα υπάρξει η δυνατότητα στους συμμετέχοντες στην εκδήλωση αυτή, να γνωρίσουν και τα μανιτάρια του Πηλίου, να  ακούσουν από τους πλέον ειδικούς για την χρησιμότητα, την διατροφική του ικανότητα, τις θαυμάσιες γεύσεις τους, αλλά και τις δυνατότητες που δίνει στον τουρισμό και στην υγιεινή διαβίωση η ενασχόληση με αυτά. Επί πλέον, να καταθέτουν τις εμπειρίες τους και να παρουσιάσουν και τις δικές τους γνώσεις για την ποιότητα και τους τόπους όπου τα συναντούμε.

Όσοι παραστούν στην εκδήλωση θα πραγματοποιήσουν μαζί με τον Γιώργο Κωνσταντινίδη και τον Φώτη Παρασκευαΐδη   ένα ταξίδι στο χρόνο, γνωρίζοντας   τους ανθρώπους που σημάδεψαν τη σύγχρονη ιστορία του μανιταριού.

Γιώργος Κωνσταντινίδης, Βιογραφικό

 

O Γιώργος Κωνσταντινίδης γεννήθηκε στην Κνίδη Γρεβενών το 1962 και εργάζεται ως δάσκαλος στα Γρεβενά. Σπούδασε πολιτικές επιστήμες (Πάντειο Πανεπιστήμιο), παιδαγωγική (Παιδαγωγική Ακαδημία Θεσσαλονίκης) και δημοσιογραφία (Ε.Ε.Τ.Α.Α.). Επιμορφώθηκε στην πληροφορική στα Τ.Ε.Ι. Λάρισας και στη χρήση μικροσκοπίου στην εξέταση «παρασκευάσματος» στο εργαστήριο Γενικής και Γεωργικής Μικροβιολογίας του Γεωπονικού Πανεπιστημίου της Αθήνας από τον Δ. Δήμου.

Είναι πρόεδρος των Μανιταρόφιλων Ελλάδας, συγγραφέας 6 βιβλίων για τα μανιτάρια της Ελλάδας και δημιουργός της 1ης Ελληνικής εφαρμογής με μανιτάρια (i-fungi) για συσκευές iPhone.

Δεκάδες άρθρα και συνεντεύξεις του για τα μανιτάρια της Ελλάδας έχουν φιλοξενηθεί κατά καιρούς σε ελληνικά και διεθνή περιοδικά, ενώ από το 2011 έως σήμερα, σε συνεργασία με Έλληνες και ξένους μυκητολόγους έκανε 10 επιστημονικές δημοσιεύσεις σε διεθνή μυκητολογικά περιοδικά. Έχει ταυτοποιήσει 1700 είδη αυτοφυών μανιταριών στην Ελλάδα, εκ των οποίων τα 4 είναι καινούργια είδη και αποτελούν πρώτες παγκόσμιες καταγραφές.

Υπήρξε εισηγητής σε 172 σεμινάρια στην Ελλάδα, την Κύπρο, την Τουρκία, τη Βουλγαρία και τη Σερβία, σχετικά με τα μανιτάρια. Το 2003 συνεργάστηκε με το Πανεπιστήμιο Αθηνών και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο για την Προστασία των Μυκήτων (ECCF). Το 2005 μέσω του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης επιμόρφωσε Τούρκους γεωπόνους και μέλη αγροτικών συνεταιρισμών σχετικά με τα αυτοφυή μανιτάρια. Το 2014 εμπνεύστηκε, σχεδίασε και επέβλεψε την υλοποίηση του «Δάσους των Μανιταριών» στο Μουσείο Μανιταριών Μετεώρων και το 2016 την τοιχογράφηση του προθαλάμου στο ίδιο Μουσείο.

Παράλληλα είναι τραγουδιστής, μουσικός, συνθέτης και στιχουργός του συγκροτήματος «manitarock», ενώ το 2005 μετέφρασε και διασκεύασε τις «Εκκλησιάζουσες» του Αριστοφάνη στα ποντιακά.

Το 2001 βραβεύτηκε από την Ακαδημία Αθηνών για την προσφορά του στην εκπαίδευση και την έρευνα, το 2010 από τους 8 Συλλόγους Μανιταρόφιλων της Ελλάδας και της Κύπρου και το 2016 από την Μυκητολογική Ομοσπονδία της Σερβίας για την προσφορά του στη μανιταροφιλία και τη μανιταρογνωσία.

Ο Φώτης Παρασκευαΐδης, είναι ο άνθρωπος του Γρεβενιώτικου μανιταριού. Με δυο εργαστήρια και ένα κατάστημα στα Γρεβενά, συλλέγει, αποξηραίνει και μεταποιεί με χίλιους δυο τρόπους τα μανιτάρια του βουνού.

Μύστης του είδους, τυγχάνει και οδηγός σου, σε περίπτωση που θες να μυηθείς στα μυστικά της Μανιταροσυλλογής.

Related posts