28 Μαρτίου, 2024

Τελευταια Νεα

ΧΑΙΡΕΤΙΣΜΟΣ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ κ. κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΣΤΟ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΟ ΣΥΝΕΔΡΙΟ ΤΟΥ ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟΥ ΒΙΟΪΑΤΡΙΚΗΣ ΕΡΕΥΝΑΣ ΚΑΙ ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗΣ

Θέμα: «Καρδιαγγειακός  κίνδυνος και  ρευματικά νοσήματα»

 Βόλος 30/11/2012

  Ευρισκόμενος απόψε, με ιδιαίτερη χαρά, κοντά σας, αισθάνομαι την ανάγκη να ευχαριστήσω την οργανωτική επιτροπή για την ευγενική πρόσκληση να λάβω μέρος στην τελετή έναρξης του παρόντος συνεδρίου, που οργανώνει το Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης, με στόχο την προσέγγιση και διερεύνηση δύο μέγιστων ιατρικών προβλημάτων, του καρδιαγγειακού κινδύνου και των  ρευματικών νοσημάτων.

Αν αναλογιστεί κανείς ότι τα μεν ρευματικά νοσήματα μπορεί να είναι από τις βαρύτερες παθήσεις του ανθρώπου, ο δε καρδιαγγειακός κίνδυνος ότι συνιστά απειλή σκληρή έως και θανατηφόρο, καταλήγει στο συμπέρασμα ότι α’υτή η επιστημονική συνάντηση θα μπορούσε να χαρακτηρισθεί ως ένα παράθυρο στην  ελπίδα για όλους, κυρίως όμως  για εκείνους που βιώνουν εξαιτίας αυτών των ασθενειών μία δύσκολη καθημερινότητα, ίσως και μία μακροχρόνια λειτουργική αναπηρία.

Είναι  αλήθεια ότι, όταν ο  ασθενής παλινδρομεί ανάμεσα στον πόνο και την αγωνία, όταν η  απειλή μιας απευκταίας εξέλιξης κυριαρχεί στη ζωή του, όταν ο φόβος του αγνώστου εισβάλλει καταλυτικά στη ψυχή  του, τότε προσδοκά ανυπόμονα μια λύτρωση, περιμένει με λαχτάρα μια παρήγορη είδηση, καρτερεί το θαύμα.

Και ήδη η επιστήμη κάνει σήμερα θαύματα. Κάποτε αναφερόμασταν σε  βήματα της επιστήμης, που προκαλούσαν θαυμασμό. Αργότερα μιλούσαμε για άλματα. Τώρα η ανθρωπότητα δεν  προλαβαίνει να παρακολουθεί την ταχύτητα η καλύτερα την κούρσα  της επιστήμης, που όλο και  ξεδιπλώνει καινούργια και πρωτοφανέρωτα μυστικά του ασύλληπτου κόσμου των χημικών ενώσεων, των μορίων και των κυττάρων. Ενός κόσμου, που όσο προσεγγίζεται και ερευνάται, τόσο πληθαίνουν τα μυστικά του, αλλά  και τόσο ανοίγουν  στους επιστήμονες μια ελεύθερη θέα στην αλήθεια, και παράλληλα μια οπτική γωνία πρόσφορη στην αναζήτηση και ανακάλυψη του Θεού.

Ήδη, στα Ιδρύματα Ιατροβιοτεχνολογικών ερευνών – όπως και στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Έρευνας και Εκπαίδευσης – συμβαίνουν καθημερινά μικρά θαύματα. Πλειάδα επιστημόνων επιδίδονται  σε πολύπλευρη  έρευνα, διεισδύουν  και  εξιχνιάζουν τους  μηχανισμούς  της  Βιολογίας των  κυττάρων, των βλαστοκυττάρων, του καρκίνου, του νευρικού συστήματος, των  μεταβολικών ασθενειών, των ρευματικών και καρδιαγγειακών νοσημάτων. Προκύπτουν έτσι νέες εφαρμογές της Βιοτεχνολογίας με τεράστιο ενδιαφέρον και με ευεργετικά αποτελέσματα για εκατομμύρια ανθρώπων στον κόσμο. Προτείνονται  νέοι τρόποι διάγνωσης, εφαρμόζονται νέες θεραπευτικές μέθοδοι. Η ανακάλυψη και παραγωγή νέων βιολογικών φαρμάκων και η εισαγωγή τους στην αντιμετώπιση των  ρευματικών νοσημάτων αποτελεί ήδη τη σημαντικότερη θεραπευτική εξέλιξη στη  ρευματολογία. Χάρη στην έγκαιρη διάγνωση και την ορθή θεραπευτική παρέμβαση μειώνονται πια δραστικά οι δυσμενείς επιπτώσεις των ασθενειών, ανατέλλει η ελπίδα στους πάσχοντες, αναβλύζει η ευγνωμοσύνη για  εκείνους που αναλίσκονται στην έρευνα, για όλους που διακονούν την Ιατρική Επιστήμη.

Την ευγνωμοσύνη, συνεπώς, όλων και τον πρέποντα έπαινο οφείλω να αποδώσω τούτη την ώρα και σε  σας, που από  την έπαλξή του ο καθένας, αγωνίζεσθε για την προαγωγή της  υγείας˙  σε σας που συγκροτείτε  και τούτη την επιστημονική σύναξη.

Βέβαια, όπως εύστοχα  γράφει σύγχρονος στοχαστής, «όταν εργάζεσαι στο αμπέλι της επιστήμης, δεν περιμένεις κάποιον η κάποιους έξω απ’ τον  φράχτη να σου δώσουν έπαινο η δόξα η μισθό. Εσύ κάνεις τη δουλειά σου και ξέρεις τι κάνεις, και ξέρεις τι προσδοκάς. Μεθάς απ’ την ομορφιά των σταφυλιών και τη γλύκα του κρασιού. Τρυγάς το αμπέλι και κερνάς. Δεν περιμένεις  να σε κεράσουν. Κερνάς εσύ» – Έτσι και σας, αγαπητοί μου, που  εργάζεσθε φιλότιμα στο αμπέλι το πολύκαρπο της Ιατρικής και της Έρευνας, θαρρώ πως σας μεθά περισσότερο από κάθε εγκωμιαστικό λόγο η χαρά της προσφοράς σας  στον  συνάνθρωπο, η ικανοποίησή  σας από την ευλογητή καρποφορία του έργου  σας.

Τελειώνοντας, θα ήθελα να τονίσω και τη σημαντικότητα τούτης της επιστημονικής διοργάνωσης, που, αναμφίβολα, με τη δημιουργική και γόνιμη ανταλλαγή εμπειριών και απόψεων, θα σας εφοδιάσει κατάλληλα, ώστε να προφυλάσσετε στο μέτρο του δυνατού και να ανακουφίζετε φιλάνθρωπα τους  ασθενείς σας. Μη λησμονείτε ότι προσβλέπουν σ’ εσάς με μοναδική  εμπιστοσύνη και αφοσίωση˙ χρειάζονται όχι μόνο τη συμβουλή αλλά και τη συμπαράστασή σας στον καθημερινό τους αγώνα. Είστε το στήριγμα και η απαντοχή τους. Γι’ αυτό μην κουραστείτε να τους προσφέρετε με γνώση και αγάπη τις υπηρεσίες  σας  για την ανακούφιση και θεραπεία  τους.

Στην προσπάθειά σας αυτή η Εκκλησία θα είναι πάντα κοντά σας. Και θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι σας περιβάλλει με ιδιαίτερη αγάπη, με τιμή, με εμπιστοσύνη. Παρακολουθεί με ενδιαφέρον το δύσκολο έργο σας. Επιδοκιμάζει και ευλογεί κάθε επιστημονική εργασία, μελέτη και πρόοδο για το καλό των συνανθρώπων μας. Κυρίως, όμως, εύχεται να σας ενδυναμώνει ο Θεός στην  άσκηση του λειτουργήματός σας, και να σας σκεπάζει πάντοτε με την άπειρη αγάπη  Του.

Καλή επιτυχία στις εργασίες του συνεδρίου  σας !

Related posts