23 Σεπτεμβρίου, 2023

Επιτυχές το 12ο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών στον Βόλο

Με εξαιρετική επιτυχία πραγματοποιήθηκε την Κυριακή 19/12, στον Ιερό Ναό Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης Βόλου, το 12ο Φεστιβάλ Βυζαντινών Χορωδιών, που διοργάνωσε ο Σύνδεσμος Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», παρουσία του Σεβ. Ποιμενάρχου μας κ. Ιγνατίου και πλήθους φιλόμουσων ακροατών, τηρουμένων των μέτρων για την προστασία της δημόσιας υγείας.

Το Φεστιβάλ προλόγισε ο Πρόεδρος του Συνδέσμου κ. Δημήτριος Χατζηγεωργίου, Θεολόγος, Καθηγητής Βυζ. Μουσικής και Πρωτοψάλτης του φιλοξενούντος Ναού, ενώ για το νόημα της εορτής των Χριστουγέννων μίλησε ο Αντιπρόεδρος του Συνδέσμου π. Απόστολος Μόναχος, Θεολόγος – Εκπαιδευτικός.

Ακολούθησε το μουσικό πρόγραμμα, στο οποίο συμμετείχαν, κατά σειράν οι εξής Χορωδίες:

Α. Της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος, υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Ευσταθίου Γραμμένου

Β. Της Σχολής Βυζαντινής Μουσικής της Ιεράς Μητροπόλεως Λαρίσης & Τυρνάβου, υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Ιωάννου Μαυρομάτη

Γ. Ο Γυναικείος χορός «Αι Άδουσαι», υπό την δ/νση της Δομεστήκαινας, Δρος Σέβης Μαζέρα – Μάμαλη και

Δ. Του Συνδέσμου Ιεροψαλτών της Ιεράς Μητροπόλεως Δημητριάδος «Όσιος Ιωάννης ο Κουκουζέλης», υπό την δ/νση του Πρωτοψάλτου και Καθηγητού κ. Δημητρίου Κατσικλή.

          Όλες οι Χορωδίες απέδωσαν θαυμάσια το πρόγραμμά τους, το οποίο περιελάμβανε ως επί το πλείστον ύμνους της επερχόμενης εορτής των Χριστουγέννων, γι’ αυτό και δικαίως κέρδισαν το θερμό χειροκρότημα των συμμετεχόντων.

          Το Φεστιβάλ έκλεισε ο Σεβ. Ποιμενάρχης μας κ. Ιγνάτιος, ο οποίος συνεχάρη τις Χορωδίες για την  άψογη εκτέλεση του προγράμματός τους και εξέφρασε την χαρά του, διότι, μετά από δύο χρόνια διακοπής των καλλιτεχνικών εκδηλώσεων στον τόπο μας, λόγω της πανδημίας, «επανήλθαμε και αυτό αποδεικνύει ότι δεν χάθηκε η ελπίδα, η Εκκλησία δεν έχασε τον βηματισμό της και την ζωή της». Ο κ. Ιγνάτιος παρατήρησε ότι «όλοι οι χορωδοί είναι ζωντανά μέλη της Εκκλησίας, που μετέχουν στην Λατρεία ουσιαστικά και όχι απλώς καλλιτεχνικά. Μέσα στην εκκοσμικευμένη εποχή μας υπάρχουν άνδρες, γυναίκες και παιδιά, που εις πείσμα των καιρών πιστεύουν στον Χριστό και αυτή την πίστη εκφράζουν μέσω της ενασχόλησής τους με την Βυζαντινή Μουσική». Τέλος, ζήτησε από όλους ιδιαίτερη προσοχή και τήρηση των μέτρων και κατά την εορταστική περίοδο και ευχήθηκε Καλά και Ευλογημένα Χριστούγεννα.

Related posts