19 Απριλίου, 2024

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στην εκδήλωση των φίλων του μητρικού θηλασμού – ΒΟΛΟΣ 27/6/2014

Υπάρχουν στον κόσμο μας κάποιοι θησαυροί αγνοημένοι· υπάρχουν κάποια πολύτιμα μαργαριτάρια λησμονημένα στην καθημερινότητα και τη ρουτίνα, κάποια θεμέλια χρυσά, κρυμμένα κάτω από την πλάκα της άγνοιας και της ημιμάθειας. Και είναι ασύλληπτα ωραίο να τα ανακαλύπτεις, να τα προβάλλεις, να τα προσφέρεις στους συνανθρώπους σου. Χαρά σ’ αυτούς που το τολμούν.

Αγνοημένος θησαυρός ο μητρικός θηλασμός, μαργαριτάρι πολύτιμο στην κορώνα της μητρότητας, θεμέλιο χρυσό της σωματικής και ψυχικής υγείας του ανθρώπου. Και αρμόζει κάθε τιμή και έπαινος σε σας, τους Φίλους του Μητρικού Θηλασμού για την πρωτοβουλία σας να τον υποστηρίζετε, να τον προβάλλετε, να τον προωθείτε στην πατρίδα μας, επιστρατεύοντας για το σκοπό αυτό την αμεσότητα της εμπειρίας σας και τον πλούτο της εξειδικευμένης γνώσης σας. Γι’ αυτό και αισθάνομαι την ανάγκη πρώτιστα να σας συγχαρώ για το έργο, που με απαράμιλλο ζήλο επιτελείτε, όπως και για τη διοργάνωση των σχετικών εκδηλώσεων στην πόλη μας· να σας ευχαριστήσω στη συνέχεια για την τιμητική πρόσκληση να συμμετέχω στην αποψινή τελετή έναρξης· αλλά και να εκφράσω τη χαρά μου για την ευκαιρία που μας προσφέρετε να εστιάσουμε στο μεγαλείο του μητρικού θηλασμού, να προσεγγίσουμε κάποιες πτυχές της μοναδικότητάς του.

Συνιστά, όντως, ο μητρικός θηλασμός μυστήριο που μας υπερβαίνει και μας εισάγει στο ιερό βήμα της αποκάλυψης της Θείας Σοφίας. Δεν σημαίνει ο θηλασμός μόνο θρέψη και ενυδάτωση. Δεν αποτελεί το μητρικό γάλα απλώς μια ιδανική τροφή με τα απαραίτητα διατροφικά στοιχεία, με την αναγκαία σύσταση, στην κατάλληλη ποσότητα, στην ενδεικνυόμενη θερμοκρασία. Όταν σε κάθε σταγόνα του κάποιες χιλιάδες ζωντανών κυττάρων λειτουργούν συστηματικά και συγχρονισμένα για την άμυνα και προστασία του οργανισμού, για την ενίσχυση της ανάπτυξής του, για την προφύλαξή του από αλλεργίες και άλλες ασθένειες, ο ανθρώπινος νους εκπλήσσεται και υποκλίνεται στο θαύμα. Και ακόμα αν συνυπολογίσει την ψυχική και συναισθηματική ωρίμανση, που προσφέρει ο μητρικός θηλασμός με τρόπο εντυπωσιακό, την καλύτερη διανοητική ανάπτυξη του βρέφους, αλλά και την προστασία της μητέρας από επώδυνες νόσους, δεν αμφιβάλλει ότι πρόκειται για το πολυτιμότερο δώρο ζωής, αλλά και για μια ακαταμάχητη απόδειξη της πρόνοιας του Θεού και της απροσμέτρητης αγάπης Του για το πλάσμα Του.

Είναι, βέβαια, στην εποχή μας αναμφισβήτητη η έκρηξη της γνώσης και της πληροφορίας, η αποκρυπτογράφηση γενετικών μυστικών, η περιγραφή θαυμαστών λεπτομερειών στο μικρόκοσμο. Σεμνύνεται ο άνθρωπος για τη χαρτογράφηση του γονιδιώματος, με την ελπίδα να διερευνήσει τη γενετική του αλήθεια· ωστόσο, όμως, αποδεικνύεται αίφνης ανεπαρκής, αποκαλύπτει την άγνοιά του μπροστά στα μυστήρια της φύσης, που συντελούνται καθημερινά γύρω του. Παραδέχεται ότι γνωρίζει ελάχιστα μπροστά σε εκείνα που αγνοεί. Χαρακτηριστική η περίπτωση του μητρικού γάλακτος. Κανείς επιστήμονας μέχρι σήμερα δεν κατάφερε να αντιγράψει επακριβώς το μητρικό γάλα. Οι βιομηχανίες αμιλλώνται να προσεγγίσουν τη σύστασή του σε θρεπτικές ουσίες και προβιοτικά, αλλά αδυνατούν να συνθέσουν στα εργαστήριά τους τον ζωντανό ρευστό ιστό του μητρικού γάλακτος, το «λευκό αίμα», όπως κάποιοι το έχουν χαρακτηρίσει. Η αίγλη της επιστήμης είναι όντως μεγάλη· η Θεία Σοφία, όμως, συγκλονιστικά απροσπέλαστη.

Και είναι αλήθεια ότι όσες φορές ο άνθρωπος εναντιώθηκε στη φύση η υποτίμησε τα δώρα της, το πλήρωσε ακριβά. Σήμερα, γνωρίζοντας πια με βεβαιότητα ότι ο μητρικός θηλασμός προστατεύει τόσο το δικαίωμα της κάθε γυναίκας στην υγεία -μειώνοντας τον κίνδυνο προσβολής της από καρκίνο του στήθους και των ωοθηκών, από αναιμία, από οστεοπόρωση- αλλά και το δικαίωμα του κάθε παιδιού στο χτίσιμο μιας ευτυχισμένης ζωής, δεν έχουμε περιθώρια άλλης επιλογής. Άλλωστε, στον αποξενωμένο κόσμο μας όλοι έχουμε ανάγκη μιας αγκαλιάς. Και ο μητρικός θηλασμός είναι η κατ’ εξοχήν ευκαιρία ζεστής επαφής της μητέρας με το παιδί της, η κατ’ εξοχήν ευκαιρία να το χορτάσει κυριολεκτικά με αγάπη.

Η Εκκλησία μας, που στηρίζει κάθε κίνηση προσφοράς αγάπης, που συμπαρίσταται σε κάθε προσπάθεια προαγωγής της υγείας, συνιστά ανεπιφύλακτα τον μητρικό θηλασμό, ενθαρρύνει τον όμορφο αγώνα σας, προβάλλει μάλιστα ως διαχρονικό πρότυπο και σύμβολο Εκείνη που γαλούχησε τον Δεσπότη των όλων, την Παναγία μας τη Γαλακτοτροφούσα.

Εύχομαι πατρικά οι θεοπειθείς πρεσβείες Της και η στοργική Της αγάπη να σας ενισχύουν πάντοτε και να επιβραβεύουν τις προσπάθειές σας με μια ευλογητή καρποφορία.

Related posts