22 Ιανουαρίου, 2025

Η ΣΥΝΟΔΙΚΟΤΗΤΑ ΘΑ ΑΠΟΤΕΛΕΙ ΠΑΝΤΑ, ΑΚΡΟΓΩΝΙΑΙΟ ΛΙΘΟ ΕΝΟΤΗΤΑΣ ΚΑΙ ΚΑΤΑΛΛΑΓΗΣ Άρθρο του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου στην Εφημερίδα ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ (15/03/2014)

Του Σεβ. Μητροπολίτου Δημητριάδος κ. Ιγνατίου

 

Φυγόκεντρες και όχι ενοποιητικές είναι οι δυνάμεις, που επιδρούν στην κοινωνία μας.  Αν και πολλοί πίστεψαν πως μια παγκοσμιοποιημένη αγορά και ένας κοινός καταναλωτικός πολιτισμός, εκπορευόμενος από παγκόσμια κέντρα εξουσίας, θα συνένωναν κράτη και λαούς, οι εξελίξεις τούς διέψευσαν. Κράτη διασπώνται, το χάσμα ανάμεσα στις κοινωνικές τάξεις μεγαλώνει, οι άνθρωποι όλο και απομακρύνονται ο ένας από τον άλλον. Γέμισε ο πλανήτης μας δρόμους μοναχικούς και πορείες παράλληλες.

Σε μια τέτοια εποχή, άγγελμα παρηγοριάς και ελπίδας υπήρξε, μόλις πριν λίγες ημέρες, η κοινή διακήρυξη που υπεγράφη στην έδρα του Οικουμενικού Πατριαρχείου στο Φανάρι από όλους σχεδόν τους ηγέτες των Ορθοδόξων Εκκλησιών, απανταχού της γης. Πρόκειται για διακήρυξη ειρήνης, αξιών και ελπίδας.

Το γεγονός αποτελεί έναν από τους σημαντικότερους σταθμούς της πρόσφατης Ορθόδοξης εκκλησιαστικής ιστορίας, καθώς αποτελεί το προανάκρουσμα της Μεγάλης Πανορθόδοξης Συνόδου, που θα πραγματοποιηθεί το 2016 στην Κωνσταντινούπολη, εντός του ναού της Αγίας Ειρήνης, όπου και πραγματοποιήθηκε η Β΄ Οικουμενική Σύνοδος το 381. Σε αυτήν θα προεδρεύσει ο Οικουμενικός Πατριάρχης και θα συμμετάσχουν πολυπληθείς αντιπροσωπείες απ΄ όλες τις Ορθόδοξες Εκκλησίες. Εντυπωσιακό στοιχείο αποτελεί η ανακοίνωση της πρόσφατης Πανορθόδοξης συνδιάσκεψης, πως στην επερχόμενη Σύνοδο, όλες οι αποφάσεις θα είναι ομόφωνες.

Σε εποχές διάσπασης και διχασμού, η προσδοκία αυτού του γεγονότος παραμένει σημαντική από πολλές απόψεις. Κατ΄ αρχάς, μια παγκόσμια Εκκλησία, όπως είναι η Ορθοδοξία, θα διατυπώσει τη διδασκαλία της προς τον σύγχρονο κόσμο με φωνή ενωμένη,  αναγνωρίζοντας τον Οικουμενικό Πατριάρχη, όχι ως έναν ηγέτη υπεράνω όλων, αλλά  ως το ορατό σημείο της εκκλησιαστικής της ενότητας. Επιπλέον, θα διακηρύξει ξανά την ενότητα του δόγματος και του ήθους της, την οποία δεν έχουν καταφέρει να αλλοιώσουν, ούτε οι εθνικές, ούτε οι γλωσσικές, ούτε οι πολιτικές, ούτε οι πολιτιστικές διαφορές. Κι αν αυτό ακούγεται σε κάποιον ως κάτι απλό και αυτονόητο, δεν έχει παρά να ρίξει μια ματιά στον Προτεσταντικό κόσμο, με τις αλλεπάλληλες διασπάσεις και τη ριζική αλλοίωση όλων των πτυχών της Χριστιανικής διδασκαλίας και παράδοσης.

Παρ΄ όλ΄ αυτά, όσο κι αν η σημασία της Πανορθόδοξης Συνόδου -οράματος και στόχου εξήντα και πλέον χρόνων-  είναι όντως μεγάλης σημασίας, δεν παύει να φαντάζει ως  κάτι, που δεν αφορά την σημερινή ανθρωπότητα, με τα τόσα προβλήματα και τις τόσες αγωνίες. Κι όμως! Η Ορθόδοξη Εκκλησία ίσως και να αποτελεί το πιο διαρκές και το πιο ρεαλιστικό πρότυπο αδελφότητας ανθρώπων και παραδόσεων, στο οποίο κυριαρχεί η ενότητα, χωρίς να υποτιμώνται οι διαφορές. Και η ρίζα του γεγονότος αυτού δεν είναι άλλη από την δισχιλιόχρονη διατήρηση δύο θησαυρών της:

Ο πρώτος, είναι η διδασκαλία της για την ανεκτίμητη και ανεπανάληπτη αξία του ανθρωπίνου προσώπου, διδασκαλία που διαπότισε όλες τις ορθόδοξες Εκκλησίες με τον σεβασμό της διαφορετικότητας του «άλλου», είτε πρόκειται για τον συνάνθρωπο, είτε για  την «άλλη», την διαφορετική πολιτιστική παράδοση.

Ο δεύτερος μεγάλος θησαυρός της είναι ο θεσμός της συνοδικότητας. Είναι αυτός ο θεσμός της συναπόφασης μεταξύ ισότιμων αδελφών, που κατάφερε επί είκοσι αιώνες να γεφυρώνει διαφορές και διαφωνίες, χωρίς να καταφεύγει στην απόλυτη εξουσία του ενός. Ακόμη και όταν πληγώνεται η εκκλησιαστική ενότητα από πληγές, που πάντα άνοιγε και πάντα θα ανοίγει η ανθρώπινη αδυναμία, τα λάθη και τα πάθη κληρικών και λαϊκών, η συνοδικότητα θα αποτελεί πάντα, όπως απετέλεσε και στην περίπτωση της πρόσφατης Πανορθόδοξης Συνόδου, ακρογωνιαίο λίθο ενότητας και καταλλαγής.

Αν αναλογιστεί κανείς πως η σημερινή ανθρώπινη τραγωδία έχει ως βασικές αιτίες  τον υποβιβασμό του ανθρώπου σε απρόσωπη οικονομική μονάδα, καθώς και την βίαιη χειραγώγηση των λαών από τους λίγους και ισχυρούς πολιτικούς και οικονομικούς παράγοντες του κόσμου τούτου, ίσως εκτιμήσει καλύτερα, τόσο αυτούς τους δύο θησαυρούς της Ορθόδοξης παράδοσης, όσο και το μήνυμα της ενότητας και της συμφιλίωσης, που απηύθυνε η πρόσφατη Πανορθόδοξη σύναξη. Και ως απόδειξη αυτού του ισχυρισμού, σας παραθέτω ένα από τα χαρακτηριστικότερα και ουσιαστικότερα σημεία αυτού του τόσο σημαντικού κειμένου, όπου καταδικάζεται απερίφραστα κάθε νοσηρός εθνικισμός και κάθε καταστροφική μισαλλοδοξία:

«Ἔχομεν ἐπίγνωσιν τοῦ γεγονότος ὅτι οὐδέν θέμα τῆς ἐποχῆς μας δύναται νά θεωρηθῇ ἤ ἐπιλυθῇ ἄνευ ἀναφορᾶς εἰς τό παγκόσμιον, καθώς καί ὅτι οἱαδήτις πόλωσις μεταξύ τοπικοῦ καί παγκοσμίου καταλήγει εἰς ἀλλοίωσιν τοῦ ὀρθοδόξου φρονήματος»

 

«Δημοκρατία», 15/3/2014

Related posts