19 Μαρτίου, 2024

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ κ. κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΩΝ ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2017-2018

ΜΗΝΥΜΑ ΤΟΥ ΣΕΒΑΣΜΙΩΤΑΤΟΥ ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΟΥ ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ ΚΑΙ ΑΛΜΥΡΟΥ κ. κ. ΙΓΝΑΤΙΟΥ ΕΠΙ ΤΗ ΕΝΑΡΞΕΙ ΤΩΝ  ΚΑΤΗΧΗΤΙΚΩΝ  ΣΧΟΛΕΙΩΝ 2017-2018

Αγαπητοί  μου αδελφοί,

Παιδιά  μου  εν  Κυρίω  αγαπημένα

«Ο σπείρων φειδομένως φειδομένως και θερίσει, και ο σπείρων επ’ ευλογίαις επ’ ευλογίαις και θερίσει» (Β’ Κορ. 9, 6).

Ο Απόστολος Παύλος απευθύνεται σήμερα στους Κορινθίους, εκλιπαρώντας τους να μην λησμονήσουν εκείνους που βρίσκονται σχεδόν στην εξαθλίωση. Η Εκκλησία των Ιεροσολύμων βρίσκεται σε μεγάλη ανάγκη και οι Κορίνθιοι καλούνται να ενισχύσουν οικονομικά την νεοσύστατη Εκκλησία. Ο Απόστολος των Εθνών χτυπά την πόρτα της καρδιάς τους και πασχίζει να ενεργοποιήσει το φιλότιμό τους. Τους θυμίζει τον Θεό, που, αν και υπερπλήρης και υπεραυτάρκης, δεν δίστασε να φτωχύνει, ώστε να πλουτίσει ξανά με τις θείες Του δωρεές τον, εξαιτίας της πτώσης του, πάμφτωχο και απογυμνωμένο άνθρωπο. Τους παρακαλεί να μη λησμονούν, πως ο καθένας λαμβάνει ό,τι δώσει. Χωράφι είναι αυτή η ζωή, τους λέγει, που δίνει τόσο σπόρο, όση υπήρξε και η σπορά. Λίγα έδωσες, λίγα θα λάβεις. Κι αν έσπειρες με απλοχεριά, θα δεις τη ζωή να στα επιστρέφει πολλαπλάσια.

Στην εποχή αυτή της οικονομικής κρίσεως, την κοινωνία μας κρατά όρθια η οικονομική συνεισφορά των απλών ανθρώπων, η δική σας προσφορά, που ανώνυμα και διακριτικά, αναπληρώνει τα κενά που άφησε πίσω της η αλαζονεία και η σκληροκαρδία του καιρού μας. Υπάρχουν όμως και άλλου είδους προσφορές, εξίσου πολύτιμες και απαραίτητες. Προσφορές που ανταποκρίνονται σε ανάγκες της ψυχής, που διψά για στήριγμα, παρηγοριά, χαρά και ελπίδα. Αν το ψωμί έρχεται να χορτάσει το ανθρώπινο σώμα, ο λόγος του Θεού έρχεται να ανακαινίσει τον εξαντλημένο άνθρωπο και να του δώσει κουράγιο να επανεκκινήσει τον αγώνα του.

Τέτοιες ανάγκες έχουν ιδιαίτερα οι νεώτερες γενιές, που ταλαιπωρούνται από την έλλειψη προτύπων, το άγχος, την ανασφάλεια και την απογοήτευση. Προς αυτές πρέπει να απευθύνεται η σπορά της Εκκλησίας. Σπορά λόγου, πίστης και παραδείγματος. Σπορά κατήχησης, εμπνευσμένης από την αγάπη του Θεού για τους ανθρώπους, αλλά και προσαρμοσμένης στις ανάγκες που αντιμετωπίζουν οι σημερινοί νέοι.

Βρισκόμαστε μπροστά στην έναρξη μιας νέας κατηχητικής χρονιάς. Οι πόρτες των Ενοριών της Μητροπόλεώς μας θα ανοίξουν και πάλι, περιμένοντας παιδιά και νέους κάθε ηλικίας, που αναζητούν την αλήθεια του Χριστού και τους θησαυρούς της παράδοσής μας. Εκεί θα τους δοθεί η ευκαιρία να συμμετάσχουν σε ποικίλες δραστηριότητες, που δίνουν διέξοδο σε αναζητήσεις και χαρίσματα, καλλιεργώντας συγχρόνως βαθιές και ειλικρινείς ανθρώπινες σχέσεις.

Η Μητρόπολή μας, όπως γνωρίζετε, έχει εκδηλώσει με κάθε τρόπο το διαρκές και έντονο ενδιαφέρον της για τα κατηχητικά σχολεία. Επί σειράν ετών δημιουργεί υποδομές, πραγματοποιεί εκδόσεις και συμπαρίσταται στους κατηχητές της, ώστε να είναι σε θέση να αφουγκράζονται τις σύγχρονες αγωνίες όλων των παιδιών και να τα ενισχύουν πνευματικά, προσφέροντάς τους  την αλήθεια του Ευαγγελίου με τρόπο σύγχρονο και βιωματικό. Έχουμε ιδιαίτερα μεριμνήσει, ώστε τα μαθήματα να γίνονται με άριστο παιδαγωγικό σχεδιασμό και πρωτοποριακά κατηχητικά βοηθήματα, που μπορούν να διαφωτίσουν ολόκληρη την οικογένεια.

Κυρίως, όμως, στο κατηχητικό σχολείο, όλα τα παιδιά θα βρουν μια ζεστή αγκαλιά, ένα προσωπικό ενδιαφέρον, μια πατρική συμπαράσταση, που με τον καλύτερο τρόπο απεικονίζει την άπειρη αγάπη και την φιλανθρωπία του Θεού. Διότι, πέραν των γνώσεων, το κατηχητικό είναι  τρόπος  ζωής, που αφήνει στις παιδικές ψυχές λυτρωτικά διδάγματα και εμπειρίες μιας επουράνιας πατρικής παρουσίας, που διαρκούν για μια ολόκληρη ζωή.

Ως πνευματικός σας πατέρας, ως Επίσκοπος της τοπικής Εκκλησίας, ως συνοδοιπόρος στον δρόμο των πνευματικών αγώνων, αλλά και  της  χαράς του Χριστού μας, σας καλώ και φέτος να εμπιστευτείτε το κατηχητικό σχολείο. Μόνον αυτό είναι σε θέση, με τρόπο συστηματικό, να φέρει τα παιδιά μας σε επαφή με τη διδασκαλία της Εκκλησίας μας. Μόνον εκεί μπορεί η αυριανή γενιά να συγκροτήσει ένα στέρεο και λυτρωτικό σύστημα αρχών και αξιών. Παράλληλα, το κατηχητικό σχολείο, περιμένει κι’ εκείνο να εμπλουτιστεί με τους ιδιαίτερους θησαυρούς του κάθε παιδιού και να μεταβληθεί σε ζωντανή μαρτυρία  αγάπης και αλήθειας για  όλη την κοινωνία. Την ώρα που η κοινωνία αναζητεί νόημα ζωής και λόγο ύπαρξης, εδώ, στις αίθουσες των κατηχητικών όλων των Ναών της περιφερείας μας, μια ιδιαίτερη θέση περιμένει το κάθε παιδί στο όραμα και τον αγώνα για έναν καλύτερο κόσμο.

Είναι βέβαιο πως οι παιδικές ψυχές θα πολιορκηθούν, αργά ή γρήγορα, από μύριες όσες σειρήνες. Οι δρόμοι της κακής πληροφόρησης, αλλά και της προπαγάνδας είναι, πλέον, ορθάνοιχτοι. Οι καταστροφικές διδασκαλίες, η καταναλωτική μανία και οι πιο ετερόκλητες ιδεολογίες μπορούν, πλέον, να χτυπήσουν την πόρτα του νου και της καρδιάς των παιδιών μας ευκολότερα από ποτέ.  Μπροστά σ’ αυτούς τους κινδύνους, είναι απολύτως βέβαιο, πως το κατηχητικό σχολείο είναι το μόνο, που μπορεί να ορθώσει αναχώματα και να εξοπλίσει τον αυριανό έφηβο και τον μεθαυριανό ενήλικα  με γνώση και  επιχειρήματα.  Από το κατηχητικό περνά ο δρόμος του φωτισμού του νου από τον λόγο του Θεού και του γλυκασμού της καρδιάς από την παρουσία και τη χάρη του Παναγίου Πνεύματος, μέσω της λατρευτικής ζωής και ιδιαίτερα των Μυστηρίων της Εκκλησίας μας. Ένα παιδί που πέρασε από το κατηχητικό, θα κρατήσει ευκολότερα την πίστη του και θα αντισταθεί αποτελεσματικότερα σε κάθε είδους πειρασμό.

Αναρωτιούνται πολλοί, τί μπορούμε να κάνουμε, ώστε η κοινωνία μας να ξαναβρεί τον βηματισμό και τον προσανατολισμό της. Και εγώ, χωρίς κανέναν δισταγμό σας απαντώ, πως το κατηχητικό σχολείο είναι ο χώρος, στον οποίον θα ανατραφούν οι άνθρωποι που θα στηρίξουν τον αυριανό κόσμο με την ακεραιότητα, την πίστη και την αισιοδοξία τους.

Είμαστε έτοιμοι να προσφέρουμε στα παιδιά μας τα πάντα. Ιδιαίτερα οι γονείς, παρά τις μεγάλες οικονομικές δυσκολίες, γνωρίζω πως αγωνίζονται ώστε να μην λείψουν από τα παιδιά μας όλα εκείνα τα απαραίτητα, που θα καλύψουν τις ανάγκες τους και θα εξασφαλίσουν την πρόοδό τους. Με την ίδια, όμως, ετοιμότητα οφείλουμε να ενδιαφερθούμε και για την ψυχική τους καλλιέργεια και την πνευματική τους διαπαιδαγώγηση. Αν ο Απόστολος Παύλος βρισκόταν σήμερα ανάμεσά μας, θα απευθυνόταν και προς εμάς με τον ίδιο ζήλο που στο σημερινό αποστολικό ανάγνωσμα απευθύνεται στους Κορινθίους, ζητώντας μας, όχι μόνον να γίνουμε ελεήμονες στις υλικές, αλλά και στις πνευματικές δωρεές. Ας μην ξεχνάμε πως και εμείς είμαστε καρποί σποράς, που από γενιά σε γενιά καρποφόρησε μέχρι σήμερα. Πνευματικό πλούτο κληρονομήσαμε, ας τον μοιράσουμε. Ευεργετηθήκαμε ως νέοι από προπάτορες ευσεβείς, που με κόπο μας μετέδωσαν ρήματα ζωής αιωνίου. Ό,τι λάβαμε από αυτούς, το χρωστούμε στους επόμενους. Ας μην αμελήσουμε, λοιπόν, να  τους προσφέρουμε ευκαιρίες και δυνατότητες, που θα γεμίσουν τις τρυφερές τους ψυχές με φως και  ελπίδα.

Αυτά είναι τα δώρα του κατηχητικού σχολείου, που σήμερα ανοίγει τις πόρτες του. Εκεί θα ανταμώσουμε και θα βαδίσουμε μαζί προς ένα καλύτερο μέλλον για την οικογένεια του κάθε παιδιού, την τοπική μας κοινωνία και  ολόκληρη την πατρίδα μας.

 

Μετά πατρικών ευχών και αγάπης

Ο ΜΗΤΡΟΠΟΛΙΤΗΣ ΣΑΣ

  † Ο ΔΗΜΗΤΡΙΑΔΟΣ  ΙΓΝΑΤΙΟΣ

 

 

 

 

 

 

 

Related posts