08 Μαΐου, 2024

Τελευταια Νεα

Δήλωση του Σεβ. Μητρ. Δημητριάδος κ. Ιγνατίου για τον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο κυρό Χριστόδουλο

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού κ. Ιγνάτιος επί τω θλιβερώ αγγέλματι της προς Κύριον εκδημίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος Κυρού Χριστοδούλου έκανε τη ακόλουθη δήλωση:

 

«Αν όλη η Ελλαδική Εκκλησία πάσχει και αδυνάται για την εκδημία του μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου, η οδυνώμενη καρδία της πιστεύω ότι χτυπά στην επαρχία Δημητριάδος και Αλμυρού, στην Μητροπολή μας. Ο λαός του τόπου μας είχε την ευλογία να έχει ως Ποιμενάρχη του τον αείμνηστο Πρωθιεράρχη επί ολόκληρη 25ετία και γεύθηκε πολύ καλά τι σημαίνει να είναι Επισκοπός σου ο Χριστόδουλος. Όλα αυτά τα χρόνια έγινε δέκτης των μηνυμάτων που με κάθε ποιμαντική ενέργεια της έδινε η μεγάλη αυτή και χαρισματική προσωπικότητα. Απηύλασε τους καρπούς της ευφυΐας του, της εργατικότητάς του, των εξαιρετικών διοικητικών και οργανωτικών του προσόντων, της ευρείας και ισχυρής μόρφωσης του, της ικανότητάς του να εμπνέει υψηλά ιδανικά, κυρίως στην νεολαία. Τον γνώρισε ως μια αστείρευτη πηγή δημιουργίας, αναδιοργάνωσης και εκσυγχρονισμού της τοπικής Εκκλησίας και κοινωνίας.

Όπου κι αν στρέψει κανείς τη ματιά του στον τόπο μας, θα δει έργα πνοής που προλάβαιναν κατά πολύ της εποχής του. Έργα που δίνουν το στίγμα τους ως συμπαράσταση στους αναξιοπαθούντες, ως στήριξη στο θεσμό της οικογένειας, ως προσέγγιση και προσέλκυση της νεότητας στην πνευματική ζωή, ως συνεργασία άριστη με το επιστημονικό κόσμο του τόπου, ως διδαχή στον λαό του Θεού.

Ο λαός μας γεύθηκε αυτή την πατρικότητά του στον μέγιστο βαθμό, την εξετίμησε βαθιά και, για τούτο, και τον αγάπησε θερμά. Αγαπούσε τους πάντες, γνώριζε τους πάντες ακόμα και με τα μικρά τους ονόματα, μεριμνούσε για τα προβλήματα όλων και τα ανελάμβανε προσωπικά. Ήταν ένας άνθρωπος που, όπου κι αν βρισκόταν, όπου κι αν διακονούσε, αρίστευε και, χωρίς υπερβολή, «άφηνε εποχή».

Αυτό φάνηκε εναργέστερα κατά την δεκαετή διακονία του στον Αρχιεπισκοπικό θρόνο της Ελλαδικής Εκκλησίας, που του άνοιξε νέους ορίζοντες προσφοράς σε όλους τους τομείς. Έφερε την Εκκλησία ξανά στο προσκήνιο, ο λόγος του υπήρξε πάντοτε καθοριστικός για τα ευρύτερα κοινωνικά προβλήματα, ανέδειξε το ρόλο της Ελλαδικής Εκκλησίας στον διορθόδοξο και διαχριστιανικό κόσμο.

Αυτή η χαρισματική πορεία και η διάβασή του ανάμεσά μας ας είναι αιώνιο μνημόσυνο του ενώπιον του Παναγίου Τριαδικού Θεού, ο Οποίος ευχόμεθα με πόνο ψυχής να επιμετρήσει ευνοϊκώς τους κόπους, τους μόχθους, τις θυσίες, ότι ο αείμνηστος εργάσθηκε εν απλότητι καρδίας, υπερ της αγάπης του Θεού και του λαού του Θεού.

«Μακάριοι οι νεκροί οι εν Κυρίω αποθνήσκωντες απ’ άρτι» Ας είναι αιωνία η μνήμη του….»

 

ΜΕΤΡΑ ΣΥΜΜΕΤΟΧΗΣ ΤΗΣ ΤΟΠΙΚΗΣ ΜΑΣ ΕΚΚΛΗΣΙΑ ΣΤΟ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟ ΠΕΝΘΟΣ

Με βαθύτατη λύπη και συγκίνηση αναγγέλθηκε το λυπηρό για την τοπική μας αλλά και για όλη την Εκκλησία, γεγονός της εκδημίας του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου Αθηνών και πάσης Ελλάδος κυρού Χριστοδούλου. Για την τοπική μας Εκκλησία, η εκδημία προς τον Κύριου του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου δεν είναι ένα απλό γεγονός. Η 25ετής διαποίμανση από τον πολυτάλαντο και χαρισματούχο Ιεράρχη έχει σφραγίσει τη ζωή και την ιστορία του τόπου μας και έχει στερεώσει έναν άρρηκτο πνευματικό δεσμό ανάμεσα σε κείνο και στην ψυχή του λαού μας. Έτσι η τοπική μας Εκκλησία αποφάσισε να συμμετέχει στο πανελλήνιο πένθος με τα πιο κάτω μέτρα:

 

1. Κηρύσσουμε τριήμερο πένθος έως την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας του αειμνήστου Προκαθημένου της Αγίας Εκκλησίας μας.

2. Έως τότε, οι σημαίες των Ιερών Ναών, Ιερών Μονών και Εκκλησιαστικών Ιδρυμάτων θα παραμένουν μεσίστιες σε ένδειξη πένθους

3. Σήμερα Δευτέρα (28 Ιανουαρίου) στις 12: 00 το μεσημέρι ετελέσθει επίσημη επιμνημόσυνη δέηση στον Μητροπολιτικό Ιερό Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, με την συμμετοχή του Ιερού κλήρου, των μοναχών, των μοναζουσών, των τοπικών αρχών και του λαού της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

4. Την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας, θα τελεσθεί η ακολουθία του τρισαγίου σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Ιεράς μας Μητροπόλεως.

5. Σε όλη την διάρκεια της εξοδίου ακολουθίας, οι καμπάνες όλων των Ιερών Ναών θα κρούουν πένθιμα.

6. Την Κυριακη 3 Φεβρουαρίου θα τελεσθεί επιμνημόσυνη δέηση σε όλους τους Ιερούς Ναούς της Μητροπόλεως μας.

7. Κατά την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας τα γραφεία της Ἱ. Μητροπόλεως θα παραμείνουν κλειστά.

8. Έχει ήδη ανοιχθεί Βιβλίο για την υποβολή συλλυπητηρίων στον Μητροπολιτικό Ἱ. Ναό Αγίου Νικολάου Βόλου, ο οποίος θα παραμένει για τον σκοπό αυτό ανοιχτός καθημερινά, έως την ημέρα της εξοδίου ακολουθίας, από τις επτά έως τις οκτώ το βράδυ.

9. Στο Ιερό Παρεκκλήσιο του Αγίου Νεκταρίου Βόλου θα τελεσθεί Ιερό Σαρανταλείτουργο υπέρ αναπαύσεως της ψυχής Του.

10. Την Τετάρτη, 30 Ιανουαρίου, στις 11 το πρωί από τον Ιερό Ναό Αναλήψεως του Χριστοῦ Βόλου θα αναχωρήσει λεωφορείο για την Αθήνα, προκειμένου να μεταφέρει τούς πιστούς πού επιθυμούν να ασπασθούν και να λάβουν την ευχή του Μακαριστού Αρχιεπισκόπου. Δηλώσεις συμμετοχής στο Βιβλιοπωλείο της Ιεράς μας Μητροπόλεως «Ο ΛΥΧΝΟΣ».

Related posts