22 Ιανουαρίου, 2025

Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος και Αλμυρού – Συνέντευξη του Σεβ. Δημητριάδος κ.Ιγνατίου, στην Ειδική Έκδοση της Εφημερίδας “Κυριακάτικη Δημοκρατία”

Ειδική Έκδοση της Εφημερίδας “Κυριακάτικη Δημοκρατία”,

Καλοκαίρι 2014,

Διακοπές στην Ελλάδα, σελ.29

 

 

Γνωστό από τη μυθολογία το Πήλιο, το Βουνό των Κενταύρων, αφετηρία της «Αργούς», υποδέχεται τον Απόστολο Παύλο στις Φθιώτιδες Θήβες (σημερινή Νέα Αγχίαλος) και δέχεται τον χριστιανισμό, για να καταστεί η Δημητριάδα έδρα επισκοπής από τον Μεγάλο Κωνσταντίνο και το Πήλιο «Όρος των Κελίων», κατάσπαρτο από μικρά μοναστήρια. Τα παλαιά και τα σύγχρονα προσκυνήματα του Πηλίου, αλλά και της ευρύτερης περιοχής καλεί να γνωρίσει στους επισκέπτες της Μαγνησίας η Ιερά Μητρόπολις Δημητριάδος και Αλμυρού. Ζητήσαμε από τον σεβασμιότατο μητροπολίτη Δημητριάδος κ. Ιγνάτιο να μας πει περισσότερα για τις δυνατότητες του θρησκευτικού τουρισμού στην περιοχή.

 

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Σεβασμιότατε. τι είναι αυτό που μπορεί να προσφέρει στους ανθρώπους σήμερα η εκκλησιαστική περιήγηση;
ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ:
Στην κούραση και την πίεση που αισθάνεται ο σύγχρονος άνθρωπος έχει την ανάγκη της επαφής με τη φύση, της ησυχίας τόσο της εξωτερικής αλλά κυρίως της εξεύρεσης της δικής του εσωτερικής ηρεμίας· της ηρεμίας που έρχεται από την αποκατάσταση των σχέσεων μας με τον εαυτό μας. τον θεό και τον συνάνθρωπο. Έτσι, η επίσκεψη σε πηγές πνευματικού ανεφοδιασμού (ιερές μονές και προσκυνήματα αγίων), σε συνδυασμό με τις φυσικές ομορφιές του Πηλίου αλλά και της ευρύτερης περιοχής μας αποτελούν την καλύτερη ευκαιρία αναγέννησης και αναβάπτισης του κουρασμένου ανθρώπου της εποχής μας. Έχοντας λοιπόν συναίσθηση της ευθύνης της έναντι των πνευματικών αναγκών του ανθρώπου, η Εκκλησία προτείνει στους προσκυνητές τον συνδυασμό της επίσκεψης ιερών τόπων και προσκυνημάτων, την κοινωνία με τους τοπικούς αγίους μέσω της διοργάνωσης ειδικών λατρευτικών ευκαιριών και τη γνωριμία και την επικοινωνία με τις ενορίες και τα μοναστήρια της περιοχής μας.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Όλοι μας, σεβασμιότατε, γνωρίζουμε το Πήλιο και τα χωριά του ως τουριστικό πόλο. Αρμονικός, μοναδικός, θα λέγαμε, συνδυασμός βουνού και θάλασσας. Στον χώρο του θρησκευτικού τουρισμού τι ξεχωριστό έχει να προσφέρει;

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: Επιγραμματικά θα σας απαριθμήσω τι έχει να επιδείξει ο θρησκευτικός τουρισμός στην περιοχή μας:

α) Αρχαία πρωτοχριστιανικά ευρήματα του 5ου αι­ώνα στη Νέα Αγχίαλο.

β) Ιστορικές εκκλησίες με παραδοσιακή αρχιτε­κτονική, περίφημα ξυλόγλυπτα τέμπλα και αγιογρα­φίες απαράμιλλης τέχνης.

γ) 18 μοναστήρια με πλούσια πνευματική δράση και πρωτότυπη ενασχόληση με τη βιολογική γεωρ­γία και την κτηνοτροφία. Ορισμένες μονές έχουν μα­κραίωνη ιστορία και διαθέτουν ναούς εξαιρετικού ενδιαφέροντος.

δ) Ιερά λείψανα αγίων που έζησαν και έδρασαν στην περιοχή, καθώς και τεμάχιο της Τιμίας Ζώνης της Υπεραγίας Θεοτόκου.

ε) Συνδυασμό των ανωτέρω με φυσικό περιβάλ­λον εξαιρετικού κάλλους.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: θα μπορούσαμε να έχουμε κάποια συγκεκριμένα παραδείγματα που συνδυάζουν την ομορφιά του φυσικού περιβάλλοντος και το ενδιαφέρον από εκκλησιαστικής πλευράς;

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: Θα έλεγα ότι με φέρ­νετε σε δύσκολη θέση με την ερώτησή σας, γιατί δεν ξέρω τι πρέπει να αναφέρω πρώτο και τι δεύτερο. Ποιός έχει επισκεφθεί το ιστορικό και φημισμένο χω­ριό των Μηλεών και δεν έχει θαυμάσει το καταπράσινο τοπίο; Ή ποιος είχε την ευκαιρία να ταξιδέψει με το μοναδικό τρενάκι του Πηλίου και δεν μαγεύτηκε από τη διαδρομή ανάμεσα από τις κατάφυτες πλαγιές, τις χαράδρες, τα τοξωτά πέτρινα γεφύρια και τις μικρές σήραγγες… Ίσως ο επισκέπτης των Μηλεών να γνω­ρίζει για την περίφημη Βιβλιοθήκη του Άνθιμου Γαζή, αλλά στην κεντρική πλατεία αυτό που ξεχωρίζει εί­ναι η ιστορική εκκλησία των Ταξιαρχών με τις σπου­δαίες αγιογραφίες, το επιχρυσωμένο ξυλόγλυπτο τέ­μπλο και το μοναδικό ηχητικό σύστημα με τον συνδυ­ασμό πιθαριών και πηγαδιών στην οροφή και στο δά­πεδο αντίστοιχα.

Ποιος δεν αισθάνθηκε ότι βρίσκεται σε παραδεισένιο τόπο όταν, ταξιδεύοντας προς τον Κισσό και τις παραλίες του Αγίου Ιωάννη, πέρασε κάτω από τα παχύσκια πλατάνια που οριοθετούν τον αυτοκινητόδρο­μο.

Στο χωριό του Κισσού λοιπόν βρίσκεται ο Ναός της Αγίας Μαρίνας, η σπουδαιότερη βασιλική της πε­ριοχής μας, με ξυλόγλυπτο τέμπλο και αγιογραφίες του ζωγράφου Γ. Παγώνη.

Τα ίδια, βεβαίως, ισχύουν για την πνιγμένη στο πράσινο Τσαγκαράδα, με τις μοναδικές παραλίες της, και τη Ζαγορά, με το σχολείο του εθνεγέρτη Ρήγα Βελεστινλή. Γενικά, όλο το Πήλιο είναι γεμάτο με χωριά καταπράσινα και με τρεχούμενα νερά.

Φυσικά, όποιος έχει έρθει στον Βόλο σίγουρα θα έχει «βγει και στο μπαλκόνι» της πόλης μας, τη Μακρινίτσα, με τη μοναδική θέα της πόλης και του Παγασητικού Κόλπου. Στην κορυφή της Μακρινίτσας υπάρ­χει το απέριττο σε αρχιτεκτονική αλλά πλούσιο σε χά­ρη και ευλογίες Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου του Νέου, όπου και φυλάσσεται η τιμία κάρα του αγίου.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Παίρνοντας αφορμή από την αναφορά σας στο Μοναστήρι του Αγίου Γερασίμου και στο γεγονός της υπάρξεως συνολικά 18 μονών στην περιοχή σας, θα ήθελα να ρωτήσω τι ξεχωρι­στό μπορεί κανείς να συναντήσει σ’ αυτά.

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: Η ερώτησή σας με κά­νει να αισθάνομαι όπως η μητέρα που πρέπει να απα­ντήσει στην ερώτηση τι ξεχωριστό έχει κάθε παιδί της. Κάθε μοναστήρι είναι μια μικρή κοινότητα που αγωνίζεται για την εν Χριστώ τελείωση των μονα­χών, με ξεχωριστό τρόπο όμως για το καθένα. Έτσι, θα σας πω ότι υπάρχει μοναστήρι το οποίο ζει την πολυπολιτισμικότητα. Πρόκειται για μια γυναικεία αδελφότητα που έχει αδελφές από την Ελλάδα και άλλες εφτά ξένες χώρες (Γερμανία, Ελβετία, Αμερι­κή, Ολλανδία, Ιαπωνία κ.ά.). Οι ακολουθίες γίνονται σε όλες τις γλώσσες, κάθε μοναχή διαβάζει το τμήμα που της αντιστοιχεί στη γλώσσα της. Το σπουδαιότε­ρο είναι ότι για τη συντήρηση της μονής οι αδελφές διατηρούν φάρμα με ζώα και παράγουν προϊόντα οι­κολογικής καλλιέργειας.

Από την άλλη, έχουμε ένα επίσης γυναικείο μονα­στήρι, το οποίο, επειδή βρίσκεται σχετικά κοντά στην πόλη, δέχεται καθημερινά αρκετούς επισκέπτες που θέλουν είτε να συζητήσουν με τον γέροντα της μονής είτε να μοιραστούν τον πόνο και τα προβλήματά τους. Εδώ θα λέγαμε ότι η ιεραποστολή είναι το πρώτιστο έργο των μοναχών. Δεν είναι τυχαίο ότι η μονή δια­θέτει και δικό της ραδιοφωνικό σταθμό που εκπέμπει επί 24ώρου βάσεως.

Τέλος, υπάρχουν και τα σχετικά απομονωμένα μο­ναστήρια, όπου οι μοναχοί έχουν μεγαλύτερη δυνα­τότητα ησυχίας και προσευχής. Ίσως σας φανεί παρά­ξενο, αλλά στο Πήλιο υπάρχει μοναστήρι μέσα σε δά­σος από καστανιές και οξιές, που δεν έχει ηλεκτρικό ρεύμα και στο οποίο δεν φτάνει ούτε αγροτικός δρό­μος. Πρόκειται για την Ιερά Μονή Φλαμουρίου, της οποίας κτήτωρ ήταν ο άγιος Συμεών ο Μονοχίτων και Ανυπόδητος και του οποίου η κάρα φυλάσσεται στο εν λόγω μοναστήρι.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Αναφερόμενος σε αγίους και ιερά προσκυνήματα, σεβασμιότατε. τι θα μπορού­σατε να μας πείτε για τέτοια κειμήλια;

ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΙΓΝΑΤΙΟΣ: Το Πήλιο είναι γνωστό ως «Όρος των Κελίων» από τα πολλά κελιά ασκητών που είχαν ζήσει σε αυτό. Αν ανατρέξουμε στην Ιστο­ρία. θα δούμε ότι πολλοί μοναχοί από το Άγιον Όρος είχαν έρθει στο Πήλιο και έκτισαν μικρότερα ή με­γαλύτερα μοναστήρια. Πολλά από αυτά διατηρούνται και σήμερα, ενώ πολλοί από τους μοναχούς αυτούς αγίασαν. Αναφέραμε τον άγιο Γεράσιμο τον Νέο και τον άγιο Συμεών. Υπάρχουν και άλλοι, όπως ο όσι­ος Λαυρέντιος, ενώ αρκετοί είναι και οι νεομάρτυρες που μαρτύρησαν στα χρόνια της Τουρκοκρατίας. Ο άγιος Τριαντάφυλλος από τη Ζαγορά, ο άγιος Σταμάτιος, ο άγιος Απόστολος ο Νέος, του οποίου η τιμία κάρα υπάρχει στο χωριό του Αγίου Λαυρέντιου, ο άγι­ος Γεδεών, λείψανα του οποίου υπάρχουν στην Ιερά Μονή Κάτω Ξενιάς στον Αλμυρό. Στο ίδιο μοναστήρι φυλάσσεται και το σημαντικότερο κειμήλιο της μητροπόλεώς μας, τμήμα της Τιμίας Ζώνης της Παναγί­ας μας, που είχε δωριθεί στη μονή από το Άγιον Όρος.

ΔΗΜΟΣΙΟΓΡΑΦΟΣ: Θα θέλαμε να σας ευχαριστή­σουμε, σεβασμιότατε, για τον χρόνο σας, αλλά και για την ευκαιρία της νοητής μεταφοράς μας στον όμορφο τόπο σας και ελπίζουμε να έχουμε την ευ­καιρία εμείς και οι αναγνώστες μας να ζήσουμε τις ομορφιές και τα προσκυνήματα της περιοχής σας από κοντά.

Related posts