04 Φεβρουαρίου, 2023

Τελευταια Νεα

Η Μαρία Ευθυμίου στην παρουσίαση του βιβλίου του Καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου «Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975» από τις εκδόσεις «Ιδιόμελον»

 

Ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, Πρόεδρος του φορέα Πολιτισμού της Ι.Μ.Δ., «ΜΑΓΝΗΤΩΝ ΚΙΒΩΤΟΣ, για την διάσωση του πολιτιστικού αποθέματος», κ. Ιγνάτιος, και τα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου, με πολύ μεγάλη χαρά και τιμή υποδέχτηκαν την πρόταση του  Καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου, να παρουσιάσει το βιβλίο του, «Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975», που κυκλοφόρησε πριν λίγες ημέρες από τις Εκδόσεις «Ιδιόμελον», η καθηλωτική ως προς την παράθεση των γεγονότων ιστορικός, συγγραφέας και Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Αθηνών, Μαρία Ευθυμίου.

Η παρουσίαση του Βιβλίου «Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975» θα πραγματοποιηθεί την Τρίτη 15 Νοεμβρίου 2022 και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα Νέας Ιωνίας Βόλου, με συντονιστή τον Δρ Αλέξανδρο Καπανιάρη, Διδάσκοντα στο Τμήμα Επικοινωνίας & Ψηφιακών Μέσων του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και Οργανωτικό Γραμματέας της «Μαγνήτων Κιβωτού».

Η Αννίτα Πρασσά, Δρ Ιστορίας, Προϊσταμένη των Γενικών Αρχείων του Κράτους (Γ.Α.Κ.) Μαγνησίας, Διδάσκουσα στο Ελληνικό Ανοικτό Πανεπιστήμιο, από την τοπική πλευρά και κατόπιν προτάσεως του Καθηγητή Παντελοδήμου, θα καταθέσει τη δική της τεκμηριωμένη άποψη για το πολύ σημαντικό τούτο απόκτημα της τοπικής Ιστορίας. Πρέπει να ληφθεί ιδιαίτερα υπόψιν η σημαντική βοήθεια που προσέφερε η κ. Πρασσά στην αναζήτηση στοιχείων που φυλάσσονται στα Γενικά Αρχεία του Κράτους Μαγνησίας.

Με ιδιαίτερο ενδιαφέρον αναμένεται η τοποθέτηση του Συγγραφέα του Βιβλίου – Ερευνητή, Δημήτρη Παντελοδήμου, Ομότιμου Καθηγητή Νεοελληνικής Ιστορίας στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών.

Στο τέλος ο Σεβ. Μητροπολίτης Δημητριάδος & Αλμυρού και Πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού» κ. Ιγνάτιος, μετά την τοποθέτηση – κλείσιμο της εκδήλωσης θα απονείμει Τιμητικό Δίπλωμα της Ι.Μ.Δ. στον πρόεδρο του «Ιδρύματος Στυλιανού και Μαρίας Ζούζουλα», κ. Στυλιανό Κωνσταντίνου Ζούζουλα για την οικονομική συμμετοχή του Ιδρύματος στην έκδοση του βιβλίου και για την συνολική προσφορά του στην Μητρόπολη.

Στην παρουσίαση έχουν προσκληθεί και θα παραστούν πολλοί απόγονοι των αναφερομένων στο βιβλίο Ευεργετών.

Το βιβλίο «Ευεργέτες της Μαγνησίας 1770 – 1975» είναι ένα νέο μνημειώδες έργο για την τοπική μας ιστορία, καρπός πολυετούς ερευνητικής εργασίας του Καθηγητή Δημήτρη Παντελοδήμου, το οποίο θεωρείται προσφορά στον τόπο καταγωγής του. Προηγήθηκε μακροχρόνια έρευνα, προκειμένου να συγκεντρωθεί από αρχειακές κυρίως πηγές υλικό και να αποτιμηθεί η ευεργετική δράση καταγόμενων από τη Μαγνησία δωρητών, αλλά και ορισμένων ξένων που αγάπησαν τη χώρα των Αργοναυτών και των Κενταύρων.

Το έργο προλογίζει ο Σεβασμιώτατος Μητροπολίτης Δημητριάδος και Αλμυρού, πρόεδρος της «Μαγνήτων Κιβωτού», κ. Ιγνάτιος, του φορέα που ανέλαβε και την πολυτελή έκδοσή του.

Στην πλούσια αυτή συλλογή των 800 σελίδων, μεγάλου σχήματος, περιλαμβάνονται αλφαβητικά, και όχι κατά μέγεθος της προσφοράς τους, επί δύο αιώνες (1770 – 1975), 266 ευεργέτες, οι οποίοι χρηματοδότησαν Εθνικής εμβέλειας έργα, άφησαν γενναία κληροδοτήματα στον τόπο καταγωγής τους, ενδιαφέρθηκαν για τις κοινωνικές ανάγκες του παροικιακού Ελληνισμού στις χώρες της Δυτικής Ευρώπης, των Βαλκανίων, της Ρωσίας, της Μικράς Ασίας και της Αιγύπτου, όπου δημιούργησαν μεγάλες εμπορικές και βιομηχανικές επιχειρήσεις και κατέθεσαν το περίσσευμα και συχνά το υστέρημά τους με μεγαλείο ψυχής για ιδρύματα Ευποιΐας, φιλανθρωπίας και πολιτισμού.

Οι ευεργεσίες των βιογραφούμενων ανθρώπων αποτελούν ένα σημαντικό παράδειγμα προς μίμηση, ιδιαίτερα τη σημερινή εποχή, καθώς είναι σύμβολα μεγάλων αξιών, αλτρουισμού, γενναιοδωρίας και μεγαλοψυχίας, αρετών που πρέπει να λειτουργήσουν ως παρότρυνση προς την προσωπική και εσωτερική βελτίωση των σημερινών ανθρώπων για την επίτευξη ενός κοινού και σημαντικού σκοπού, για την κατανόηση και αγάπη του Τοπικού μας πολιτισμού, άρα και τη διατήρησή του, και την απόκτηση εθνικής και συλλογικής συνείδησης.

Αναγνωρίζοντας, λοιπόν, τη σημασία των ευεργεσιών αυτών των ανθρώπων και κατανοώντας όλα αυτά που πρεσβεύουν, ο Καθηγητής Παντελοδήμος αποφάσισε να εργαστεί πάνω στο έργο και τη ζωή τους αποκτώντας έτσι πληροφορίες και μεταδίδοντας αυτές με σκοπό να διευρύνει τους γνωστικούς  ορίζοντες των αναγνωστών και να αποδώσει έτσι φόρο τιμής στο αξιέπαινο έργο τους.

Στη συναρπαστική ιστορία ανθρωπισμού και προσφοράς των γενναίων αυτών πατριωτών, μέσα από την οποία αναδεικνύονται οι διανθρώπινες και διαχρονικές αρετές τους, καθώς και η ενεργοποίηση της συλλογικής και της ατομικής μνήμης, αναφέρετε το βιβλίο. Με την εργασία αυτή διασώζονται επίσης άγνωστα στο ευρύ κοινό ιστορικά στοιχεία για ευεργέτες, μερικοί από τους οποίους είναι και Πανελλήνιας εμβέλειας.

Σε δύσκολες για το Έθνος εποχές, φιλοπρόοδοι και φιλοπάτριδες πολίτες της Μαγνησίας διέθεσαν τα αναγκαία χρηματικά ποσά για την ανέγερση λαμπρών διδακτηρίων και εκκλησιών, για την εκτέλεση κοινοτικών έργων, αρδευτικών και ρυμοτομικών, για τη δημιουργία βιβλιοθηκών, για τη λειτουργία νοσηλευτικών μονάδων περίθαλψης των ασθενέστερων τάξεων, για την ίδρυση ορφανοτροφείων και γηροκομείων, βρεφικών και πολιτιστικών κέντρων, για τη θέσπιση υποτροφιών προς ενίσχυση απόρων φοιτητών και μαθητών, για την αποκατάσταση φτωχών κοριτσιών.

Η λεπτομερής καταγραφή όλων αυτών των δωρεών και κληροδοτημάτων αποδεικνύει ότι ο ευεργετισμός της ιδιωτικής πρωτοβουλίας συμπλήρωσε για μεγάλο χρονικό διάστημα τα κενά της κρατικής μηχανής και δημιούργησε θεσμούς, οι περισσότεροι από τους οποίους διατηρούνται μέχρι σήμερα, όπως οι ιστορικές βιβλιοθήκες Ζαγοράς και Μηλεών, η Γεωργική Σχολή Κασσαβέτειας, το Αχιλλοπούλειο Νοσοκομείο, το Αθανασάκειο Αρχαιολογικό Μουσείο, το Ορφανοτροφείο και το Γηροκομείο Βόλου, Εκπαιδευτικά ιδρύματα Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης, οι υποτροφίες Ν. Κρήτσκη, Ιωάννη Κασσαβέτη, Σοφοκλή Αχιλλόπουλου, Αριστείδη Ζάχου, Κ. Στρεφτάρη κ.ά.

Καινοτομία του έργου αυτού αποτελεί η δημοσίευση παλαιών αρχειακών πηγών, κυρίως δυσεύρετων διαθηκών και δωρητηρίων συμβολαίων, καθώς και σχετικών αποφάσεων Δήμων και Κοινοτήτων και Διοικητικών Συμβουλίων Ιδρυμάτων.

Τα κείμενα πλαισιώνονται από φωτογραφικό υλικό προσώπων, έργων τέχνης και κτηρίων που αναφέρονται στους ευεργέτες και στα προϊόντα της ευεργεσίας τους, όπως επίσης και με σύγχρονες φωτογραφίας της σημερινής εικόνας των δωρεών.

Όλες αυτές τις αξίες και αναφορές θα έχουν την ευκαιρία να αποκομίσουν κατά την παρουσίαση του βιβλίου, στις 15 Νοεμβρίου 2022, και ώρα 19:00 στο Αμφιθέατρο του Συνεδριακού Κέντρου Θεσσαλίας, στα Μελισσάτικα Νέας Ιωνίας Βόλου,  από την Μαρία Ευθυμίου και την Αννίτα Πρασσά, για να τιμηθεί ο Συγγραφέας, Καθηγητής Δημήτρης Παντελοδήμος και να γίνει ευρύτερα γνωστό το μοναδικό τούτο συγγραφικό ιστορικό πόνημα.

Το βιβλίο ήδη διατίθεται από το Βιβλιοπωλείο της Ι.Μ.Δ. «ΛΥΧΝΟΣ», και σε όλα τα βιβλιοπωλεία της πόλης μας, ενώ θα έχουν τη δυνατότητα να το αποκτήσουν και όσοι θα προσέλθουν στην παρουσίασή του.

 

 

Related posts