18 Απριλίου, 2024

Χαιρετισμός του Σεβασμιωτάτου Μητροπολίτη Δημητριάδος & Αλμυρού κ. Ιγνατίου, κατά την έναρξη των εκδηλώσεων της Ναυτικής Εβδομάδας 2016

Αξιότιμε κύριε Υπουργέ Ναυτιλίας & Νησιωτικής Πολιτικής.

Ερίτιμε κα Υφυπουργέ Υποδομών, Μεταφορών & Δικτύων.

Κύριοι Βουλευτές,

Ενδοξότατε κ. Αρχηγέ του Λιμενικού Σώματος και της Ελληνικής Ακτοφυλακής,

Αγαπητοί εκπρόσωποι των Πολιτικών και Στρατιωτικών Αρχών.

 

Αγαπητοί μου αδελφοί, ΧΡΙΣΤΟΣ ΑΝΕΣΤΗ!

O φορέας Πολιτισμού της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος & Αλμυρού «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για τη διάσωση του πολιτιστικού Αποθέματος», από το 2015 έχει ενστερνιστεί την λογική των θεματικών εκδηλώσεων, με στόχο την μετατροπή τους σε θεσμούς ποιότητας, αναπτύσσοντας παράλληλα συνεργασίες με τους φορείς της Μαγνησίας.

Σήμερα ξεκινάει ένας κύκλος εκδηλώσεων, αυτός της Ναυτικής Εβδομάδας που κληρονομήσαμε από το περσινό θεματικό έτος «Μάγνητες και ο πολιτισμός της θάλασσας», με τις τόσες καινοτόμες δράσεις και σημαντικές εκδηλώσεις. Το περσινό έτος της θάλασσας ανέδειξε πρόσωπα της Μαγνησίας, καλές πρακτικές συνεργασίας μα πάνω από όλα άφησε εξαιρετικά παραδοτέα και πολύτιμες παραστάσεις στην εκπαιδευτική κοινότητα της Περιφερειακής μας Ενότητας.

Φέτος το 2016, ένα νέο θεματικό έτος δράσεων και εκδηλώσεων έχει ξεπροβάλει και σχετίζεται με τα εκλεκτά προϊόντα της «Μαγνησιώτικης Γής» με τις τόσες εκλεκτές γεύσεις και μυρωδιές. Αποφασίσαμε φέτος να συνδέσουμε τις γεύσεις, τα τοπικά προϊόντα, την ανάπτυξη και  τον τουρισμό με τον πολιτισμό της Μαγνησίας. Στόχος η εξωστρέφεια, η συνεργασία, η προώθηση των τοπικών προϊόντων, των αγροτικών συνεταιρισμών, μα και των γυναικείων αγροτουριστικών συνεταιρισμών τιμώντας τον αγώνα των γυναικών συνεταιριστριών. Δεν τυχαίο άλλωστε ότι φέτος αφιερώσαμε το ετήσιο επιτραπέζιο ημερολόγιο μας στου 8 γυναικείους συνεταιρισμούς της Μαγνησίας.

Το κίνημα «Καταναλώνω ότι παράγω» του οποίου έχω την τιμή να προΐσταμαι μετά από τιμητική πρόταση των φορέων, θα συνδεθεί στις επόμενες δράσεις με το θεματικό έτος για τις γεύσεις. Όλοι μαζί χέρι – χέρι θα στηρίξουμε τις  Μαγνησιώτικες επιχειρήσεις και τις τοπικές βιομηχανίες. Θα προσπαθήσουμε να αναδείξουμε τις ιδιαίτερες πτυχές και την ποιότητα των προϊόντων που παράγουμε, βλέποντας και το μέλλον των παιδιών μας που κινδυνεύουν από τις σύγχρονες διατροφικές συνήθειες.

Όμως η «Ναυτική Εβδομάδα στο Βόλο», δεν είναι μόνο πολιτιστικές εκδηλώσεις και δράσεις, αλλά και η έκφραση ενός τεράστιου προβληματισμού για τι συμβαίνει στις μέρες μας στη Μεσόγειο Θάλασσα!

Σήμερα είναι κοντά μας οι άνθρωποι που σώζουν ζωές στο Αιγαίο, που αντιστέκονται στο ωχαδερφισμό με υψηλή αίσθηση καθήκοντος κάτω από αντίξοες συνθήκες με οδηγό το θάρρος, τη θέληση τους και την παρουσία της Παναγιάς.

Αγαπητοί εν Χριστώ αδελφοί,

Η εμπορική μας ναυτιλία αποτελεί ζωτικό παράγοντα της οικονομικής και τουριστικής μας ανάπτυξης, συμβάλλει με τον όγκο του εμπορικού στόλου στη διακίνηση των αγαθών και στην παροχή υπηρεσιών, διαπλέοντας όλα τα πλάτη και τα μήκη των θαλασσών της γης. Σήμερα καταλαμβάνει την πρώτη θέση στην παγκόσμια ναυτιλιακή κλίμακα. Παράλληλα το Πολεμικό Ναυτικό και σήμερα συμμετέχει καθημερινά με την κοινωνική του αποστολή στη φροντίδα του νησιώτικου πληθυσμού με επιχειρήσεις διάσωσης ή αντιμετώπισης εκτάκτων αναγκών, διασφαλίζοντας παράλληλα και τις θαλάσσιες συγκοινωνίες

Μα ότι θα δείτε σήμερα και τις επόμενες ημέρες δεν οφείλεται μόνο στη «Μαγνήτων Κιβωτό», αλλά κυρίως στους συνδιοργανωτές μας, που είναι η  Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας, ο Δήμος Βόλου,  ο Οργανισμός Λιμένος Βόλου, οι Διευθύνσεις Εκπαίδευσης, οι Αθλητικοί Όμιλοι, οι Σύλλογοι, τα Σωματεία και δεκάδες φορείς που αναφέρονται αναλυτικά στο καλαίσθητο πρόγραμμα που μπορείτε να προμηθευτείτε από σήμερα.

Ο τελευταίος εορτασμός της “Ναυτικής Εβδομάδας” πραγματοποιήθηκε το καλοκαίρι του 2008. Τότε ο θεσμός συμπλήρωνε  75 χρόνια.

Σήμερα αντιστεκόμαστε και καλούμε όλους τους πολίτες και τους φορείς να αγκαλιάσουν και αυτή την προσπάθεια της «Μαγνήτων Κιβωτού» και με τη συμμετοχή τους στις διάφορες δράσεις να καταδείξουν την αναγκαιότητα του θεσμού ενώ παράλληλα  με τις παρατηρήσεις και τις ιδέες τους να συμβάλουν στην βελτίωσή του.     

Ευχαριστώ όλους τους συνεργάτες μου, τους φορείς και όλους εσάς που στηρίζετε καθημερινά όλες αυτές της προσπάθειες της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

Related posts