19 Μαρτίου, 2024

Ο Mητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης στο Newsbomb.gr (video)

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος σε συνέντευξη εφ όλης της ύλης που παραχώρησε στο Newsbomb.gr,  μιλά για τις σχέσεις του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα και τον τέως υπουργό Παιδείας Νίκο Φίλη.

Επίσης, αποκαλύπτει το σχέδιο που επεξεργάζονται από κοινού υπουργείο Παιδείας και Εκκλησία για το μάθημα των Θρησκευτικών.

Της Κάτιας Τσιμπλάκη

Ο μητροπολίτης Δημητριαδος μιλά για το ανθρωπιστικό έργο που αναπτύσσει η Εκκλησία και τις υποδομές που έχει δημιουργήσει για την υποδοχή και τη φροντίδα των προσφύγων/ μεταναστών. Διηγείται επίσης, ένα συγκινητικό περιστατικό με δώρο που δημιούργησαν μικρά προσφυγόπουλα το οποίο στη συνέχεια του το προσέφεραν.  Ο μητροπολίτης Δημητριάδος λέει ότι η εκκλησία δεν έχει να φοβηθεί από την έλευση ανθρώπων που πιστεύουν σε διαφορετική θρησκεία χωρίς όμως να αποκλείει ότι μπορεί να έρθει μία δύσκολη στιγμή.

Για το θεσμό της οικογένειας,  τονίζει ότι η Εκκλησία παραμένει πιστή στην ένωση ανδρός και γυναικός. «Όλα τα άλλα δεν έχουν να κάνουν με την εκκλησία», λέει χαρακτηριστικά εννοώντας το γάμο των ομόφυλων ζευγαριών.
Η σχέση Ιερώνυμου – Τσίπρα, βοηθά πάρα πολύ

Αναλυτικότερα, ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος αναφέρθηκε στη σχέση του Αρχιεπισκόπου Ιερώνυμου με τον Πρωθυπουργό Αλέξη Τσίπρα, υπογραμμίζοντας ότι είναι μία σχέση που βοηθά πάρα πολύ.  «Οι δύο αυτοί άνδρες έχουν τη δυνατότητα να επικοινωνούν να δίνουν τις κατευθύνσεις που διασώζει τις σχέσεις σε ένα επίπεδο αξιοπρέπειας, θέλω να πιστεύω και σε ένα κλίμα εμπιστοσύνης. Και εμείς το ζητάμε γιατί έτσι μπορούμε να οικοδομούμε και να βρίσκουμε λύση και στα πιο δύσκολα προβλήματα. Μην ξεχνάτε ότι είναι πολύ κρίσιμη η εποχή. Κρίσιμη σε εθνικά θέματα, κρίσιμη στη διαβίωση του λαού μας».

Το Newsbomb.gr ρώτησε τον Δημητριάδος Ιγνάτιο και για το Νίκο Φίλη, εάν ακολουθούσε μονομερή πολιτική. Η απάντηση που έδωσε είναι αφοπλιστική. «Εγώ δεν θέλω να αδικήσω κανέναν. Πιστεύω όμως ότι ο καθένας έχει και τις προσωπικές του αντιλήψεις κι την προσωπική του συμβολή. Σίγουρα όμως ο πρωθυπουργός όπως φαίνεται παίρνει τις αποφάσεις, η Εκκλησία έχει και αυτή τις θέσεις της. Αν όμως αξιολογήσουμε και πιστέψουμε ότι ο καθένας με ειλικρίνεια ομιλεί εγώ πιστεύω ότι ακόμη και κάτι που φαίνεται και είναι επιβαρυντικό μπορεί τελικά να γίνει θετικό…»

Για το μάθημα των Θρησκευτικών επισημαίνει ότι πρέπει να αλλάξουν τα βιβλία, να απευθύνονται σε όλα τα παιδιά και να έχουν Ορθόδοξο χαρακτήρα.

Δείτε το video στην αρχή του κειμένου.

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος στην συνέντευξη που παραχώρησε στο, εξηγεί ότι «η Εκκλησία δεν θα κάνει ποτέ πολιτική, γιατί υπάρχει μεγάλος κίνδυνος κάποιος να εκμεταλλευτεί την Εκκλησία να θελήσει να της αναθέσει πολιτικό ή άλλο ρόλο και κυρίως να θεωρήσει ότι η εκκλησία θέλει ένα κομμάτι της εξουσίας επειδή βρισκόμαστε σε ανάγκη και σε κρίση».

Θα καταφέρει η Κυβέρνηση να τα βγάλει πέρα με τη διαπραγμάτευση; Ο μητροπολίτης Δημητριάδος, εύχεται, όπως λέει χαρακτηριστικά να γίνει κάτι τέτοιο. Αναφέρεται στο πρόβλημα του χρέους που είναι παγκόσμιο πρόβλημα και στην παγκοσμιοποίηση, η οποία όπως λέει αποδομείται.  «Οι άνθρωποι επένδυσαν σε αυτή πιστεύοντας ότι τα πράγματα θα είναι μέρα με τη μέρα καλύτερα.  Έτσι μας έπεισαν κάποια στιγμή. Σήμερα όμως διαπιστώνουμε ότι τα χρήματα πηγαίνουν στους λίγους. Αυτό είναι ένα ζήτημα και πρέπει να ασχοληθούμε με αυτό. Πρέπει αυτοί που έχουν και ευθύνες πνευματικές να αναλάβουν να μιλήσουν τί φταίει σε αυτή την κατάσταση. Έτσι λοιπόν χωρίς να κάνουμε πολιτική και να τοποθετούμεθα στηρίζουμε κάθε καλή προσπάθεια. Έχουμε ένα δημοκρατικό πολίτευμα. Έξω από αυτό δεν έχουμε κάτι άλλο», λέει χαρακτηριστικά.

«Τι θα αλλάξει στην Ελλάδα με την έλευση ανθρώπων με διαφορετική θρησκεία;» Η απάντηση του μητροπολίτης Δημητριάδος είναι καταλυτική: «…Και αν μας ακούτε και μιλάμε για την ενότητα του λαού μας  με την κοινή Ορθόδοξη πίστη, είναι ακριβώς γιατί αυτή η πίστη θα μας δώσει να είμαστε ασφαλείς και να μην φοβόμαστε τον άλλο. Βεβαίως μπορεί να έλθει και μία δύσκολη στιγμή. Ο Θεός για την ώρα μας έχει φυλάξει. Πιστεύω ότι αν σταθούμε σωστοί και δείξουμε το πραγματικό μας πρόσωπο που έχουμε μέσα από τον πολιτισμό μας δεν έχουμε να φοβηθούμε τίποτα».

Δείτε το video:

Ο μητροπολίτης Δημητριάδος Ιγνάτιος μιλά για το έργο της Εκκλησίας για τους πρόσφυγες/μετανάστες και λέει ότι άνοιξαν ακόμη και  ναοί για να τους φιλοξενήσουν.

«Δεν ξεχωρίσαμε τους ανθρώπους. Για εμάς ο κάθε άνθρωπος είναι ζωντανή εικόνα του Θεού.  Και έτσι εργαζόμαστε μέχρι και σήμερα. Χωρίς να αφήσουμε ή να εγκαταλείψουμε το έργο μας για τους Έλληνες ανάλογα με τις ανάγκες. .. Στα νησιά μας ανοίξαμε και παρεκκλήσια για να μπουν μέσα οι άνθρωποι. Όλοι αναγνωρίζουν ότι η Εκκλησία στο προσφυγικό στάθηκε και με τις ενορίες και τα μοναστήρια της με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Πώς βλέπουν τους κληρικούς οι αλλόθρησκοι πρόσφυγες/μετανάστες; Δείτε τη απάντηση που έδωσε συγκινημένος στο video που ακολουθεί:

Το Newsbomb.gr ρώτησε και για τις αποφάσεις της Αγίας και Μεγάλης Συνόδου (της Πανορθόδοξης) και ειδικότερα για αυτή που φορά την οικογένεια και το γάμο:

«Η Εκκλησία παραμένει πιστή στο θεσμό της οικογένειας στο θεσμό του γάμου που είναι η ένωση ανδρός και γυναικός και στην ιερότητα της οικογένειας που είναι το κύτταρο το οποίο μαζί με όλες τις οικογένειες συγκροτεί μια ενορία, μια επισκοπή, την ίδια την Εκκλησία. Αυτό είναι το κήρυγμά μας. Αυτή είναι η πίστη μας. Όλα τα άλλα δεν έχουν να κάνουν με την εκκλησία».  Δείτε το video:

Related posts