20 Απριλίου, 2024

Δημητριάδος Ιγνάτιος: ”Στην ησυχία μπορούμε να βρούμε το Θεό”

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος κ. Ιγνάτιος χοροστάτησε στην 3η Ακολουθία της Α΄ Στάσης των Χαιρετισμών που εψάλλει στον Ιερό Ναό Ευαγγελιστρίας Πειραιώς.

Ευχαριστώντας αρχικά τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Πειραιώς κ. Σεραφείμ για την αδελφική του αγάπη, ο κ. Ιγνάτιος αναφέρθηκε στην πίστη της Παναγίας μας, η οποία εκδηλώθηκε την ώρα του Ευαγγελισμού της.

«Είναι μία πίστη ελευθερίας, γιατί όπως λένε και οι Πατέρες της Εκκλησίας μας, ακόμη και η Παναγία μας ρωτήθηκε, γιατί ο Θεός θέλει το ελεύθερο ”ναι” για να γίνει η μητέρα του Κυρίου», είπε χαρακτηριστικά ο Σεβασμιώτατος, προσθέτοντας πως «αυτή είναι η πίστη που θέλει ο Θεός από τους ανθρώπους. Δεν είναι η πίστη της δουλείας, ούτε μισθωτούς ζητάει για αντιμισθία, αλλά θέλει τη βαθιά ελεύθερη εμπιστοσύνη, το μεγάλο ”ναι” του ανθρώπου, αυτό που υπερβαίνει τη λογική και πηγάζει από την καρδιά και τη ψυχή του ανθρώπου που θέλει πνοή Θεού…».

Σημείωσε πως «μέσα από αυτή τη βαθιά πίστη, πηγάζει η δέηση, το άλλο μεγάλο δώρο του Θεού στον άνθρωπο, γιατί μόνο ο άνθρωπος μπορεί να προσεύχεται, μπορεί να μιλάει με τον δημιουργό Θεό του».

Αναφερόμενος στην περίοδο της Αγίας και Μεγάλης Τεσσαρακοστής, τόνισε πως καλούμαστε να διανύσουμε αυτή την περίοδο με κατάνυξη και χαρά «αυτή η περίφημη χαρμολύπη όπως τη θέλουν οι Πατέρες μας μέσα σε τούτη την περίοδο…», με σκοπό να κοινωνήσουμε και να συναντήσουμε τον Αναστημένο Χριστό.

Στη συνέχεια μιλώντας για την «σιγή», υπογράμμισε πως «σιγή δεν είναι μόνο η σιωπή από τα λόγια, αλλά είναι κυρίως να βρούμε την ησυχία στον έσω άνθρωπο» προσθέτοντας πως ο άνθρωπος της ησυχίας γεννά και δημιουργεί.

«Στην ησυχία μπορούμε να βρούμε το Θεό, στην ησυχία η Προσευχή μας γίνεται όπλο ενώπιον του Ιερού Θυσιαστηρίου του Κυρίου μας, στην ησυχία μπορούμε να δούμε τον εαυτό μας όπως είναι στην πραγματικότητα… στην ησυχία η πίστη μας γίνεται ακλόνητη και βαθιά εμπιστοσύνη που θαυματουργεί» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Τέλος επισημαίνοντας πως ζούμε στην εποχή του θορύβου και της εικονικής πραγματικότητα, υπογράμμισε πως «σε αυτή την εποχή χρειαζόμαστε όσο ποτέ στιγμές, ώρες, μέρες, τρόπο ησυχίας».

«Όσο και αν ο Θεός μας δοκιμάζει, περιμένει την πίστη μας και την εμπιστοσύνη μας σε Αυτόν», κατέληξε.

Related posts